Újdonságok a Gourmet-n

Exkluzív eseménye a magyar gasztronómiának a Gourmet Fesztivál, a borokat is beleértve. Remek hazai éttermekkel, borászatokkal, cukrászdákkal és egyéb, gasztronómiához kapcsolódó kiállítókkal találkozhatunk május 30. és június 1. között a Millenárison.

Tavaly a gulyás, idén a sokak által kedvelt rakott krumpli került a középpontba, persze nem igazán a hagyományos értelemben. Ezen kívül most a nemzetközi konyhák és a kurrens és trendi street food is helyet kapott. Jó dolog az, hogy kitörhetünk egy kicsit a fesztiválokon megszokott töki pompos-rétes-sajttál háromszögből, és különleges, ötletesen elkészített, remek alapanyagokból készült ételeket fogyaszthatunk.

Gourmet-2014-1

Én most a bor és pezsgő szemszögéből közelítettem meg a dolgot, aki az ételekre és rakott krumpli variációkra kíváncsi, számos gasztroblogon és ezzel foglalkozó oldalon tájékozódhat.

Arra voltam kíváncsi, hogy vajon milyen újdonsággal találkozhat az, aki amúgy borszerető vagy borértő és nem ismeretlenek számára az itt megtalálható pincészetek és kiállítók. De mégis, szeretne valami újat, valamit, amit még nem kóstolt ezerszer. Úgyhogy minden kiállítónál feltettem a kérdést: mi az újdonság? Íme tehát egy gyors ajánló, nyitás előtt.

Rögtön megérkezésünkkor a Hajósi Pinceszövetséghez invitáltak minket, ahol egy Oszvald Cserszegi Fűszeressel kezdtük az egész estét. Egyébként is tele vannak friss fehér és rozé borokkal, többek között a Hodován Sauvignon Blanc 2013, Beck Rosé 2013, Beck Szürkebarát 2013, Klajó „Csabigyöngye” 2013 vagy Sziegl 2013 Cuvée található újdonságként kint. Érdemes volt itt kezdeni, jó ivású, kellemes borok, bemelegítésnek egyszerűen tökéletes, és amúgy is érdemes felfedezni a sajnos nem túl ismert hajósi borokat.

A Bortársaság egyrészt hozta a szokásos szortimentet, másrészt kihozott pár új sauvignon blanc-t, Káli Kövek 2013, Etyeki Kúria 2013 és egy Új-Zélandi nagyágyút is, a Matuát. Aki annyira rajong az Új-Zélandi sauvignon blanc-okért mint én, annak kötelező kör, aki meg még nem, az kezdje ezzel az ismerkedést. Ezen kívül készültek még hat már ismert bor magnum palackjával, ami látványos, és amúgy kényelmes megoldás lehet nagyobb társaságoknak. Ezek:

Pannonhalmi Apátság, Prior 2012

Sauska, Rosé 2013

Balassa, Andezit Betsek Furmint 2012

Ikon, Tulipán 2009

Sauska, Cuvée 7 2011

St. Andrea, Merengő 2009

A WineAge standjánál is leginkább a szokásos, ám remek, magas pontszámú borok kerültek elő, pár új fehérbor, az Errazurit Chardonnay-Sauvignon Blanc Cuvée 2013, az Errazuriz Estate Sauvignon Blanc 2013 és az O.F. Urban Uco Torrontes 2013 volt kint. Persze olyan prémium borok mellett, mint amik a standon találhatók, kapacitásunktól függően érdemes ezekre is koncentrálni.

Gourmet-2014-3

A Heimann pincészetnél több újdonsággal találkozhatunk. Először mindenképp kezdjük a pezsgővel, a Rosé de noir 2011-el, ami pinot noir alapú, és hagyományos eljárással készült. Végre megkóstolhattam a 2013-as Viognier-t, nagyon szeretem magát a fajtát, és az előző évjárat nagy kedvencem volt. Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, a nemrég impozáns keretek között bemutatott Barbár 2011 is kóstolható.

A Törleynél számos új tétel akad, mind pezsgő, mind pedig borok tekintetében, ezt meg is találhatjuk a standnál a listán feltüntetve. Itt a Francois nyerspezsgőt kóstoltam, kicsit eltérve az eredeti célkitűzésemtől, de ez a pezsgő ismeretében talán megbocsátható nekem. Amúgy tényleg mindenki kedvére válogathat a friss tételek közül, a vállalkozó kedvűek még egy neonszínű pezsgőkoktélt is kipróbálhatnak.

A Terra Hungarica standnál azt is elmondták, hogy minden nap hoznak ki valami mást, szóval bőven akad meglepetés. Amit én néztem: Szászi Chardonnay 2013-as gyöngyöző, Szecskő Tamás 2013-as Pinot Noir-ja, ami kötelező mindenkinek, új még a Csobánci Bormanufaktúra Aspirato Szürkebarát-Muskotály 2013, Karner Tavasszal a föld 2012 és Meinklang 2013 rozé habzóbor.

A Borkorzót a Sarki Fűszeressel egy standon találtam meg, a korábbi években megszokott osztriga-pezsgő pároson módosítva idén Bouchot kagylóból készítettek kétféle fogást, egy klasszikus fehérborosat és egy paradicsomosat. A fehérbor, amivel készítik (!) és kínálják, egy Guy Saget Pouilly Fumé 2007, míg a paradicsomos mellé Dominique Piron Beaujolais Nouveau 2013 dukál. A borkorzó amúgy is máshol nem kóstolható borokat kínál, úgyhogy felfedezésre mindenképpen érdemes, a díjnyertes Wolfberger Crémant D’Alsace Riseling például kihagyhatatlan.

A nem olyan régen a Madách téren nyitott Double Bubble Champagne Bár is kint van, végre el lehet merülni a jó pezsgők élvezetében. Amit máshol nem találhatunk, például a Pierre Boever & Fils-Domes de France, Mandois Blanc de Blanc 2008, Mandois Cuvée Victor 2005, Bourdaire-Gallois Brut, és egy csomó Taittinger. Szép tömeg gyűlt össze, amíg beszélgettem az egyik tulajdonossal, úgyhogy nem tűnik reménytelen vállalkozásnak, hogy visszahozzák a pezsgőzést a hétköznapokba.

Gourmet-2014-2

Nem sokkal zárás előtt a Janus standja akadt utamba. Itt megkóstoltam a Syrah rozéjukat 2013-ból, nagyon érdekes, köményes, keleti fűszeres vonallal, a 2007-es Pinot Noir-t, egy 2009-es Cabernet Franc-t és végül az Örömbor 2008-at, ami egy Cabernet Franc-Merlot házasítás. Remek és stílusos befejezés volt.

Hát, ezeket sikerült összeszednem, összekóstolnom a Gourmet Fesztiválon. Mondhatjuk, hogy el lesz kényeztetve, aki kilátogat, igencsak kitettek magukért a pincészetek és borkereskedések, hogy méltó kísérői legyenek a gasztronómiának. Az elmúlt évek tapasztalata is az, hogy érdemes kimenni és kóstolni, egyszerűen nem lehet megbánni.

Minden vélemény számít!