• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Breitenbach Pince megújul

2016-01-21 ● borravalo.hu

A Breitenbachos Kiss Janival nagyot fordult a világ. Új design és egy befektető érkezése ad friss lendületet az alkotómunkának.

A 2007-ben Kiss János által alapított borászat így már tíz hektáron dolgozik, valamint a korábban báró
Schell Ferenc tulajdonában állt kúria felújítása is befejeződhet.  Ebben a kúriában talál majd otthonra a pince, később pedig étterem és apartman létesítése is tervben van. Bodrogkisfalud is feliratkozik
a térképre: mindehhez George E. Pataki, New York állam volt kormányzója nyújt befektetői segítséget.

Kaptam Janitól néhány palackot az új merítésből, különböző maradékcukrok, különböző dűlők, negyven és kilencven év közötti korú tőkék, de nagyon hasonló felfogásban készült borok.

Bodrogkisfalud

Breitenbach Szerelmi 2013

Közepes arany szín. Illatában kirobbanó ásványosság, rusztikus-waxos körte. Szájban érett körtés,
grapefruitra emlékeztető savú, lakkos alkoholtöbblettel. A lendületes sav átszövi az egész, egyébként
koncentrált kortyot. A lecsengések alkoholban macerált gyógynövényre emlékeztetnek.

(János: 10% körüli kövérszőlővel 500 literes light toast kádár hordóban.
Kedvenc dűlőim egyike.)

Breitenbach Narancsbor 2013

Bronzba hajló narancsszín, de nem opálos egyáltalán. Illatában a száraz és édes szamorodnik jegyei vegyülnek. A kortyban Sherry XO, narancshéj, aszalt szilva. Ásványos és a magas alkoholtól kissé lakkos. Enyhe cseranyag is érezhető. Édesfűszerekbe fut ki a vastagsághoz képest viszonylag rövidebb lecsengése.

(János: Narancsbor furmintból. Késői szüret, 25-28 mustfokú alapanyag.
Három hónap héjon áztatás kb 8 celsiuson.)

Breitenbach Lapis 2013

Közepesnél mélyebb aranyszín. Illata elsőre zárkózott, sárga szirmú virágok, olajosság és málnahab (!) mutatja magát. Nagyon krémes a textúra, valószínűleg a hordótól. A narancsbornál kevésbé koncentrált, birses, vaníliás és kamillás jegyek vezetik.

(János: Természetes bor a szőlőben, zéró kemikália használatával! Szinte észre sem lehet venni a cukrot.)

Breitenbach Dry 2013

Narancsba hajló aranyszín, közepesnél mélyebb. Illatában kifejezett ásványosság, sherrys és barackos jegyek, körte és déligyümölcs. Tömör korty, közepesnél rövidebb lecsengéssel, vitális savakkal, sok aszalt gyümölcs, ananász, mangó és licsi. Némi tannin is jelen van.

(János: Betsek-dűlő, négy darab (ötödik töltésű) Saury, 300 literes  hordónyi készült.)

Izgalmas utazás volt. Én személy szerint nagyon szurkolok, hogy az ebben a felfogásban készült tokaji bor sokáig ápolva legyen a Breitenbach logó mögött. Árakat egyelőre nem kérdeztem, pontokat pedig nem igazán volt kedvem odabiggyeszteni. Egyedi, old school stílus, szerintem nem lehet semlegesen
átsiklani felettük.

János boraival – már öt éve – többször is foglalkoztunk a Borravalón, pl. itt, itt és itt.

Címkék: 2013, Betsek, Bodrogkisfalud, Breitenbach, Kiss János, Lapis, Szerelmi, Tokaj

← Téli rosé Leth Blauer Zweigelt Tregrande Reserve 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!