• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón

2008-04-18 ● Kántor Endre

Kifehéredhet Bordeaux – a szakma szerint híg lett a hetes kékszőlő eresztés, nagyon erős viszont a fehér; Parker szerint a 2007-es szüret pedig a vártnál ugyan jobb lett, ennek ellenére nem szabad túl sokat várni tőle; drámaian nőtt a dél-afrikai borexport; felhördült a svájci Champagne, mert ugyan már 350 éve készítenek bort, most mégsem használhatják nevüket; érdekes üzleti modellt valósított meg az Accidentalwine.com: hibás borokat árulnak olcsón. Hírszüret.

Úgy néz ki nincsenek véletlenek: sokan arról beszélnek már egy ideje, hogy a borkedvelők egyre inkább a fehérek felé tendálnak, és lám, az idei en primeur kóstolón a közös tudatalatti működni kezdett: általános vélemény lett, hogy rossz volt a kékszőlő szüret, inkább a bordeaux-i fehéreket emelték ki. Parker is megnyilakozott, egyet ide csapott, egyet oda. Közben újabb névvita bontakozott ki, a franciák most egy eddig ismeretlen, nem sok vizet zavaró városnak mentek neki szokásos hévvel. A végére egy igazi netes sztori: akit nem a címke érdekel, nagyon jól járhat. Péntek, hát hírszüret. 

Kifehéredik Bordeaux?

A Wine Enthusiast szerint a 2007-es év bora a Château Haut-Brion Blanc, Pessac-Léognan. A semillon sauvignon blanc házasítás tőkéletesre sikeredett, szépen érett gyümölcsből, írja a szaklap, amely szerint Bordeaux-ban az évjáratban a fehérek diadalt arattak a vörösök felett. 2007 tehát választóvonal, a száraz és édes bordeaux-i fehérek diadala pedig a világ borisszáinak fehérek irányába változó ízlését követi. A szakma szerint a kékszőlő számára borzalmas év volt a tavalyi a világ első szőlőskertjében, merlot-ból például alig tudtak valamirevalót leszedni: állítólag Pomerol volt az egyetlen régió, ahol jó merlot-t szüreteltek, Medocban például be sem érett rendesen. Sauternes-ben viszont a kezüket dörzsölik a gazdák.

Bővebben

Egy ide, egy oda a borpápától

Természetesen a borpápa is megnyilatkozott Bordeaux-ügyben, a 2008-as en primeur kóstolókon résztvevő mintegy 14 ezer szakmabéliből úgyis az ő szavainak van a legnagyobb súlya. A Le Figarónak adott interjúban kifejti: még mindig a francia borok jelentik a világ borkedvelői és borkészítői számára a kiindulópontot, a viszonyítási alapot. A francia borok minősége az elmúlt nehéz években is érezhetően javult, a 2007-es szüret pedig a vártnál ugyan jobb lett, ennek ellenére nem szabad túl sokat várni tőle, mondja Parker. A hetes bordeaux-i nagyok élvezhetők, de nélkülözik a nagy évjáratok testét és koncentrációját a borpápa szerint.

Bővebben

Drámaian nőtt a dél-afrikai borexport

Lehet, hogy a kályha Franciaország, de a dél-afrikai borászatok igencsak sok borsot törnek a franciák orra alá. Most, hogy az aszályok miatt visszaesett az ausztrál kivitel, a 35 százalékos dél-afrikai növekedés még jobban kidomborodik a mezőnyből. A szakma szerint a gyenge rand is kedvezett az exportnak, amely hatását a belföldi makrogazdaságban még nem érzik: új munkahelyeket nem teremtett. A trend azonban felívelőben van.

Bővebben

Felhördült a svájci Champagne

Már 350 éve készítenek bort, most mégsem használhatják nevüket. Így jártak a derék svájci Champagne lakói. Az ügy nem csupán uniós szinten szólt nagyot, egészen Doháig visszhangzott: a névvita ugyanis az új világkereskedelmi megállapodásnak vetett gátat. A franciák ugyanis kitartanak amellett, hogy senki semmilyen formában ne használhassa a Champagne nevet, nem csak borban vagy pezsgőben, de még kenyéren sem. Erre a derék svájci pékek felhördültek, hogy ugyan miért nem írhatják rá városuk nevét a kenyérre, mire a franciák el akartak állni mindennemű kereskedelmi megállapodás aláírásától. (Végül is már a versailles-i békeszerződésben is rögzítve van Champagne védelme, nehogy má?!) A gond az, hogy a WTO szabályok szerint a svájciak tényleg használhatnák nevüket, hisz az valóban az övéké, és senkit sem akarnak átverni. A rossz nyelvek szerint a névnek lőttek, a svájci kormány úgyis kicsikar most valamit a franciáktól, amit már régóta szeretne.

Bővebben

Irregular borbolt a neten

Érdekes üzleti modellt valósított meg az Accidentalwine.com: hibás borokat árulnak olcsón. Ne ijedjen meg senki, nem beltartalmi hibákról van szó. Olyan egyébként neves borászatok palackjait kínálják, melyek valamilyen módon megsérültek, véletlen baleset áldozatai lettek ? innen is a cég neve. Sok nagy borászatban előfordul az, hogy pár palack szétrobban, összetörik, és szilánkok meg a kifolyó lé megrongálja a többi közeli palackot. Ezek gyakorlatilag eladhatatlanná vállnak, az újracímkézés, stb. sokszor idő és pénzigényes, nem foglalkoznak vele. Jó ötlet, csak egy gond van: sosem lehet tudni, milyen lesz a következő szortiment, hisz a készlet mindig változik?

Bővebben

Korábban:

Fekete arany és Rolling Stones bor

Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot

Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

Címkék: Bordeaux, borhírek, Champagne, Chateau Haut-Brion, Dél-Afrika, hiba, hibás, Hírek, hírszüret, Medoc, Parker, Pessac-Léognan, Pomerol, Sauternes, Svájc

← Miért éppen Alaszkában miért éppen tokaji? Multicégnél a fiatalság széruma →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!