• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Janus Borház a hajón

2013-01-14 ● borravalo.hu

Dugig volt tömve az A38 állóhajó a fenti duett, mint hívószó hallatán. Bőséges túlfoglalás volt az estre, vagy harmincan lemaradtak a villányi bor és a rézfúvós zene találkozásáról.

A Janus Borház 2004 óta létezik, 12 hektáron a Tenkessel szemben, családi vállalkozás formájában. A borokat Széll Géza készíti, aki Pécsi-Szabó Miklós tulajdonos gyermekkori barátja.

Fia, Pécsi-Szabó Dénes helyzete irigylésre méltó: neki kell tolni a marketing szekerét és szemmel láthatóan élvezi a feladatot. Mosolygós, lendületes, éli az aranyifjak életét (gondolom néha azért a kapát is megfogja, de az tuti, hogy a Janus boros eseményei rendre kötve vannak valamilyen bulihoz, akár Villányról, akár Budapestről van szó, példás Facebook-jelenlét és elég jó elfogadottság, ismertség a fiatal borisszák körében).

Nekem személy szerint tetszik a letisztult fajtaválaszték, a fiatalos, vidám design, maga az „Örömbor” elnevezés pedig talán az egész vállalkozást jellemzi. Nincs semmi görcsösség annak ellenére, hogy még nagyon elején járnak az útnak.

Az ételekről nem jegyzeteltem, rendben voltak. A zene is: a Pannon Filharmonikusok „kivonata” (rézfúvósai) két énekessel kiegészülve megadták a kellő hangulatot. A kedves női hang mellett párjával, az igazi boros hangú bariton férfi szólistával, harsány és néha pajzán dalokkal fűzték át a szüneteket. Nézzük viszont a borokat.

Janus Sauvignon Blanc 2011

Nem lett fajélesztőzve: meleg, fűszeres, déli karakterű bor zöld virágokkal. Egyszerű, jó italú, nem klisés.

Janus Rozé 2012

Nem tolakodó, elegánsan gyümölcsös illatú rozé, rétegei és vastagsága is van a kortynak. Savai határozottak, az egész szerkezet inkább „nagy” fehérborra emlékeztet.

Janus Portugieser 2012

Meleg és mély illat sok egzotikus fűszerrel, a korty is meleg karakterű, édes textúrájú. Sok édesfűszer keretezi és inkább mély, mint hersegően friss. A tannin is bőséges, szépen pariban a savakkal. Van hossza is, köszi, ezt a fajta oportót szeretem.

Janus Bordó 2007

A 2004-es telepítés szűztermése, cabsav 80%, a maradék cabfranc és merlot. Bordeaux blend, az elmúlt években sokkal inkább stílusra kell, hogy nagy legyen egy ilyen bor és nem a testre. Illata érett, édesfűszeres, konyakos, fekete bogyós gyümölcsökkel, földdel, pörkölt kávéval és egy pici földességgel. Eddig rendben, bár a magas alkohol borítékolható. A korty szilvás, meleg aromákra épít, de szerencsére nem robusztus. A tannin érett és ugyan egy kis savat még elbírna, de az erdei bogyósok uralta, közepesnél hosszabb finis feledteti a hiányt. A hordóhasználatot kiemelném: a cabsav ászokban érett, nem telepszik rá semmilyen felesleges jegy és krémessé sem tette a kortyot. 87-89 pontot írtam fel mellé, 2000 Ft körüli árával igen jó vétel.

Janus Cabernet Franc 2009

Ez az a franc, ami évről évre nem fajtajelleges, haladóknak való tétel. Illatában fűszerbors, zöldfűszer, enyhe animalitás mutatkozik. A struktúra jó, sok érett cseranyaggal, fiatalos gyümölcsös-fűszeres díszítettséggel. Jó a sava, a lecsengése klassz, és a hordót sehol nem érezni. Jó vétel dettó.

Janus Syrah 2009

Gumis, dzsemes, cserzett bőrösen animális jegyek, közepesen intenzíven, enyhe konyakossággal (XO), fekete gyümölcsökkel. A kortyban rumpuncs, tubák, fiatalos savak. Meleg, puha és vastag.

Nálam ma a cabfranc a befutó, a Bordó házasítás pedig az ár-érték bajnok. Az Örömbor kicsit hiányzott, azon keresztül ismertem meg a pincét anno, egy ajándék palackot kaptam a családtól (Lenkey Géza „Az élet szép” házasítása mellé), szimbólum-jelleggel.

Nem lehet egyszerű ma pincészetet alapítani Magyarországon – az a mondás ugrik be, amit mindig más borásznak tulajdonítanak (de legalábbis mindenki ismer valakit, aki élőben látta azt, aki ezt elmesélte): úgy lehet borászkodásból egy kisebb vagyont csinálni, ha előtte volt egy nagyobb. Remélem azért a helyzet ennél árnyaltabb lesz és sokáig megmarad a Janus-szín a villányi palettán.

Címkék: 2007, 2009, 2011, 2012, A38, cabernet franc, Janus, Janus Bordó, Janus Borház, Pécs, portugieser, sauvignon blanc, syrah, Villány

← Bősz borok Bátáról Demeter Zoltán Tokaji Birtokbor 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!