Vina Aquitania Lazuli Cabernet Sauvignon 2003

Santiago-tól északra, filoxéramentes területről származó, közel évtizedes chilei cabsav. Amilyen meleg nálunk volt 2003, az ott meg sem kottyan. Sötét bor, szinte átláthatatlan, kis tawny-s gyűrű szegélyezi. Az első szippantásra Chile a cassis miatt egyértelmű, de ami miatt mégis megszerettem, az pont a cassis eltűnő félben lévő állapota, vagyis inkább a másodlagos-harmadlagos sorba tolódik hátra, mert bőven van még réteg: szilva, bors, fahéj, csokoládé és idős konyak. Semmi harsányság.

Szájban még muzsikál némi fekete bogyós gyümölcs, korántsem lekváros, vagy lomha. Ha tettek hozzá savat, jól tették, nem áll szét, kissé lelágyult, de a szerkezet még épp jó. A hordó okosan háttérben marad, a lecsengés hosszú. A cser rengeteg és puha, ez a bor a szépen öregedő chilei iskolapéldája.

Még nem kapható, ha behozza a WineAge, akkor valahol 7500 Ft táján áll majd meg. Lehet, hogy annyit nem érdemes vele várni és egy frissebb évjárat jobb befektetés, a 2003-as már bizonyosan fogyasztandó. 3,5 csillag.

Minden vélemény számít!