• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaj Kikelet sor

2017-01-16 ● Kodela Mia

Még decemberben merült fel az ötlet, hogy csináljunk egy kóstolót a tarcali Tokaj Kikelet Pince aktuális boraiból, a pezsgőtől a száraz hárslevelűkön, furmintokon át, egészen az édesborokig.

Berecz Stéphanie és Berecz Zsolt 2002-ben alapította a családi birtokot 4,5 hektáros szőlőterülettel, öt tarcali dűlőben (Kassai, Váti, Farkas, Lestár, Lantos, Középhegy-Lónyai). Szinte teljes egészében, furminttal és hárslevelűvel dolgoznak a dűlőikben, emellett némi zéta és sárgamuskotály található még a területeken.

16009729_10158003620880526_1939021523_o

A száraz és félszáraz boraik fajtatiszta furmint vagy hárslevelű borok, házasítások vagy dűlőszelektált tételek, találunk még a szortimentben hárslevelű pezsgőt, késői szüretelésű, szamorodni és aszú édesborokat is.

Számos díjat, elismerést tudhatnak a magukénak (pl. 2014-ben Berecz Stéphanie lett a Borászok Borásza) és a csúcséttermek kínálatában, magyarországi Michelin csillagos éttermekben és külföldön is megjelennek a boraik.

?Célunk olyan Tokaji borok termelése mind száraz, mind édes borok esetében, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyediségei, karakterei szépen mutatkoznak, elegánsak és tartalmasak, nagykövetei a Tokaji boroknak. Igényes, megfontolt, természettudatos szőlőművelést alkalmazunk, ami sok kézi munkát igényel, s a szigorú terméskorlátozás az egyike. Az aprólékos fürtválogatással történő szüretből készült borok tölgyfahordókban erjednek és érlelődnek. További célunk a tokaji borok és a régió nemzetközi elismerésének visszaállítása.? ? olvashatjuk a honlapjukon.

16010335_10158003620960526_825018420_o

Pezsgő 2013

Tradicionális eljárással készült, hárslevelűből készült száraz pezsgő, az alapanyag a Lónyai és Kassai dűlőkről való. Citrusos, meszes illattal nyit, zöldalma, pici cukorkásság, zöldes-vegetális jegyek. Nagyon visszafogott aromákban, súlytalan test, rövid lecsengés jellemzi. Nincs meg benne az élesztős karakter, sem az az elegáns gyümölcsös-virágosság, amit egy hárs pezsgőtől várnék.

Három Grácia Száraz 2015

Furmint és hárslevelű házasítása, Berecz Stéphanie-n kívül a másik két grácia Bodó Judit (Bott pince) és Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis). Ha még van belőle, akkor a pincéknél juthatunk hozzá. Alma, körte, édesfűszerek, vanília, kis sósság, gyógynövények. Illatban kifejezett édes karakter jön, a cukorkásságból azért jut ízben is, viszonylag gazdag bor, mind aromákban, mind karakterben. Jó szerkezet, közepes hossz.

Kassai Hárslevelű 2015

Virág, alma, fehérhúsú gyümölcsök, ananász, citrus, csalán, kis hársméz, citrushéj, kövesség. Elegáns, visszafogott, de egyben komplex tétel, lendületes savakkal, kis cserességgel. Jó egyensúly, jó szerkezet, ami a sok savat is elbírja és szépen integrálja a bor egységébe. Nagyon szép arca ez a hársnak. Az egyik kedvencem a sorból.

Lónyai Hárslevelű 2015

Zöldalma, fűszeresség, citrusok, fehérhúsú gyümölcsök, sárga virágok. Édesebb, gyümölcsösebb és intenzívebb, mind illatban, mind ízben, mint a Kassai és ez most nem feltétlenül előny ebben a sorban. A sok sav itt még némileg kilóg, ahogy a zöldesség is, feltétlenül kéne neki idő, bár érezni, hogy amúgy kerek, komplett bor.

Váti Hárslevelű 2015

Fehérhúsú gyümölcsök, virágok, citrus, pörkölt tökmag, alma, körte, szép hordófűszerek, kövesség, kis só, gyógynövények. Visszatértünk a visszafogottabb, elegánsabb vonalhoz és egészen fantasztikus. Komplex tétel, jó egyensúllyal, lendületes savakkal, hosszú lecsengéssel. A savhangsúlyosság jól áll neki, most is remek, de érhet még.

IMG_9276

Birtok Furmint 2015

Alma, fehérhúsú gyümölcsök, citrushéj, hordófűszerek, kis méz, sósság. Szikár, kissé rusztikus érzetű bor, lendületes savakkal, most még némi fahangsúllyal.

Lónyai Furmint 2015

Alma, pörkölt aromák, citrusok, pomelo, gyógynövények, kamilla, gyömbér, só, kövesség, kis cseresség a lecsengésben. Jó szerkezetű, elegáns, savhangsúlyos, visszafogott aromájú tétel, szép hordóhasználattal. Komplex, már most is nagyon szép furmint, amit érdemes akár eltenni is.

IMG_9281

Váti Furmint 2015

Fehérhúsú gyümölcsök, fűszeresség, vanília, citrus, körte, alma. Illatban hűvösebb, míg ízben édesebb karakterű, amiben frissebb gyümölcsök jelzik az érettebb alapanyagot. Közepes test, jó szerkezet, intenzívebb aromák, a hordós jegyeket itt jobban érezni. Kerek, komplex bor, szép lecsengéssel.

Szamorodni 2012

November eleji szüret, amiben 55% hárslevelű, 25% furmint, 17% zéta és 3% sárgamuskotály lett házasítva, 18 hónap hordóban, 115 g/l maradékcukor, 12% alkohol. Vajas-mézes illat, ízben méz, aszalt barack, érezni benne a botritiszt is, dió, édesfűszerek, kis füst, halványan sósság, citrushéj, gomba. Selymes textúra, lágyság, a savak adta lendület hiányzik, valahogy leül tőle a bor, miközben érezni, hogy lehet jobb. Megnézzük egy másik alkalommal, most ilyen volt.

Tokaji 6 puttonyos Aszú 2013

Méz, vaj, édesfűszerek, sárgabarack, pörkölt magvak, só, kövesség, karamell. Nagyon fiatal még, a primőr, friss gyümölcsös aromákat érezni egyelőre, mellette jó egyensúly és szerkezet, lendületes sav, gazdag, komplex aromák. Idő, idő, idő és még szebb lesz.

A sorrendem: a Lónyai Furmint és a Váti Hárslevelű azonos ponttal az élen, utána a Kassai Hárslevelű. Ebben nem is nagyon volt vita a résztvevők között.

(Mint már annyiszor, most is Furmintfan kolléga volt az, aki megszervezte, és beszerezte a palackokat. Köszönet.)

Címkék: berecz stephanie, borkóstoló, furmint, hárslevelű, Tarcal, Tokaj, tokaj kikelet, Tokaj Kikelet Pince

← Disznókő aszú karácsonyi recepttel Szepsy 100 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!