Vinatus Villányi Syrah 2009

Syrah-megrögzöttségem remélem ismeretes, álljon itt egy olyan newcomer, aki kétszer bizonyított nálam vakon, ráadásul pont a mániám miatt igen vékony ceruzát vettem elő mindkét alkalommal.

Ez a két alkalom a Pécsi Borozó syrah tesztje volt (lásd a 2012-es tavaszi számot hardcopyban), majd a Pannon TOP25 bírálat. Értékelésem egy alkalommal 88, másszor 89 pont volt.

A pince egy fiatal vállalkozás, 2006 óta működik 8 hektáron. Ha jól értesültem, a Bocor-dűlőben van az ültetvények nagyja, emlékeim szerint Bock József syrah-ja is erről a Kisharsányhoz tartozó területről kerül palackba.

A honlap fejlesztés alatt, a Facebook oldal fejlődőben, néhány száz rajongóval.

Éjfekete bor, meleg és vastag illat sok édesfűszerrel, tiszta lószőrrel, tejeskávéval. A korty puha, nagy és hosszú, előbújik egy kis pikáns menta és ánizs is. Sok rapid tannin ami a szőlőből jön, édes érzetű és nem ragad. Jól érthető, pozitív értelemben vett újvilágias stílus, egy kedves blockbuster. Sava lehetne több, de ezt egyik jegyzethez sem írtam fel, csak átolvasva és visszagondolva jut eszembe.

Sok mással együtt ez a bor is kóstolható a hétvégi (2012.06.30.) Pannon TOP25 kóstolófesztiválon Pécsett, részletek itt. Kb. 5000 Ft, amivel rögtön a prémium kategóriát célozták, de így is vastag négy csillag, akár négy és fél.

Minden vélemény számít!