Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

Az ételek fejlődése, a gasztronómia változása folyamatos, organikus folyamat, sokszor meglepő fordulatokkal. Nem szabad elfelejteni, hogy míg a hagyományos hozzávalók vagy szokások adják az alapot, ezekre új ötletekkel, új ételek épülnek, a változó piac, az új alapanyagok, a megváltozott fogyasztói szokások, vagy az új, más kultúrákból érkező impulzusok miatt.

Tartsatok velem egy érdekes utazáson, amelyen olyan ikonikus ételeket veszünk sorra, melyek fiatalabbak, mint gondolnátok! Időrendi sorrendben, haladunk, a „legöregebb” ételtől a „legfiatalabbig” – a listát nézve, biztosan lesznek meglepetések, a podcastban pedig az is kiderül, mi ezeknek az ételeknek a története. Hallgassátok meg!

Meglepően újkeletű ikonikus ételek:
Nachos (1943)
Pasta carbonara (1944)
Currywurst (1949)
Carpaccio (1950)
Indiai vajas csirke (1950-es évek eleje)
Sopszka saláta (1955)
Hawaii pizza (1962)
Sticky toffee pudding (1960-as évek eleje)
Uramaki (1960-as évek)
Fajitas (1971)
General Tso’s chicken (1973)
Chicken tikka masala (1970-es évek eleje)
Döner kebab (1970-es évek eleje)
Pasta primavera (1975)
Tartiflette (1980-as évek eleje)
Ciabatta (1982)
Lazacos vagy salmon sushi (1980-as közepe)
