Három pincészet tételeit ismerhettük meg egyik kedd este a Képzeld el borbárban. Közülük most a viszonylag új és kezdő Zelna Borászatot mutatom be.
Lukács Lilla és a szőlész-borász végzettségű Barabás Barna 2014 januárjában vágtak bele a borkészítésbe a Balaton-felvidéken. A fiatal házaspár 8 hektáron termel szőlőt Balatonfüreden és Balatonszőlősön, nagyjából fele-fele arányú megoszlásban.
Ahogy a szavaikból kivettem, a balatonfüredi Farkó-kő dűlőre a legbüszkébbek, ahol olaszrizling, merlot és cabernet sauvignon terem. Ez a terület valamikor a Tihanyi Apátsághoz tartozott, majd ? ahogy sok más esetben is ? a TSZ rendszerbe került. Ennek megfelelően a rájuk maradt szőlőterületen a 30 éves tőkék hiányosak voltak, a sortávok 3 méteresek, egyszóval úgy néz ki, hogy újratelepítik ezt a részt. Kivéve az olaszrizlinget, amit szintén pótoltak ahol kellett és helyreállítottak, a szőlő viszont szép volt és jó termést hozott. A balatonszőlősi területeken, a Csiten dűlőben található a szürkebarát, merlot és a zweigelt, ezek újabb, nagyjából 15 éves telepítések és sokkal jobb állapotban voltak.
A borászat maga már kész van, tartályostól, hordóstól, saját palackozó is rendelkezésre áll, így a szőlő beérkezésétől a címkézésig mindent meg tudnak oldani. A Balatont idéző címkéket egyébként Pletser Cecília grafikus tervezte Lillának és Barnának. Most a vörösborokat nem kóstoltuk, pedig készítenek mindkét területről, azokra még kíváncsi vagyok, főleg a zweigeltre. Még 3 hektárt telepítenének, és szeretnének majd egy kóstolóhelyiséget is építeni az egyik dűlőben, ami már a vendégek fogadására is alkalmas. Megnéztem az oldalukon a képeket és remélem hamar elkészül, mert nagyon szép a tipikus balaton-felvidéki kilátás, amitől az embernek kedve támad egy üveg borral kiülni a fűbe, de persze ha van szék meg asztal, az is megteszi.
Rosé 2014
Merlot és zweigelt házasítása fele-fele arányban. Visszafogott illat, ízben eper, cseresznye, szamóca, kis só, ásványosság. Érezhető benne a 4 g/l maradékcukor, nekem ennél kevesebbel jobban tetszene, így behízelgőbb, de veszít is a lendületességből. Ennek ellenére teljesen korrekt, jó savszerkezettel, alacsony alkohollal (12,5%). 80 pont
Pinot Gris 2014
Barack, körte, zöldfűszerek, mandula, babér, fehérvirág, citrus, kis kesernye a végén. Élénk, izgalmasan fűszeres tétel, jó szerkezettel és egyensúllyal (13%). Könnyen iható, de tartalmat is kereshetünk benne, nagyon tiszta és egyenes. Nekem magában is a kedvencem volt, de gasztro bornak is szuper. 84 pont
Olaszrizling 2014
Reduktív tétel, amibe kerültek túlérett, töppedt szőlőszemek is. Alma, széna, citrus, almahéj, méz, zöldfűszer, ásványosság. Megvannak benne a tipikus jegyek, noha kesernyésebb, mint általában az olaszrizlingtől megszoktuk. Nekem disszonáns a túlérettség és a reduktív technológiás élénkség, az alkohol is kicsit melegít (13,5%). Az egyensúly most nincs meg, de ez korábbi szürettel jövőre kiküszöbölhető. 79 pont
Csiten Pinot Gris 2014
Négy hónapot volt 500 literes light pörkölésű Trust hordóban. Mézes-fehérrépa illattal nyit, – ezt mondjuk én nagyon szeretem ? körte, barack, meszes- ásványosság, kis cseresség, vanília, pomelo. Elég élénk a sav, az alkohol nem lóg ki (13%), szép a hordóhasználat. Még talán érhet kicsit, de már most is jól iható. 83 pont
Farkó-kő Olaszrizling 2014
Visszafogott, citrushéjas illattal nyit, alma, almahéj, szép ásványosság, fűszeresség, kis méz. Enyhén olajos a textúra, mindenképpen érnie kéne, most nekem kicsit kusza volt. Közepes test, szerintem savat még elbírna, az alkohol 13,5%, melegíti a kortyot. Itt is érezni, hogy csúszott a szüret, de a hordós érlelés tompítja azért ezt. 82 pont
Összességében az volt a benyomáson a kóstolás után, hogy ha minden kezdő borászat ilyen szintről indulna, és már csak felfelé vezetne az út, akkor eléggé optimisták lehetnénk. Természetesen van még csiszolnivaló, tanulnivaló, de biztosak az alapok, jó a terület és a lelkesedésüket igazán örömteli nézni.
(A képet a Farkó-kő dűlőről a Zelna Borászat Facebook oldaláról szedtem.)