• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bősz borok Bátáról

2013-01-11 ● Kántor Endre

Báta szebb napokat látott, eldugott kis település a Sárközben. Zsákfalu, mely elé a nagybetűs élet forgalomirányítója zsákutcatáblát helyezett ki. Ennek ellenére vannak páran, akik régi fényében szeretnék látni a települést ? hisz egykor gazdag halászfalu volt, virágzó borkultúrával, melyről tanúskodnak a régi pincék ?, és az adottságokat kihasználva megmutatják, mire képes. Bősz Adrián ilyen.

Adriánról már többször írtunk, azóta is munkálkodik serényen, az első Báta Cuvée után már debütált több dűlős borral is. A bátai terroir adottságait fáradhatatlanul fürkésző fiatal borásztól most négy palack került az asztalunkra, (miután főtámogatói szerepet vállalt az Omega Zsírsav Bevetési Csoport tavaly decemberi kolbásztöltős szereplésén.)

Kedvenc borászaim közé azok tartoznak, akiknek a) víziójuk van, b) alázattal nyúlnak a szőlőhöz, borhoz és c) karakteres boraikon átüt a személyiségük, filozófiájuk. (Ha kihagytam valamit, majd pótolom kommentben, de azt hiszem tömören ez a helyzet.) Adrián egyértelműen közéjük tartozik, borait végtelekig polírozza, minden kortynál úgy érzem, hogy órákat dolgozott rajta. A borokban visszaköszönnek a szekszárdi borvidék e déli szegletének tüzessége, a lösztől kapott gyümölcsök és fűszerek és a heves földmozgások (melynek nyomait könnyedén felfedezni a Bátát körülölelő összegyűrt dombok koronájában) által a löszben rekedt kőzetek ásványossága.

Bősz Adrián Cenege Dűlő Kadarka 2011

Pohárba töltve tankönyvi kadarkás halvány szín, illatra egészen virágos jegyek jönnek először egy csipetnyi mézzel. Frissesség és ropogósság érződik a boron, egészen újboros karaktert adva neki. Közben nagyon behízelgő is, édesfűszerek és pirosbogyós gyümölcsök keverednek. Könnyed test, enyhe tanninnal, gyengéd savakkal, 12,5 %-os alkohollal. Szájban zamatbomba. A bor nem sok, én viszont sokat akartam belőle, úgy csúszott.

Bősz Adrián Szekszárdi Kékfrankos 2009

Első kortya pont a fenti mondatokat idézte meg bennem azonnal. Olyan bőszadriános, gondoltam. Médium intenzív illat, az alapvetően gyümölcsös (érett, lédús meggy, friss, ropogós feketecseresznye) szépen belesimulnak a fűszerek (kis vanília, fahéj, szegfűszeg). Szájban szilvalekvár egészíti ki a fenti sort, a szerkezete nagyon rendben van. Sav és test közepes szinten, a tannin bársonyos, az alkohol 13%. A korty végén még egyszer visszajön a meggy és a cseresznye, közepesnél hosszabb lecsengésében ezt érezni.

Bősz Adrián Merlot 2009

Illatában melegséget áraszt, a merlot-ra jellemző édességgel karöltve. Hordófűszerek (alapvetően vanília és némi fahéj) és gyümölcsök (cseresznye, áfonya) és csoki keverednek. Közepesnél több tannin és sav, a test is mondható nagynak, a lecsengés közepesnél hosszabb, kis kesernyével a végén. Egy jól elkészített merlot, bár nekem kissé kilógott az Adriánra jellemző sorból. Talán a kissé túlzó alkohol és/vagy hordós jegyek miatt.

Bősz Adrián Bikavér 2009

Minden fajtát érezni, de egyik se domináljon – ez volt a terv. Kadarka 2009-ből, a fenti kékfrankos és merlot, ill. egy 2009-es cabernet sauvignon került bele. Intenzív fűszeres és gyümölcsös illattal nyit, hordófűszerek, lekvár, pirosbogyós és feketebogyós gyümölcsök tánca ez. Árnyalatnyi vaníliát és étcsokoládét érezni egy kis pörkölés illatával, mindez zamatban is ott van. A savak szépen állnak, a tannin érezhetően jelen van, de simulékony, bársonyos. A test nem súlyos. A korty vége felé fekete tea és meggy jön, aztán némi ánizsosság, majd egy egészen kávés kesernye a végén. Az alkoholt is érezni torokban, de nem zavaróan. Nem ront ajtóstól a házba, de nem is pehelysúlyú versenyző ez a bor, viszont szép, komplex élményt ad.

Címkék: 2009, 2011, Báta, bikavér, bősz adrián, Cenege dűlő, kadarka, kékfrankos, merlot, Szekszárd

← Csobánc Cooperation Gilgames 2008 Janus Borház a hajón →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!