• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Musigny 1924 ? fejbe ver

2015-10-07 ● Kántor Endre

Olykor megesik, hogy az ember rá tudja tenni a kezét egy igazán ritka ? és drága palackra. Hogy aztán ebből ki mit hoz ki, az nagyrészt az adott helyzettől is függ.

Éppen az évadkezdő sorozatok pilotjait nézegettem, hogy van-e valami új a nap alatt, és megragadt a szemem a Wesley Snipes nevével is fémjelzett The Playeren. Az NBC most szeptember végén kezdte adni, megnéztem hát, érdemes-e figyelemmel kísérni. A pilot nem jött be annyira, hogy hétről-hétre időt szánjak rá, egy jelenet azonban ide kívánkozott, mégpedig a boros referencia miatt.

A videót itt lehet megnézni.

Musigny1924 - fejbe ver - borravalo.hu

Ok, tegyük félre azt, hogy a Musigny palack minden valószínűség szerint 1924-ben sem volt bordeaux-i palack. Az pedig, hogy 1924-es azért fura, mert magát a Musigny AOC-t csak 1936-ban határozták meg. Az kétségtelen, hogy a terület határait már 1929-ben jogilag ratifikálták, és korábban is nyilván készültek innen borok. 1929-es palackot lehet találni, vannak szerencsések, akik már kóstoltak ilyet. Például ők.

Egy régebbi palackért ma kb. 390 ezer forintért lehet hozzájutni, nyilván függ ez attól is, hogy melyik termelőtől van. 1924-es azonban nem nagyon lelhető fel, ahogy gyors körbepillantásom a neten ezt alátámasztani látszik. És amellett, hogy burgundi lenne az üveg formája, semmiképpen sem úgy nézne ki, ahogy a filmben. A címke inkább valami ilyesmi lenne.

Musigny 1929 - borravalo.hu

Egyébként, maga a Chambolle-Musingny Burgundia Cote de Nuits részén fekszik, illusztris társaságban, a Vosne-Romanée-tól nem messze, közvetlenül a Clos de Vougeot, az Échezeaux és a Les Amoureuses szomszédságában. Mindössze kb. 10 hektár (2008-ban legalábbis ennyi volt termelésben), nevét a mára kihalt Musigny-családtól kapta, akik a burgundi hercegek udvarában töltöttek be magas pozíciót, és a 14 századtól lakták a vidéket. Ma leghíresebb pincék: Mugnier, Roumier, Vogüé és a Domaine Leroy. Ezek közül a Vogüé a legnagoybb, a Leroy és a Roumier 300 ládánál kevesebb bort készítenek.

De vissza a filmhez: nyilván óriási poén a méregdrága bor ilyetén való felhasználása, én legalábbis jót nyerítettem rajta. Továbbra sem értem azonban, hogy ha már ilyen ritkaságot választottak, miért nem figyeltek oda jobban. Illetve az sem teljesen tiszta, hogy miért éppen 1924-es a bor, egy 29-es is megtette volna. Azt tippelem, hogy így akarták jogilag védeni magukat, hogy ne említsenek létező terméket vagy pincészetet.

Vicces, hogy Fater első posztjainak egyike itt a borravalo.hu-n pont egy olyan kóstolóról készült, ahol éppen akadt egy Musigny-t. Ő a 2005-ösért nem volt nagyon oda?

Címkék: 1924, 1929, Bourgogne, burgundia, chambolle-musigny, Musigny

← Schieszl Sauvignon Blanc 2014 Furmint pohár teszthelyzetben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!