Tokaj Kikelet sor

Még decemberben merült fel az ötlet, hogy csináljunk egy kóstolót a tarcali Tokaj Kikelet Pince aktuális boraiból, a pezsgőtől a száraz hárslevelűkön, furmintokon át, egészen az édesborokig.

Berecz Stéphanie és Berecz Zsolt 2002-ben alapította a családi birtokot 4,5 hektáros szőlőterülettel, öt tarcali dűlőben (Kassai, Váti, Farkas, Lestár, Lantos, Középhegy-Lónyai). Szinte teljes egészében, furminttal és hárslevelűvel dolgoznak a dűlőikben, emellett némi zéta és sárgamuskotály található még a területeken.

16009729_10158003620880526_1939021523_o

A száraz és félszáraz boraik fajtatiszta furmint vagy hárslevelű borok, házasítások vagy dűlőszelektált tételek, találunk még a szortimentben hárslevelű pezsgőt, késői szüretelésű, szamorodni és aszú édesborokat is.

Számos díjat, elismerést tudhatnak a magukénak (pl. 2014-ben Berecz Stéphanie lett a Borászok Borásza) és a csúcséttermek kínálatában, magyarországi Michelin csillagos éttermekben és külföldön is megjelennek a boraik.

„Célunk olyan Tokaji borok termelése mind száraz, mind édes borok esetében, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyediségei, karakterei szépen mutatkoznak, elegánsak és tartalmasak, nagykövetei a Tokaji boroknak. Igényes, megfontolt, természettudatos szőlőművelést alkalmazunk, ami sok kézi munkát igényel, s a szigorú terméskorlátozás az egyike. Az aprólékos fürtválogatással történő szüretből készült borok tölgyfahordókban erjednek és érlelődnek. További célunk a tokaji borok és a régió nemzetközi elismerésének visszaállítása.” – olvashatjuk a honlapjukon.

16010335_10158003620960526_825018420_o

Pezsgő 2013

Tradicionális eljárással készült, hárslevelűből készült száraz pezsgő, az alapanyag a Lónyai és Kassai dűlőkről való. Citrusos, meszes illattal nyit, zöldalma, pici cukorkásság, zöldes-vegetális jegyek. Nagyon visszafogott aromákban, súlytalan test, rövid lecsengés jellemzi. Nincs meg benne az élesztős karakter, sem az az elegáns gyümölcsös-virágosság, amit egy hárs pezsgőtől várnék.

Három Grácia Száraz 2015

Furmint és hárslevelű házasítása, Berecz Stéphanie-n kívül a másik két grácia Bodó Judit (Bott pince) és Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis). Ha még van belőle, akkor a pincéknél juthatunk hozzá. Alma, körte, édesfűszerek, vanília, kis sósság, gyógynövények. Illatban kifejezett édes karakter jön, a cukorkásságból azért jut ízben is, viszonylag gazdag bor, mind aromákban, mind karakterben. Jó szerkezet, közepes hossz.

Kassai Hárslevelű 2015

Virág, alma, fehérhúsú gyümölcsök, ananász, citrus, csalán, kis hársméz, citrushéj, kövesség. Elegáns, visszafogott, de egyben komplex tétel, lendületes savakkal, kis cserességgel. Jó egyensúly, jó szerkezet, ami a sok savat is elbírja és szépen integrálja a bor egységébe. Nagyon szép arca ez a hársnak. Az egyik kedvencem a sorból.

Lónyai Hárslevelű 2015

Zöldalma, fűszeresség, citrusok, fehérhúsú gyümölcsök, sárga virágok. Édesebb, gyümölcsösebb és intenzívebb, mind illatban, mind ízben, mint a Kassai és ez most nem feltétlenül előny ebben a sorban. A sok sav itt még némileg kilóg, ahogy a zöldesség is, feltétlenül kéne neki idő, bár érezni, hogy amúgy kerek, komplett bor.

Váti Hárslevelű 2015

Fehérhúsú gyümölcsök, virágok, citrus, pörkölt tökmag, alma, körte, szép hordófűszerek, kövesség, kis só, gyógynövények. Visszatértünk a visszafogottabb, elegánsabb vonalhoz és egészen fantasztikus. Komplex tétel, jó egyensúllyal, lendületes savakkal, hosszú lecsengéssel. A savhangsúlyosság jól áll neki, most is remek, de érhet még.

IMG_9276

Birtok Furmint 2015

Alma, fehérhúsú gyümölcsök, citrushéj, hordófűszerek, kis méz, sósság. Szikár, kissé rusztikus érzetű bor, lendületes savakkal, most még némi fahangsúllyal.

Lónyai Furmint 2015

Alma, pörkölt aromák, citrusok, pomelo, gyógynövények, kamilla, gyömbér, só, kövesség, kis cseresség a lecsengésben. Jó szerkezetű, elegáns, savhangsúlyos, visszafogott aromájú tétel, szép hordóhasználattal. Komplex, már most is nagyon szép furmint, amit érdemes akár eltenni is.

IMG_9281

Váti Furmint 2015

Fehérhúsú gyümölcsök, fűszeresség, vanília, citrus, körte, alma. Illatban hűvösebb, míg ízben édesebb karakterű, amiben frissebb gyümölcsök jelzik az érettebb alapanyagot. Közepes test, jó szerkezet, intenzívebb aromák, a hordós jegyeket itt jobban érezni. Kerek, komplex bor, szép lecsengéssel.

Szamorodni 2012

November eleji szüret, amiben 55% hárslevelű, 25% furmint, 17% zéta és 3% sárgamuskotály lett házasítva, 18 hónap hordóban, 115 g/l maradékcukor, 12% alkohol. Vajas-mézes illat, ízben méz, aszalt barack, érezni benne a botritiszt is, dió, édesfűszerek, kis füst, halványan sósság, citrushéj, gomba. Selymes textúra, lágyság, a savak adta lendület hiányzik, valahogy leül tőle a bor, miközben érezni, hogy lehet jobb. Megnézzük egy másik alkalommal, most ilyen volt.

Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013

Méz, vaj, édesfűszerek, sárgabarack, pörkölt magvak, só, kövesség, karamell. Nagyon fiatal még, a primőr, friss gyümölcsös aromákat érezni egyelőre, mellette jó egyensúly és szerkezet, lendületes sav, gazdag, komplex aromák. Idő, idő, idő és még szebb lesz.

A sorrendem: a Lónyai Furmint és a Váti Hárslevelű azonos ponttal az élen, utána a Kassai Hárslevelű. Ebben nem is nagyon volt vita a résztvevők között.

(Mint már annyiszor, most is Furmintfan kolléga volt az, aki megszervezte, és beszerezte a palackokat. Köszönet.)

Minden vélemény számít!