• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bizonyít a hárslevelű

2014-06-10 ● Kodela Mia

Van már néhány szőlőfajtának egész hónapja, most pedig egy kisebb egységre ugrottunk, éjszakát kapott a hárslevelű. Nagyon helyesen, mert megérdemli, hogy kidugja a fejét a furmint mögül, és önállóan is megmutassa magát. A Hárslevelűk Éjszakája rendhagyó esemény, érdemes lenne kiterjeszteni.

Szerintem a legtöbben, köztük én is, úgy tekintünk a hárslevelűre, mint a furmint kishúgára, vagy esetenként kisöccsére. A Furmint Februáros csapat is valahogy így gondolhatta, mert fiatalosra és lazára vette az eseményt. A helyszín sem valamelyik impozáns hotel vagy múzeum volt, hanem egy régi harisnyagyár területén lévő fotóstúdió a III. kerület gyárépületei között. Persze maga a terem egy nagyszerűen felújított, vagány hely, hatalmas ablakokkal. Ha megbirkóztunk a kacskaringós bejutással és felküzdöttük magunkat a legfelső emeletre, több mint harminc kiállító ötven borát kóstolhattuk, miközben a sarokban DJ-pultból szólt a zene, a hirtelen érkezett 30 plusszos nyári meleg ellen pedig óriási ventilátorokkal próbáltak védekezni a rendezők.

HÉJ1

Mindent persze nem kóstoltam végig, de egy-két tételtől eltekintve elégedett vagyok az összképpel, elég színes a kínálat a reduktív könnyű tételektől, a hordós komoly borokon át az édesig, széles a paletta. Összességében talán az alkohol az, ami a legtöbbször magasabb, mint ami szerintem jól állna a fajtának. Van, amikor évjárathatás és van, mikor szimplán koncepció – erre nem árt odafigyelni, mert nem minden esetben tudja a test vagy a sav ellensúlyozni, és akkor billen az egész. (Jegyzeteim kóstolási sorrendben.)

Zsirai Pincészet, Hárslevelű 2012: könnyed, behízelgő tétel, szép fűszerességgel, kis mézzel, birs, körte aromákkal. Jó kezdés.

Béres Pincészet, Pezsegő 2010: Hárslevelű száraz pezsgő, élesztős jegyek, kis virágosság, kis méz, körte. Élénk savak, krémes habzás. Nem túl komplex, de jó inni, 18 g/l maradékcukor kerekíti.

Pinceköz Borászat, Hárslevelű 2013: reduktív tétel, virágos, almás, könnyed, kis méz, kamilla. Száraz, 1 g/l maradékcukorral. A 13,5% alkohol kicsit kilóg.

Pinceköz Borászat, Hárslevelű 2012: fele tartályban, fele hordóban ért. Édes karakterű bor, mézzel, birsalmával, édesfűszerrel. A 14% alkohol kifejezetten sok hozzá.

Szarka Pincészet, Hárslevelű 2012: reduktív, citrus, alma, ásványosság, gyógynövények, zöldfűszerek, kis kesernye. Tiszta, friss, precíz bor, élénk savakkal, jó alkohollal (13%).

Szent Tamás, Percze Hárslevelű 2012: édesfűszerek, aszalt alma, kis trópusi gyümölcs, virágosság, ánizs, vanília. Behízelgő tétel, lágyabb savak, 13% alkohol.

Szent Tamás, Nyulászó Furmint és Hárslevelű 2011: egy kis logisztikai keveredés miatt került ide ez a házasítás. Félszáraz (10 g/l maradékcukor), méz, kis vajasság, szép ásványosság, fehérvirág. Lehetne lendületesebb sav benne.

Szent Tamás, Hárslevelű 2012: reduktív, félszáraz tétel 16 g/l maradékcukorral. Sárgadinnye, barack, édesfűszer, ananász, virágok, ásványosság. Kellemes, jól iható, édeskés tétel, szép aromákkal, a 13,5% alkohol azért kicsit kilóg.

Pelle Pincészet, Birtok Hárslevelű 2012: citrus, füst, édesfűszerek, kis só, virág, alma, karamell. Az alkohol melegít (13,5%), jó savak, közepesnél hosszabb lecsengés.

Bakonyi Pincészet, Hárslevelű 2013: parfümös, édeskés illat, ízében viszont a citrus dominál, alma, kis fahéj. A 13% alkohol is kilóg, szerkezetében nem áll össze.

Gróf Degenfeld, Terézia Hárslevelű 2013: citrusos, vegetális, gyógynövény, ásványos-sós. Még kissé zilált, élénk savakkal, a battonage-t nem érzem rajta.

