• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fabro profil 2013 tavaszán

2013-04-15 ● borravalo.hu

A Tolnai Borvidék a Pannon Borrégió (Villány, Szekszárd, Pécs-Mecsekalja és Tolna) legnagyobb területű borvidéke, mégis keveset hallunk róluk. Pedig van élet 1998 után is (akkor lett leválasztva a Szekszárdi Borvidékről, melynek korábban a Völgységi körzete volt, de az atomerőmű és egyéb félelmek elővetették az illetékesekkel a térkép-szikét).

Területe tizenegyezer hektár, amiből jelenleg kevesebb, mint háromezer van beültetve, pedig bő kétszer ennyi első osztályba sorolt szőlős található itt. Földrajzilag a Tolnai-dombságon és a Mezőföld délkeleti részén terül el, Szekszárdhoz hasonló adottságú, löszös talajú, északon kissé csapadékosabb-hűvösebb, délen melegebb és szárazabb klímával.

Mostanában többször számoltam be tolnai mozgásokról, a déli „nagyok” árnyékában tevékenykedő, stabil minőséget nyújtó pincékről. Ilyen a Fabro Pince is Pakson (ugye a paksi siller, mint műfaj mindenkinek megvan?) A pince tulajdonosa Kovács Sándor (a Kovács olaszul fabro, a magyar helyett idegen hangzású névválasztás kézenfekvő, ha tudjuk, hogy a gazda szereti a talján életérzést).

Ha betévedünk a honlapra látjuk, hogy nem kispályás helyről van szó, nagy és rendezett a helyszín, valamint hangsúlyt fektetnek a vendéglátásra, borturizmusra is. Vegyünk egy gyors áttekintést, miket kóstoltam Fabroéktól.

Chardonnay 2012

A Prestige Reserve TOP10 Újborának egyike, csavarzárral, tizenhármas alkohollal. Szinte víztiszta citromszínű bor, maradt benne egy kis széndioxid is. Reduktív, lendületes, nyárias illat almával. Szájban is hozza az almát, egy kis fűszerrel tarkítva. Egydimenziós, de jó ivású bor, alacsony savval, karcsú testtel és igen visszafogott alkoholérzettel. Én akár egy ujjnyi szódával is meg merném bolondítani, de lehet, hogy csak az első tavaszi napsugarak vakítottak el.

Nozze Cuvée 2012

Fehér házasítás: főleg cserszegi és egy kicsi chardonnay. Érdekes illata van elsőre, zöldalmás, húsos, élesztős és picit fémes. Ebből hosszú távon csak a frissítő alma marad meg egy kicsi vajassággal (ez lesz a chardonnay valószínűleg). A korty citrikus, fanyar, bő savval, lime-al, savanyúcukorral. Lecsengése nem túl hosszú, viszont hőségnapokra kiváló ital lehet.

Siller 2012

A szokásos siller-színnél kissé halványabb, rozésabb. Mondhatni pink, de ez rossz meghatározás. Az illat édes, tutti-fruttis és őszibarackos. A korty már inkább fűszeres, de van benne egy kis édesség (vajon ez a stíl, vagy tényleg maradt egy kis cukor?). Könnyű és populáris, talán a rozéhoz közelebb álló ital, de valami nem túl agyonfűszerezett, magyaros ételt is simán lebírna.

Kékfrankos 2012

Még bíbor reflexeket mutat, mondjuk kékfrankos, tehát lehet, hogy így is marad. Illatában sok túlérett, piros bogyós gyümölcs, meleg karakterrel. Szájban a jó savgerinc tűnik fel elsőre, kiegyensúlyozott, közepest éppen elérő test és lecsengés. Tannin alig. Sok lakkos, sötétvörös gyümölcs, szegfűszeg, meggykompót. Ez is egy klassz, egyszerű, jó árú bor.

Salut 2012

Gyöngyöző siller, kékfrankos-zweigelt-merlot bázison, a most divatos frizzantés palackban. Technopiros színű, az illata is friss piros bogyós gyümölcsöket mutat. Érintésnyi édesség itt is van az illatban, egy kis szegfűborssal. A széndioxidot szinte nem is érezni benne. Light minden, a test, az alkohol, a sav is. A habzó siller ötletét támogatom, sajnos az íze igen gyorsan távozik a szájból.

Cabernet Sauvignon 2011

Konyhai fűszeres, friss, meleg tónusú illat sok borssal és némi csokival, zöldességgel. Szájban rapid savak, puha-roppanós szilva, csokis hordó, merlot-jellegű gyümölcsök és lágy tannin. Ez a bor is hozza az elvárhatót, tiszta, nem túl bonyolult.

Összefoglalva elmondható, hogy tiszta, sallangmentes, jó ivású borokat kaptam a poharamba. Nem komplex, vagy testes tételek ezek, de szerencsére már sem az újhordós, sem a túlérett-túlextrahált divat nem fogja elkapni őket, ráadásul a közepes szekszárdi árszint alatt van tartva minden, pedig egy összevetésbe oda merném tenni ezeket a paksiakat is. Ha délre megyünk bortúrázni, érdemes odafele-visszafele beiktatni egy délutánt itt is.

Címkék: 2011, 2012, cabernet sauvignon, chardonnay, Fabro, Fabro Pince, kékfrankos, Kovács Sándor, nozze, Paks, Pannon Borrégió, salut, siller

← Maurer Szerémi Kadarka Siller 2012 Bálint Pince Somlói Juhfark 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!