• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Gaia Gaja és a VinCE 2013

2013-03-04 ● borravalo.hu

Tavaly és tavalyelőtt is bekerült a legolvasottabb cikkeink közé a VinCE fesztiválról készült beszámolónk. Idén egy kicsit beelőzünk: aki csak szikesre száradt ajkakkal olvasta az utóhangokat, annak idén előre szólunk ? március 8-10 között kihagyhatatlan boros eseménynek ad helyet Budapest.

Az egyik mesterkurzuson stábunk is elő fog fordulni, mégpedig Gaia Gaja előadásán.

A Gaja pincészetet 1859-ben alapították, a „nagy” név, Angelo már a negyedik generációt képviseli. Piemonte-ból zúzzák meg a világot a nebbiolo szőlőfajtából (nebbia = köd, utalva a környék képünkön is látható általános időjárásra ? nekem kicsit a spleen életérzés jut róla eszembe, meg az, hogy egy barolo-t sosem ihatunk meg túl későn, és lehet napokig a palack mellett üldögélni, mert nincs az a hosszú dekantálás, amit ne hálálna meg) készült barolóikkal.

Amiről talán a képben lévő olvasóink sem mind tudnak, legidősebb lányáról, Gaia-ról elnevezett, 1979-ben ültetett területükről chardonnay-t is palackoznak, langhe-i borként. Jómagam pár évvel ezelőtt egy már akkor is koros (7 éves) Rossj-Basst kóstoltam: az is chardonnay és egészen egyedi élmény volt. Ha fellő nekünk egy-két rakétát, a 3000 Ft-os beugró több mint baráti.

Fater személyes kedvencei: szombaton a 10 wines, 10 lives, 10 MW (ennyi MW egy rakáson szerintem a vizsgájukon volt utoljára együtt) és a Gaja masterclass (az olasz kultborász lányát küldi el hozzánk, nem szárazon érkezik). Vasárnap Julia Harding MW fog sosem hallott szőlőfajtákról beszélni (és önteni is belőlük a poharakba), de vigyázó szemeinket rögtön utána vessük Kínára (2011-ben a Decanter World Wine Awards-on a huszonötből egy International Trophy-t kínai bor vitt haza, ráadásul egy cabsav).

További részletek, jegyvásárlás, stb.

Címkék: barolo, Gaia Gaja, Gaja, Master of Wine, MW, nebbiolo, Olaszország, Toscana, toszkán, VinCE, VinCE 2013

← Ábrahám Diókút 2011 Attila Pince Pinot Noir (Turán) 2010 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!