Gróf Degenfeld, Terézia Hárslevelű 2012: édesfűszer, méz, fekete tea, selyemcukor, sárga húsú alma. Szép gyümölcsös, érettebb, lehetne valamivel hosszabb lecsengésű.

HÉJ2

Olaszliszkai Borbarátok Köre, Hárslevelű 2013: félszáraz, mézes, virágos illattal nyit, ízben nagyon éles savakkal. Nincs benne harmónia, valószínűleg idővel jobban összelágyul, összeérik.

Homoky Pincészet, Sas-alja Hárslevelű 2012: a szemtelenül fiatal Homoky Dorottya saját bora, aki most éppen filozófiát tanul, mellette pedig elkezdett a családi pincében dolgozni. Nagyon illik hozzá ez a bor, könnyed, gyümölcsös, virágos tétel, 11 g/l maradékcukorral, szép ásványossággal.

Homoky Pincészet, Nyergesek Hárslevelű 2013: nagyon almás, almahéjas, édesfűszerekkel, citrussal. Kicsit szikárabb talán az előzőnél, de egy határozott édesség ebben is van.

Királyudvar, Lapis Hárslevelű 2009: selyemcukor, birs, aszalt körte, édesfűszer, ásványosság, széna, virág, menta. Édes, 85 g/l maradékcukorral, 11,5% alkohollal. Könnyed, behízelgő, jó szerkezetű édes Hárs.

Losonci Bálint, Lívia Hárslevelű 2011: édes, késői szüretelésű bor, 44 g/l maradékcukorral. Kis animalitás, ázott széna, narancs, narancshéjas kesernye, gesztenyeméz, kis fa. Komplex, édes sherry-s aromákkal, a 14,5% alkohol bizony kilóg.

Bodrog Pince, Dereszla Hárslevelű 2012: citrus, zöld – és édesfűszerek, hársméz, kis füst. Könnyed, nem túl komplex, de jó ivású.

Bodrog Pince, Lapis Hárslevelű 2012: ásvány, só, szárított alma, alma, kis kesernye. Szikárabb tétel, szép szerkezet, jó lecsengés.

Bodrog Pince, Barát Hárslevelű 2012: érett szőlő, alma, édesfűszer, ásvány. Komolyabb, a 15% alkohol sok hozzá, alkoholédesség is van benne, viszont jó a savszerkezet.

Bodnár Pince Hárslevelű 2011: barackos, virágmézes, ásványos illat és íz. Szerkezetileg kissé zavaros, a 14% alkohol sok és kilóg, ahogy a fa is, rövid a lecsengés.

Tarjányi Pincészet, Hárslevelű 2012: hordókísérlet, kőrisfába téve. Fajtajelleges, hársmézes, almás, virágos karakterű bor, enyhe hordós érlelési jegyekkel kiegészítve. Izgalmas, érdekes tétel, jó szerkezettel.

Sauska Birtok Hárslevelű 2012: gyümölcsös, körtés, selyemcukorral, naspolyával, kis füst, grapefruitos kesernye, kis vajasság, sós-ásványos. Jó szerkezet, komplex aromák, a 14% alkohol nem lóg ki, bár érezni. Szép.

Gizella Pince, Szil-völgy Hárslevelű 2012: vajas, krémes, almahabos, citrussal, szép ásványossággal, kis füst, hársméz, zöldfűszer. Jó szerkezet, visszafogott savak.

Balassa Pince, Betsek Hárslevelű 2011: ásvány, kis füst, selyemcukor, körte, aszalt körte, fűszerek, ásványosság, fa. Telt, olajos, a 14,5% alkohol melegít. Szikár, krémes, hosszú lecsengésű tétel.

HÉJ3

A rendezvény amúgy nagyon tetszett, csak gratulálni tudok a szervezőknek, sokkal több ilyen egyedi kóstoló kéne Budapestre, hogy ne csak a szakmabeliek látogassák, hanem a borszerető nagyközönség is kedvet kapjon hozzá. Ilyen körítés mellett a fiatalabb generációt is meg lehet fogni és becsábítani jó borokat kóstolni, erre aztán lehet építkezni, mert ami tetszik, azt később meg is veszik.

Ami pedig a lényeg: van nekünk a furmint és olaszrizling tengelyen kívül is mit innunk, 30 fokos melegben, kellemesen behűtve ? a magyar borpaletta korántsem egysíkú, még nyáron sem!

Címkék: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, Bakonyi, Balassa, Béres, bodnár, Bodrog, gizella, Gróf Degenfeld, hárslevelű, Hárslevelűk Éjszakája, Homoky, Királyudvar, Losonczi Bálint, Olaszliszkai Borbarátok, Pelle, Pinceköz, Sauska, Szarka, szent tamás

← Tesch Blaufrankisch Reserve 2011 Borigo jubileum →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!