• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Négy burgundi pinot noir és egy kakukktojás

2016-06-02 ● Kodela Mia

A Drop Shop pinot noir estet tartott, ahol német, francia, új-zélandi, svájci és magyar palackokat nyitottak.

Most egy négyes burgundi sorra esett a választásom, azt semmiképpen nem akartam kihagyni. Mellé meg persze kellett egy pohár új-zélandi is? Ilyen egy gyors szerda este a Drop Shop-ban, ahol felcímkézve kapod a kóstolósort.

IMG_6622

Domaine de l´Arlot, Clos de Chapeau 2013

Nagyon tiszta, könnyű és üde bor. Kissé fanyar pirosbogyós gyümölcsökkel, sok ribizlivel, mellette cseresznye, földesség, vérnarancs, bors, hűvös-mentás jegyek. Könnyed, légies szerkezet, alacsony és egyensúlyos a sav-alkohol-tannin hármasa. Elegáns, lendületes, kellően komplex, miközben iszom, úgy érzem, hogy semmi mást nem szeretnék egy évig a poharamban látni.

Domaine Méo Camuzet, Marsannay Pinot Noir 2013

Pirosbogyós gyümölcsök, vérnarancs, narancshéj, kis kesernyével, cseresznye, ásványosság, gyógynövények. Egy fokkal intenzívebb az előzőnél, közben persze ez is követi az elegáns vonalat. Húsos, gyümölcsös tétel, szép tanninszerkezettel, élénk savakkal. Jó egyensúlyú, hosszú lecsengésű bor.

Domaine Comte Armand, Volnay Village 2009

Érettebb jegyeket mutató pinot, sok gyümölcs, némi avar, fekete olíva, kis paradicsomszár, meggy, pirosbogyósok, érett eper, gyógynövények. Nagyon izgalmas aromákkal rendelkezik, kicsit édesebb ízvilágú, ugyanakkor hosszú a lecsengés, szép a szerkezet. A tannin kicsit szárít, a hordófűszerek édesítik a kortyot.

Domaine des Beaumont, Gevrey-Chambertin ?Vieilles Vignes? 2010

Első kortyra meggybor, sok gyümölccsel, kis édességgel, édesfűszerekkel, némi füst és medvecukor, kis só és ásványosság. Ízgazdag és kerek, jó egyensúllyal, szép érettséggel. Komplex, és nekem talán ez a legkoncentráltabb tétel is.

+

Mt. Difficulty, Long Gully Pinot Noir 2011

Kakukktojás, mert Új-Zéland, Central Otago, de persze nem tudtam megkóstolatlanul hagyni. Intenzív, gyógynövényes, pirosbogyós gyümölcsös, kis füstös-pörkölt aromákkal, szederrel, ánizzsal, szép ásványossággal, némi édesfűszerrel. Komplex, szerintem nagyon szerethető bor, azzal együtt, hogy 14% az alkohol, a sav pedig közepes, (meleg évjáratra tippelek) kellően élénk és lendületes.

Címkék: burgundia, Domaine Comte-Armand, Domaine de l´Arlot, domaine des beaumont, Domaine Méo Camuzet, Drop Shop, Mt. Difficulty, pinot noir, Uj-Zeland

← Hárslevelű sor 2013-ból #OPENTHENOW →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!