• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tőzeglápok sétány 2.

2015-04-22 ● borravalo.hu

A földöntúlian zöldellő dombok lábánál terül el ez a kis utca, melynek ásóval vájt medrében fáradt víz ül. Évezredes történetet rejtenek falai, melyek a levegőtől elzárva, erősen vízzel átáztatva készültek egy rég eltűnt mesés táj megörökítéseként. Whisky japán és skót módra, sok füsttel. 

Lehetőségünk adódik eme vidék végtelenül elterülő moháinak és burjánzó növényeinek megízlelésére, hiszen éppenséggel ezt a „fotólenyomatot”, vagyis a tőzeget használjuk whiskynk füstösítésére.

Íme a péntek esti fotóalbum:

Tőzeglápok sétány 2. - borravalo.hu

Nikka Pure Malt Black (Japán)

Színe telt arany, illatában lágy tejkaramellás felhangok játszanak krémes fás jelleggel. Érdekes módon nem igazán tűnik füstösnek, de amikor belekortyolunk, azonnal jön az átható tőzegesség, amit kellemes vaníliakrém egészít ki. Selymesen tölti ki a szájat, bár egy picit csíp az alkohol, nagyon kerek és hosszú a korty.

Benromach Peat Smoke  (Speyside)

Sápadt citromos színe meglepően halvány, de illata sokkal határozottabb: zöldalma, erős dohányfüst, ami szájban is visszaköszön, bár ott inkább körtésebbnek hatnak a gyümölcsei. A korty közepe picit üresnek tűnik, nem tölti ki egészen a szájat, bár a lecsengése közepesnél hosszabb, viszont annál egyszerűbb.

Springbank 15 éves (Campbeltown)

Mély aranyszínű, rendkívül olajos tétel, legidősebb a sorban. Illatában határozott sós jegyek, picit halas ? szardíniára emlékeztető felhangokkal, ami mögé narancsos jegyek bújnak egy csöpp fenyővel. Ízében tőzegrobbanás, amit egy pillanat alatt elmúló alkoholos kaparás vezet le, hogy előbújhasson a végtelenségig tartó tengeri sós lebegés.

Longrow (Campbeltown)

Közepes arany színe nem túl lenyűgöző, illatában pici bakelit, füstölő, keleti fűszerek (főleg az édeskés jellegűek).  Érdekes, hogy az első korty kellemes gyümölcsei után lassan épül fel a füstössége, ami utána mindent elsöpör, csak egy pici sót hagy maga után.

Tomintoul Peaty Tang (Speyside)

Masszív aranyszínű párlat, és egy furcsa, de figyelemfelkeltő érdekesség: illatában tempera, festéklemosó, kifőzött konyharuha játszik a lehető legperverzebb módon. Ezután az ember azért elgondolkodik, hogy beleigyon-e, de érdemes, mert aromái más jellegűek: mézes hanga keveredik száraz füsttel, pici barack is előbújik a háttérben, egyáltalán nem tolakszik a furcsa füst, a korty lassan távozik a szájból.

Kilchoman Machir Bay 2014 (Islay)

Nem túl telt a színe, viszont sokkal több van mögötte: füst, hanga, mogyoró, tőzeg, Islay-szag, kerek ízvilága hozza ezeket az aromákat. Selymes a korty, de érződik az ereje, egy pici festékes-bőrös jelleg itt is megbújik. A sorban talán a legfüstösebb, viszont karakterében mégis a legarányosabb, egyértelműen a legkomplexebb ital az este folyamán.

Tőzeglápok sétány 2. - borravalo.hu

Ez a whisky sor szépen mutatja, hogy a tőzegnek ezer árnyalata van, nem érdemes gyorsan elszaladni mellette. Az is egyértelmű, hogy a precíz, megdöbbentően kerek japán whiskyk nem véletlenül hódítanak egyre nagyobb teret, de az is, hogy a füstösség királyai még mindig Islay szigetén születnek.

Címkék: benromach, campbeltown, füst, Islay, japán, Kilchoman, longrow, malt, nikka, peat, smoke, Speyside, springbank, tomintoul, whiskey, Whisky

← Kézműves Suntory kézműves jéggel Pálinka szerelmem, légy az enyém! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!