• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón

2008-04-18 ● Kántor Endre

Kifehéredhet Bordeaux – a szakma szerint híg lett a hetes kékszőlő eresztés, nagyon erős viszont a fehér; Parker szerint a 2007-es szüret pedig a vártnál ugyan jobb lett, ennek ellenére nem szabad túl sokat várni tőle; drámaian nőtt a dél-afrikai borexport; felhördült a svájci Champagne, mert ugyan már 350 éve készítenek bort, most mégsem használhatják nevüket; érdekes üzleti modellt valósított meg az Accidentalwine.com: hibás borokat árulnak olcsón. Hírszüret.

Úgy néz ki nincsenek véletlenek: sokan arról beszélnek már egy ideje, hogy a borkedvelők egyre inkább a fehérek felé tendálnak, és lám, az idei en primeur kóstolón a közös tudatalatti működni kezdett: általános vélemény lett, hogy rossz volt a kékszőlő szüret, inkább a bordeaux-i fehéreket emelték ki. Parker is megnyilakozott, egyet ide csapott, egyet oda. Közben újabb névvita bontakozott ki, a franciák most egy eddig ismeretlen, nem sok vizet zavaró városnak mentek neki szokásos hévvel. A végére egy igazi netes sztori: akit nem a címke érdekel, nagyon jól járhat. Péntek, hát hírszüret. 

Kifehéredik Bordeaux?

A Wine Enthusiast szerint a 2007-es év bora a Château Haut-Brion Blanc, Pessac-Léognan. A semillon sauvignon blanc házasítás tőkéletesre sikeredett, szépen érett gyümölcsből, írja a szaklap, amely szerint Bordeaux-ban az évjáratban a fehérek diadalt arattak a vörösök felett. 2007 tehát választóvonal, a száraz és édes bordeaux-i fehérek diadala pedig a világ borisszáinak fehérek irányába változó ízlését követi. A szakma szerint a kékszőlő számára borzalmas év volt a tavalyi a világ első szőlőskertjében, merlot-ból például alig tudtak valamirevalót leszedni: állítólag Pomerol volt az egyetlen régió, ahol jó merlot-t szüreteltek, Medocban például be sem érett rendesen. Sauternes-ben viszont a kezüket dörzsölik a gazdák.

Bővebben

Egy ide, egy oda a borpápától

Természetesen a borpápa is megnyilatkozott Bordeaux-ügyben, a 2008-as en primeur kóstolókon résztvevő mintegy 14 ezer szakmabéliből úgyis az ő szavainak van a legnagyobb súlya. A Le Figarónak adott interjúban kifejti: még mindig a francia borok jelentik a világ borkedvelői és borkészítői számára a kiindulópontot, a viszonyítási alapot. A francia borok minősége az elmúlt nehéz években is érezhetően javult, a 2007-es szüret pedig a vártnál ugyan jobb lett, ennek ellenére nem szabad túl sokat várni tőle, mondja Parker. A hetes bordeaux-i nagyok élvezhetők, de nélkülözik a nagy évjáratok testét és koncentrációját a borpápa szerint.

Bővebben

Drámaian nőtt a dél-afrikai borexport

Lehet, hogy a kályha Franciaország, de a dél-afrikai borászatok igencsak sok borsot törnek a franciák orra alá. Most, hogy az aszályok miatt visszaesett az ausztrál kivitel, a 35 százalékos dél-afrikai növekedés még jobban kidomborodik a mezőnyből. A szakma szerint a gyenge rand is kedvezett az exportnak, amely hatását a belföldi makrogazdaságban még nem érzik: új munkahelyeket nem teremtett. A trend azonban felívelőben van.

Bővebben

Felhördült a svájci Champagne

Már 350 éve készítenek bort, most mégsem használhatják nevüket. Így jártak a derék svájci Champagne lakói. Az ügy nem csupán uniós szinten szólt nagyot, egészen Doháig visszhangzott: a névvita ugyanis az új világkereskedelmi megállapodásnak vetett gátat. A franciák ugyanis kitartanak amellett, hogy senki semmilyen formában ne használhassa a Champagne nevet, nem csak borban vagy pezsgőben, de még kenyéren sem. Erre a derék svájci pékek felhördültek, hogy ugyan miért nem írhatják rá városuk nevét a kenyérre, mire a franciák el akartak állni mindennemű kereskedelmi megállapodás aláírásától. (Végül is már a versailles-i békeszerződésben is rögzítve van Champagne védelme, nehogy má?!) A gond az, hogy a WTO szabályok szerint a svájciak tényleg használhatnák nevüket, hisz az valóban az övéké, és senkit sem akarnak átverni. A rossz nyelvek szerint a névnek lőttek, a svájci kormány úgyis kicsikar most valamit a franciáktól, amit már régóta szeretne.

Bővebben

Irregular borbolt a neten

Érdekes üzleti modellt valósított meg az Accidentalwine.com: hibás borokat árulnak olcsón. Ne ijedjen meg senki, nem beltartalmi hibákról van szó. Olyan egyébként neves borászatok palackjait kínálják, melyek valamilyen módon megsérültek, véletlen baleset áldozatai lettek ? innen is a cég neve. Sok nagy borászatban előfordul az, hogy pár palack szétrobban, összetörik, és szilánkok meg a kifolyó lé megrongálja a többi közeli palackot. Ezek gyakorlatilag eladhatatlanná vállnak, az újracímkézés, stb. sokszor idő és pénzigényes, nem foglalkoznak vele. Jó ötlet, csak egy gond van: sosem lehet tudni, milyen lesz a következő szortiment, hisz a készlet mindig változik?

Bővebben

Korábban:

Fekete arany és Rolling Stones bor

Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot

Bebiztosított orr, vagyonért kipakolt pince, tavaszi borfesztivál

Pezsgő, levágott fejek és szoptatós anyák

Címkék: Bordeaux, borhírek, Champagne, Chateau Haut-Brion, Dél-Afrika, hiba, hibás, Hírek, hírszüret, Medoc, Parker, Pessac-Léognan, Pomerol, Sauternes, Svájc

← Miért éppen Alaszkában miért éppen tokaji? Multicégnél a fiatalság széruma →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!