XXI. Borfesztivál – első kör

Ne szegje senkinek kedvét a mai eső, a hétvégére kellemes idő ígérkezik, ami legalább részben már vörösbor-kompatibilis, így nem szorulunk a Borfesztiválon a fehérborok élvezetére. Írom ezt azért, mert megint lepörgött egy év, rettentő gyorsan és ez a 2012 megint szélsőséges volt bizonyos tekintetben.

Mondhatni izzadtunk egész nyáron, a fröccsöt kívánta az ember, csapadék alig, a szőlőt megterhelő hőségnapok annál inkább. Aztán rekord-közeli korai szüretek, szóval nem tudom, milyen beavatkozás fog ahhoz kelleni, hogy egyensúlyos borok készüljenek.

És ahogy lepörgött az év, eljött megint a Borfesztivál, ahol idén Horvátország a díszvendég. Kicsit belassulva, kicsit szédelegve az elmúlt esztendő súlyától (és egyelőre nem a boroktól) indultam neki az első körnek. A tavalyi online közvetítés sok embernek tetszett, most on-the-run helyett első körben olyan tippeket szeretnék adni, amelyekért mindenképpen érdemes betérni.

Gizella Pince Battonage Furmint 2011 – tipikus, meleg karakterű Gizella-bor a Kastély és Szil-völgy dűlőkből. Vidám, fiatalos, déligyümölcsös funky, amit kerekít 5g nem érezhető, csak érzékelhető maradékcukor. Életerős, hölgybarát, lendületes bor, ami igazi slágernek ígérkezik a 2700-2900 Ft-os árával. Szilágyi Lacinál rákérdeztem és jól éreztem: valóban kevesebb seprőkevergetés volt, ami egyáltalán nem ül már rá a borra, díszítőelemként jelenik csak meg.

Balassa Pince Szt. Tamás Furmint 2009 – többször megdobogtatta már a szívemet a bor és még bőven felfelé tart. Koncentrált, de elegáns anyag, kifejezett mineralitással. Szikárságából engedett, mostani állapotában jobban megközelíthető, hűvös, sűrű, gondolkodós bor. Kiváló.

Vylyan Cabernet Franc 2007 – meleg karakterű, gyümölcsös bor, intenzív hordóhasználattal, vastag, tanninos, igazi hedonista villányi. Érdemes megkóstolni a válogatásokat is. Ja és a 2009-es Ördög nagyon jól sikerült, remélem, moderált marad az ára, akkor megint best buy lehet.

Fritz Pince Decsi Zöld Szagos 2011 – igen, ez egy szőlőfajta, eredetileg pécsi szagos, amolyan „replacement for muskotály”-illat, csupa aromás jegy, szájban sok gyümölcs és aztán egészen komoly hossz.

A Borkorzó hozott egy Crémant d’Alsace-t is, évjáratos 2007-es, brutál jó anyag, ha kint lesznek a Vinoport standnál, tessék rárabolni, abszolút nyáridéző, champagne-i magasságokkal és izgalmakkal.

Horvát szomszédjainktól Győrffy Zoltán of Pécsi Borozó meghívására egy Feravino (Miraz) Syrah-t kóstoltam 2009-ből. Nem a magyar standard: hűvös karakterű, gyógyfüves illat, mégis meleg ízvilág, fekete bogyósok és keleti fűszerek, bőséges és érett tannin, a lecsengésben elég határozott alkoholos kesernyével, hosszú finis. Nagy bor, aki tanulni akar, menjen egy kis szomszédolásra, tutira érik meglepetések a grasevinák és frankovkák között.

A Varga Pincészetnél tettem egy kitérőt, Varga Bálinttal kóstoltunk egy kisebb sort. Megmondom őszintén, nem vagyok az előítéletesség híve a borok terén, a „nagy is lehet szép” dumát meg elcsépeltnek tartom. A nyáron nem egy üveg Varga Irsai csúszott le fröccsben fűnyírás, vagy meccsnézés közben, úgyhogy lehetnek ezer hektárról felvásárlók és tizenkétmillió palackos kapacitásúak, ami rendben van, azt el kell ismerni.

Persze nem értek általában egyet az édes vörösözéssel, de a közízlés megkívánja, és nem lehet minden terroirbor. Szóval megkóstoltam az első újboromat idén, a 2012-es Csabagyöngye kedves, egyszerű anyag, akár fröccs helyett is tudja, amire készült. Laza, könnyű. Összekóstoltunk egy 2011-es Aranymetszés olaszrizlinget egy 2009-essel és egy 2011-es Aranymetszés kéknyelűt egy 2006-ossal. A 2011-esek vitálisak, tiszták, az olaszrizling kirobbanó, szinte sauvignon blanc-ra emlékeztető csalános és citrikus aromákkal, a 2009-es szárított virágokkal, induló petrolossággal, fűszerességével idősebb wachaui borokra emlékeztetett. A kéknyelűből a 2011-es hozza a fajtát, friss mineralitást, fanyar és gyümölcsös egyszerre. A 2006-os benzines, fűszeres, ásványos anyag, talán picit csúcsán túl. Kéknyelű fronton megjegyzendő, hogy összesen kb. negyven hektáron terem, ebből huszonegy Vargáéké.

Aztán nyílt még egy 2006-os rajnai rizling is, ez nálam vitte a pálmát: aki szereti az idősödő fehérborokat, az talál még benne gyógyfüvet, benzint és van gerincet adó sav is. Készletkiszórás címén ötszáz forint körül kapható a pincénél. A gyöngyöző most kerül piacra ezer alatt, pinot-ból. Egyszerű, technológiai, tiszta, precíz cucc, a halvány hagymaszín senkit ne ijesszen meg.

Szóval Borfesztivál, minden egy helyen, bőség zavara, mulatságba forduló kora őszi esték, koncertek, stb. Menjetek, igyatok.

Játék!

Nem mellesleg a Varga Pincészet által felajánlott és csapatunk által fel nem használt jegyet (Mi méznyaló sajtós bérletet kaptunk, ezúton is köszönjük a szervezőknek!), kisorsoljuk a Facebook-os táborban, kattintsatok ide!

UPDATE:  A játékot lezártuk, gratulálunk a nyerteseknek! (2012-09-14 10:15)

Hozzászólások

  1. Fater mondta

    Kurt egy pár nappal előbb kijött az irsaival, egy bő óra és kóstolom azt is (mindjárt indulok vissza a Várba).

    Varga Bálint szerint ez nem egy verseny (ők évek óta csinálják ezt az “évelsőbora” dolgot) és örül, hogy mások is felfigyeltek a lehetőségre, hogy elsőként kerüljenek újborral piacra.

    Hogy válaszoljak a kérdésedre: a palackon az év első bora szerepel.

Minden vélemény számít!