Tokaji élmények – Zsirai vs. Homoky

Legszívesebben receptre írnám fel mindenkinek ezt a pünkösdi hétvégét, amit Tokajban, Tállyán és Mádon töltöttem.

Ha egy hétvége az Anyukám mondtában kezdődik, akkor ott nagy baj nem lehet. Péntek délután a hosszú utazást és a fárasztó hetet pizzával, különböző sajtokkal és egy-egy pohár Lenkey Fecsegővel pihentük ki. Miután a BioSzentandrási kertészetben végigjártuk a sátrakat, vettünk salátát és fűszernövényeket, már tényleg csak annyi volt hátra, hogy Tállyára érjünk.

A Homoky Pincészet Budapestről nézve a béke szigete, gyönyörű kerttel, éppen érő cseresznyével – a világossal, amit én szeretek – most született kiscicákkal és legalább négy, ha nem több kutyával. Pincészetnél vagyunk, borvidéken, a legjobb, hogy itt még bor is akad. Dorka, aki meghívott a hétvégére bennünket, megmutatta a pincét, és mintát vett a 2014-es tételekből, hogy megkóstolhassuk. Pár hónapja a Lumenben is megnéztük ugyanezeket és így még érdekesebb volt, hogy melyik hogyan fejlődött, maradtak-e ugyanazok a kedvencek.

foto 3

Másnap egy hosszúnak tűnő, napsütéses tállyai séta után átcuccoltunk Mádra, ahol a Szent Orbán napi borünnep keretében számos programot rendeztek. A Zsirai Pincészetnél a Lányok főszerepben rendezvény keretében először is isteni Delicia süteményeket kóstoltunk a borok mellé (erről majd külön beszámolok), utána pedig a nap professzionális része jött, egy rövid pincelátogatás után.

Amíg kint az udvaron a Drunken Kitchen fehérboros lecsója készült szabad tűzön, addig Dorka és Kata párba állított borait kóstoltuk meg bent. Nyilván más terület – Mád és Tállya – más dűlők, de amennyire lehetett, hasonló tételek voltak, és bár viccesen párbajnak volt hirdetve, nem a verseny számított, hanem a borok. Szerencsére az eső ellenére sokan voltak kíváncsiak arra, hogy mi folyik a Zsirai pincénél, és szerintem mindenki elégedett lehetett: borok, sütemények, lecsó, senki nem maradt se éhen, se szomjan.

foto 2

Homoky Dorka, Sas alja Hárslevelű 2013

Karamell, alma, ásványosság, só, kis édesfűszer, citrusok. Szikárabb tétel, a 7 g/l cukor mellett a 7 g/l sav jó egyensúly ad, a kifejezett ásványos jelleg nagyon tetszik benne. Inkább visszafogottabb a stílusa.

Zsirai Kata, Betsek Hárslevelű 2013

Behízelgőbb, édesebb illatra és ízre is. Birsalma, mézesség, krémes textúra, fás jegyek, meszes-ásványosság. A fa eléggé dominál benne, kicsit cseres is a korty vége. Jó a savszerkezet, mégis kéne egy kis könnyedség a borba.

Homoky Dorka, Sas alja Hárslevelű 2012

Teljesen reduktív tétel, ami kicsi fülledtséggel nyit. Ízben selyemcukor, kandírozott citrus, méz, ásványosság, gyógynövények. Benne van az évjárat, kevesebb a sav, magasabb az alkohol (14%), lágy érzetű. Jó, hogy nem kapott hordót.

Zsirai Kata, Padihegy Hárslevelű 2012

Édesfűszeres, fás jegyek, mézes édesség. Hiába szüretelték le korábban, benne van az évjárat meleg karaktere. 14,5% alkohol, 2,5 g/l maradékcukor, 5 g/l sav. Az évjárat hatása az újhordós érleléssel együtt rajta van a boron, de a gazdag aromák nagyon tetszenek.

Homoky Dorka, Nyergesek Furmint 2013

Fele tartályban, fele harmadtöltésű nagyhordóban volt öt hónapig. Ringló, citrus, szőlő, körte, virágosság, zöldalma, sós-ásványosság. Könnyed bor, a magas savat a maradékcukor ellensúlyozza. Ásványos, jó az egyensúlya, ugyanakkor most valamiért ziláltnak éreztem, múltkor jobban tetszett.

foto 4

Zsirai Kata, Középhegy Furmint 2013

Hordós érlelést kapott a tétel, 8 hónapig. Szép gyümölcsös illattal nyit, fűszeresség, ásvány, fémesség. Teltebb, komplex tétel, jó savszerkezet, maradékcukorral. Az alkohol 12,5%, egyensúlyban van az egész. Az éréssel szerintem még szebb lesz, de most is az egyik legjobb volt a sorban.

Homoky Dorka, Hetény Furmint-Hárslevelű 2013

Citrusos, ásványos, kis fémesség, körte, aszalt alma, repceméz, fehérvirág, zöldfűszerek. Üde, könnyed, nagyon szép tiszta. Jó az egyensúly, a magas sav mellett persze érezni a maradékcukrot, amitől félédes, de marad a frissesség, alacsony az alkohol. Nagyon szép.

Zsirai Kata, Betsek Furmint 2013

Félédes tétel ez is, novemberi szürettel, 7 hónap hordós érlelést kapott. Alma, méz, vanília, édesfűszer, kicsit olyan, mintha tiszta, édes almalevet kaptunk volna. Lágy, érezni a hordó hatását, több savval könnyedebb és lendületesebb lenne, oxidatív jegyeket is mutat.

Homoky Dorka, Görbe késői Sárgamuskotály 2013

Kajszibarack, karamell, édesfűszer, ásványosság, kandírozott narancs, fehértea, gyógynövény. Parfümös, ott vannak a muskotályos jegyek, édes és kissé olajos. Az alkoholt ugyan 16%-nak nem érzem, de azért jócskán benne van, nem a könnyed muskotály típus.

Zsirai Kata, Holdvölgy Sárgamuskotály 2012

Félédes bor, három és fél hónapot érlelték használt hordóban. Parfümös, érett gyümölcsökkel, édesfűszerrel. Az alkohol 14%-kal melegít, lágy savak, olajos textúra. Tetszik a sós-ásványosság a lecsengésben.


Warning: require() [function.require]: Unable to allocate memory for pool. in /var/www/borravalo/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1216

Minden vélemény számít!