• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Paloznak a bor – és gasztrotérképen

2015-07-13 ● Kodela Mia

A Homola Pincészetnél idén megnyitott a Borterasz és a Sáfránkert Vendéglő, ezzel pedig Paloznak végérvényesen felkerült Magyarország bor ? és gasztrotérképére.

Homola Szabolcs is azok közé tartozik, akik tudják, hogy nem elég jó borokat készíteni, azokat a legjobb egy jó helyen, szép környezetben kínálni a vendégeknek. A nemrég elkészült Borterasz  közvetlenül a pincészet mellett kapott helyet, egy már meglévő épületet alakítottak át. Kellemes belső rész, parafadugós székek, a raklapokból készült polcokon a borászat szortimentjéből lehet válogatni és vásárolni. A hatalmas, fedett teraszról a szőlősorra, azon túl pedig a Balatonra látni. A borok mellé hidegtálat kérhetünk, amin a környékbeli termelők és az Őshonos Delikát sonkáit, szalámijait, és sajtjait találjuk. Terveik szerint nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben nyitva lesznek, így szerda kivételével bármikor fel lehet ugrani kicsit megpihenni, beszélgetni, heverni a fűben, borozni és falatozni, csoportosan pedig vezetett borkóstolón és pincelátogatáson is részt vehetünk.

IMG_6969

IMG_6947

IMG_6993A nap kedvence nálam a megérkezésünkkor kapott, kékfrankosból készült 2014-es Rosé habzóbor volt. Szerencsére nyoma sincs benn a szokásos édes tutti-fruttis vonalnak, élénk savak, sok grapefruit, hosszan tart a szénsavasság. Nagyon üdítő és könnyed tétel.

IMG_7577A pincészet két borcsaládja, a 100% és a Homola neveket viseli. A 100% a könnyed, gyümölcsös borokat jelenti. A 100% Olaszrizling 2014 virágos, citrusos, lendületes savakkal, jó szerkezettel. Nem hoz ennél többet, de jó ivású, könnyed bor, pont amilyen a nyárra kell. A 100% Balaton 2014 olaszrizling, szürkebarát, tramini házasítása. Citrus, ringló, szőlő, kis mézesség, vegetalitás, némi zöldes karakter. Könnyed, ugyanakkor tartalmas, élénk savakkal, jó egyensúllyal, alacsony alkohollal (12%). A 100% Szürke 2014 fehérhúsú gyümölcsökkel nyit, citrus, fehérvirág, kis méz. A savakkal és a szerkezettel itt sincs gond, jó ivású, gyümölcsösen behízelgő tétel.

IMG_3431

IMG_3445A Homola borcsaládban a komolyabb, komplexebb, a termőhelyet bemutató tételek tartoznak, mint a Parti Szél, a Kékfrankos vagy a Csopaki kódexnek megfelelő Olaszrizling. Nemsokára egy új bort is piacra dobnak, a Fakutya Pinot Blanc-t. Nagyon szép ásványos, fehérhúsú gyümölcsökkel, mandulával, virágokkal, mézdinnyével. Ígéretes tétel, bár most még a hordós jegyeket kiérezni.

IMG_3531 IMG_7397Alkalmunk nyílt megnézni a pincészet tihanyi szőlőterületeit is, a Belső-tó melletti Lapi-dűlőben. A sokszínű és változatos talajszerkezettel bíró területen kékfrankost termesztenek, nagyjából 2-2,5 hektáron. Homonna Attila borász később a pincében meg is mutatta a legújabb évjáratot. Ez a még fiatal Kékfrankos gyümölcsös, izgalmas fűszerezettségű tétel, szép hordóhasználattal, sok virágossággal, gyógynövényes lecsengéssel.

IMG_3464 IMG_7179A Borterasztól tíz perc sétára, Paloznak közepén nyílt meg a Sáfránkert Vendéglő, ahol Kerekes Sándor séf elgondolása alapján igazi minőségi konyhát, szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozó, vidéki vendéglőt nyitottak. A konyha alapját a grillezés adja, ezen kívül smokerben készült ételek is színesítik a kínálatot. állandóan változó étlap és ebédmenü várja a vendégeket és a Balaton mellett nyaralókat. Olyan klasszikus fogásokat fognak kínálnak, mint a borjúpaprikás tojásos galuskával és tejfölös uborkasalátával, vagy a lassan sült kacsacomb vörösboros káposztával és hagymás tört burgonyával, de tökfőzelék, rakott káposzta és igazi nyári ételek is lesznek. A Sáfránkert borkínálatának alapját a Homola Pincészet tételei mellett a balatoni régió és a környék más borászatai adják.

IMG_3497IMG_7406 IMG_7434IMG_7511Mi előételnek kacsamájat kaptunk laskagombával és sült padron paprikával. Utána isteni kovászosuborka krémleves ? ez biztosan szerepelni fog az étlapon! – következett wasabis tejfölhabbal, friss uborkával és zöldborsóhajtással, snidlinggel és kaporral. A főétel a már említett smokerben készült, az 5-6 órán keresztül készített kacsát még rádobták a faszenes grillre, mellé sáfrányos citromos krumplifőzeléket tálaltak. A desszert madártej volt pándi meggyhabbal és levendulával.

IMG_3515 IMG_3521 IMG_3528IMG_7710Mindenkinek érdemes mind a Borteraszra, mind a Sáfránkertbe ellátogatni, ha máskor nem is, a IV. Jazz és Bor Piknik (augusztus 7-9 között) alkalmával mindenképpen.

(A képek egy részét a Homola Pincészettől kaptam, azok Bagi Péter fotói)

Címkék: Homola Borterasz, Homola Pincészet, Paloznak, Sárfránkert Vendéglő

← Jász Laci Somlói Perverzitás 2013 Szégyen vagy dicsőség az Update vbk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!