• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Janus Borház a hajón

2013-01-14 ● borravalo.hu

Dugig volt tömve az A38 állóhajó a fenti duett, mint hívószó hallatán. Bőséges túlfoglalás volt az estre, vagy harmincan lemaradtak a villányi bor és a rézfúvós zene találkozásáról.

A Janus Borház 2004 óta létezik, 12 hektáron a Tenkessel szemben, családi vállalkozás formájában. A borokat Széll Géza készíti, aki Pécsi-Szabó Miklós tulajdonos gyermekkori barátja.

Fia, Pécsi-Szabó Dénes helyzete irigylésre méltó: neki kell tolni a marketing szekerét és szemmel láthatóan élvezi a feladatot. Mosolygós, lendületes, éli az aranyifjak életét (gondolom néha azért a kapát is megfogja, de az tuti, hogy a Janus boros eseményei rendre kötve vannak valamilyen bulihoz, akár Villányról, akár Budapestről van szó, példás Facebook-jelenlét és elég jó elfogadottság, ismertség a fiatal borisszák körében).

Nekem személy szerint tetszik a letisztult fajtaválaszték, a fiatalos, vidám design, maga az „Örömbor” elnevezés pedig talán az egész vállalkozást jellemzi. Nincs semmi görcsösség annak ellenére, hogy még nagyon elején járnak az útnak.

Az ételekről nem jegyzeteltem, rendben voltak. A zene is: a Pannon Filharmonikusok „kivonata” (rézfúvósai) két énekessel kiegészülve megadták a kellő hangulatot. A kedves női hang mellett párjával, az igazi boros hangú bariton férfi szólistával, harsány és néha pajzán dalokkal fűzték át a szüneteket. Nézzük viszont a borokat.

Janus Sauvignon Blanc 2011

Nem lett fajélesztőzve: meleg, fűszeres, déli karakterű bor zöld virágokkal. Egyszerű, jó italú, nem klisés.

Janus Rozé 2012

Nem tolakodó, elegánsan gyümölcsös illatú rozé, rétegei és vastagsága is van a kortynak. Savai határozottak, az egész szerkezet inkább „nagy” fehérborra emlékeztet.

Janus Portugieser 2012

Meleg és mély illat sok egzotikus fűszerrel, a korty is meleg karakterű, édes textúrájú. Sok édesfűszer keretezi és inkább mély, mint hersegően friss. A tannin is bőséges, szépen pariban a savakkal. Van hossza is, köszi, ezt a fajta oportót szeretem.

Janus Bordó 2007

A 2004-es telepítés szűztermése, cabsav 80%, a maradék cabfranc és merlot. Bordeaux blend, az elmúlt években sokkal inkább stílusra kell, hogy nagy legyen egy ilyen bor és nem a testre. Illata érett, édesfűszeres, konyakos, fekete bogyós gyümölcsökkel, földdel, pörkölt kávéval és egy pici földességgel. Eddig rendben, bár a magas alkohol borítékolható. A korty szilvás, meleg aromákra épít, de szerencsére nem robusztus. A tannin érett és ugyan egy kis savat még elbírna, de az erdei bogyósok uralta, közepesnél hosszabb finis feledteti a hiányt. A hordóhasználatot kiemelném: a cabsav ászokban érett, nem telepszik rá semmilyen felesleges jegy és krémessé sem tette a kortyot. 87-89 pontot írtam fel mellé, 2000 Ft körüli árával igen jó vétel.

Janus Cabernet Franc 2009

Ez az a franc, ami évről évre nem fajtajelleges, haladóknak való tétel. Illatában fűszerbors, zöldfűszer, enyhe animalitás mutatkozik. A struktúra jó, sok érett cseranyaggal, fiatalos gyümölcsös-fűszeres díszítettséggel. Jó a sava, a lecsengése klassz, és a hordót sehol nem érezni. Jó vétel dettó.

Janus Syrah 2009

Gumis, dzsemes, cserzett bőrösen animális jegyek, közepesen intenzíven, enyhe konyakossággal (XO), fekete gyümölcsökkel. A kortyban rumpuncs, tubák, fiatalos savak. Meleg, puha és vastag.

Nálam ma a cabfranc a befutó, a Bordó házasítás pedig az ár-érték bajnok. Az Örömbor kicsit hiányzott, azon keresztül ismertem meg a pincét anno, egy ajándék palackot kaptam a családtól (Lenkey Géza „Az élet szép” házasítása mellé), szimbólum-jelleggel.

Nem lehet egyszerű ma pincészetet alapítani Magyarországon – az a mondás ugrik be, amit mindig más borásznak tulajdonítanak (de legalábbis mindenki ismer valakit, aki élőben látta azt, aki ezt elmesélte): úgy lehet borászkodásból egy kisebb vagyont csinálni, ha előtte volt egy nagyobb. Remélem azért a helyzet ennél árnyaltabb lesz és sokáig megmarad a Janus-szín a villányi palettán.

Címkék: 2007, 2009, 2011, 2012, A38, cabernet franc, Janus, Janus Bordó, Janus Borház, Pécs, portugieser, sauvignon blanc, syrah, Villány

← Bősz borok Bátáról Demeter Zoltán Tokaji Birtokbor 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!