• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A vitorlázó borász

2015-12-18 ● Kodela Mia

?A nyugati medence ördögei voltunk? ? idézi fel Bujdosó Ferenc, aki talán még lelkesebben mesél, ha a vitorlázásról esik szó, mint ha a borokról.

A Bujdosó család életében a Balaton és a vitorlázás kiemelt szerepet játszik, nem véletlenek az olyan bornevek, mint a Horgony, Sextáns, Sirály vagy Tramontana, és a palackok címkéje is összetéveszthetetlen. Minden ízében családi vállalkozás az övék, a ma már 85 hektárt id. Bujdosó Ferenc, Feripapa vásárolta össze, aki még ma is túl lelkesen venné meg az új szőlőterületeket, ha nem vigyázna a család. Mert hogy bővíteni most már nem akarnak. Megosztják a szőlőmunkát, a borkészítést, az értékesítést, a kóstoltatást. Szeretnek így, kötetlenül dolgozni.

IMG_5382

A családi pincészet mellett Bujdosó Ferenc kiveszi a részét a boréletből és a közösségépítésből is, legyen szó borról vagy vitorlázásról. A Balatonboglári Hegyközség elnöke 2013-tól, és a Magyar Borakadémia is a tagjai közé választotta. A hagyományteremtő céllal létrehozott Borregattát már sikerült megnyerniük 2011-ben, de részt vesznek adriai és számos más vitorlásversenyen is, ahol bor persze mindig akad a hajón, mert ?bármi baj lehet, de bor az mindig legyen nálunk?. Idén novemberben pedig a cabernet franc és cabernet sauvignon házasítású 2011-es évjáratú Katamarán boruk lett a Ferencvárosi Torna Club hivatalos vörösbora. Szóval zajlik az élet.

A Balaton déli partján, a somogyi dombság dűlőin található szőlőterületeik kétharmada fehérszőlő. Tramini, királyleányka, szürkebarát, olaszrizling a legtöbb, de van chardonnay, irsai olivér, sauvignon blanc is. Kékszőlőik a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és a pinot noir. Kisebb területeken olyan fajtákat termesztenek, mint a chasselas (régies elnevezéssel gyöngyszőlő), a muscat lunel, a müller thurgau, amit sokáig rizlingszilvániként ismertünk, valamint a zöldveltelini.

IMG_5358

Az egy napos kirándulást a balatonlellei borászati üzemnél kezdtük, ahol a karácsonyi hajrá előtt a nagy vörösöket címkézték, míg a tartályoknál éppen az új rosékat fejtették át. Az élet télen sem áll meg, a sok raklapnyi palack az udvaron várta, hogy a boltokba kerüljön, de jövőre jut belőle például Lengyelországba is. Kissé szűkösen vannak most, a tervezett új épület a mostani biokert helyére kerül, a paradicsomot, paprikát, cukkinit majd átültetik jövőre a napos oldalra. Az üzem melletti vinotéka egész évben nyitva van, lehet vásárolni palackos – és folyóborokat is. A dugókból készült adventi koszorú ünnepi hangulatot varázsolt a kis boltba, még ha el is maradt az általam várva várt havazás. (Amit azóta is csak várok?)

IMG_5365

Balatonszemesen a Hunyadi-család egykori birtokán, egy barokk kori pincéből alakítottak ki egy borozót, ahol nagyobb társaságokat tudnak kóstoltatni és vendégül látni. A műemlék pincében ott vannak a hordók, bennük az érlelődő borok és megnézhetjük a Bujdosó család 150 éves eszközgyűjteményét is. Mi pedig közben az újborokat, a mintákat és a forgalmi tételeket kóstoltuk, a közben felszolgált omlós libamell természetesen borral készült, ahogy a mellé tálalt párolt körte is. A zserbó és a mézes krémes is házi volt persze.

IMG_5371

A 2015-ös irsai olivér és sauvignon blanc már újborként kapható, a chardonnay szűztermés, tartályos és hordós érlelésű is van belőle, ezeket házasítják majd össze. A Nemere 2013 fehér birtok cuvée chardonnay-ból és szürkebarát-ból, ami novemberben lett letöltve. Kicsit kusza még, a fehérhúsú gyümölcsök, citrus és hársfatea mellett a vanília és kis füst dominál. A 2013-as Matacs szürkebarátnak ez a második évjárata, kifejezetten édes, lágy bor, hordós jegyekkel és érett gyümölcsökkel. A rosé tartálymintákból kóstoltunk pinot noir-t, merlot-t, kékfrankost és egy cabernet sauvignon-cabernet franc házasítást is. A legjobban a pinot tetszett, élénk savaival és málnás-grapefruitos-vérnarancsos ízével.

IMG_5375

A 2015-ös kékfrankos még almasavbomlás alatt van, egyelőre az élénk, friss meggyesség és a fűszeresség bizakodásra ad okot, aztán majd nyáron, mikor palackozzák, meglátjuk. A 2015-ös merlot a Kokas dűlőből 2018-ban lesz palackozva, most még három évig hordóban érlelik. Izgalmas a fűszeressége, a friss gyümölcsök szépek, természetesen nagyon nyers, egyelőre az intenzív kávés aroma dominál benne. A 2009 Kokashegy merlot most a forgalmi tétel, szilva, meggy, pirosbogyós gyümölcsök, szikár és fűszeres, érett aromákkal. Lehetne egy kicsit könnyedebb, az alkohol is melegíti, de a kerek savaival és tanninjaival együtt, összességében tetszik. A 2009-es Sirocco cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítása, lágy, édesfűszeres, érett gyümölcsös, behízelgő bor. Vanília, csokoládé, feketebors, mind-mind az édes érzetet erősítik, kerek és koncentrált bor, emelkedett alkohollal (14,5%). A bordeaux-i Les Citadelles du Vin borversenyen 2014-ben ezüstérmet kapott. A Farkastanya 2009 cabernet franc 24 hónapot töltött hordóban, amit jól jelez a füstös, kókuszos illat és íz, mellette feketebogyós gyümölcsök, meggykompót, némi likőrösség, édesfűszerek, babér. Közepes sav, érett tannin, az alkohol itt is érződik (14,5%), de bőven elbírja a test. Komoly bor, ami szépen egyben van már most.

IMG_5378

Ebéd előtt játszottunk egy kis játékot, az egyik feladat az volt, hogy írjunk le pár szót, ami eszünkbe jut a borászat kapcsán. Nyár, Balaton, vitorlás, Rosecco… ezek voltak az én papíromon. Jól hangzik, nem?

Címkék: Balaton, balatoni borok, Bujdosó, Bujdosó Pincészet, dél-balaton

← 3 borász 9 bora Pezsgők és ünnepi fogások →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!