• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Multicégnél a fiatalság széruma

2008-04-25 ● borravalo.hu

Ahogy azt várni lehetett, brutális keresletnövekedés következett be Hong Kong-ban amióta csökkentették az adókat. Tíz éve először tartottak árverést is, a sztár a Petrus lett. Újabb nagy per indult hamis gyűjtői borok ügyében, egy nagy multicég pedig rámozdult a resveratrolra, ami szerintük a fiatalság széruma. New Yorkban pedig gombamód szaporodnak a borbárok. Hírszüret.

Hong Kong és New York uralja az eheti eresztést, mert most úgy adódott, hogy itt történtek a nekünk szembeötlő események. Ha péntek, akkor hírszüret, még akkor is, ha a hétvége csak holnapután kezdődik… 

Petrus lett a Hong Kong-i borárverés sztrárja

Hong Kong-ban április 24-én tíz éve először rendeztek borárverést. Összesen mintegy 1,5 millió dollár folyt be, a legdrágább tételek a 1990-es és 2000-es Chateau Petrus rekeszek voltak. A tizenkét palackos rekeszekért darabonként kb. 45 ezer dollárt fizettek a nyertesek, a Bonhams aukciós ház adatai szerint. Összesen 246 tétel kelt el, a korábban kedvencnek tartott dupla magnum Chateau La Mission Haut Brion 1955 és egy1992-es Screaming Eagle Cabernet Sauvignon magnum palack nem kelt el. Külön érdekesség, hogy az egész balhét egy II. Világháborús bunkerben tartották meg.

Bővebben: Bloomberg

Veszik a bort, mint a cukrot Hong Kong-ban

Hong Kongban egyébként sokkal közkedveltebb ital lett a bor, mióta 20 százalékkal mérsékelték az adókat. A hivatalos adatok szerint a februári adócsökkentés óta 78 százalékkal nőtt a behozatal a 7 milliós városba. A szuper és hipermarketek diszkont akciókban kínálnak borokat, egyes helyeken a megnőtt kereslet miatt készlethiány alakult ki.

Bővebben: Beverage World

Hamis borok miatt perel

Ha pedig már aukciókról volt szó: egy milliárdos amerikai üzletember beperli az Acker Merrall & Condit vezető amerikai borárverési házat, mert szerinte hamis muzeális pezsgőket adtak el neki. William Koch, bor ?és műgyűjtő több pert indított már hamisított gyűjtői borok miatt.

Bővebben: New York Sun

Resveratrol, a fiatalság széruma

Borban az igazság, tartja a mondás, pedig voltaképp veritas helyett juventus kellene, hogy ott legyen ? a GlaxoSimthKline multi gyógyszeripari konszern is rámozdult a dologra. Hogy mire? Hát a főként vörösborokban előforduló resveratrolra, mégpedig úgy, hogy megvásárolja azt az amerikai biotech céget, amely az első kísérleteket végezte a resveratrol élettani hatásairól. A Sirtris Pharmaceuticals-ra 84 százalékos felárat kínáltak április 22-én, úgy vélik a resveratrol fiatalító hatású. (Hamarosan mi is beszámolunk az ügy hazai vonatkozásáról.)

Bővebben: New York Times

Dívnak a borbárok New Yorkban

Új divat ütötte fel a fejét a New York-i gasztró fronton: borbárokat nyitnak. A gazdasági recesszió miatti félelem, a fogyasztási kedv lanyhulása visszavetette az éttermek és bárok fogyasztását is, de van megoldás: az egyre növekvő borfogyasztási trendet kell meglovagolni. Tavaly két tucatnál is több olyan hely nyílt a világvárosban, amely borra fókuszál, kimondottan borbisztró vagy borétterem.

Bővebben: USA Today

Korábban:

Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón

Fekete arany és Rolling Stones bor

Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot

Címkék: borhírek, Haut Brion, Hírek, hírszüret, Hong Kong, New York, Petrus, resveratrol, Screaming Eagle

← Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!