• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Multicégnél a fiatalság széruma

2008-04-25 ● borravalo.hu

Ahogy azt várni lehetett, brutális keresletnövekedés következett be Hong Kong-ban amióta csökkentették az adókat. Tíz éve először tartottak árverést is, a sztár a Petrus lett. Újabb nagy per indult hamis gyűjtői borok ügyében, egy nagy multicég pedig rámozdult a resveratrolra, ami szerintük a fiatalság széruma. New Yorkban pedig gombamód szaporodnak a borbárok. Hírszüret.

Hong Kong és New York uralja az eheti eresztést, mert most úgy adódott, hogy itt történtek a nekünk szembeötlő események. Ha péntek, akkor hírszüret, még akkor is, ha a hétvége csak holnapután kezdődik… 

Petrus lett a Hong Kong-i borárverés sztrárja

Hong Kong-ban április 24-én tíz éve először rendeztek borárverést. Összesen mintegy 1,5 millió dollár folyt be, a legdrágább tételek a 1990-es és 2000-es Chateau Petrus rekeszek voltak. A tizenkét palackos rekeszekért darabonként kb. 45 ezer dollárt fizettek a nyertesek, a Bonhams aukciós ház adatai szerint. Összesen 246 tétel kelt el, a korábban kedvencnek tartott dupla magnum Chateau La Mission Haut Brion 1955 és egy1992-es Screaming Eagle Cabernet Sauvignon magnum palack nem kelt el. Külön érdekesség, hogy az egész balhét egy II. Világháborús bunkerben tartották meg.

Bővebben: Bloomberg

Veszik a bort, mint a cukrot Hong Kong-ban

Hong Kongban egyébként sokkal közkedveltebb ital lett a bor, mióta 20 százalékkal mérsékelték az adókat. A hivatalos adatok szerint a februári adócsökkentés óta 78 százalékkal nőtt a behozatal a 7 milliós városba. A szuper és hipermarketek diszkont akciókban kínálnak borokat, egyes helyeken a megnőtt kereslet miatt készlethiány alakult ki.

Bővebben: Beverage World

Hamis borok miatt perel

Ha pedig már aukciókról volt szó: egy milliárdos amerikai üzletember beperli az Acker Merrall & Condit vezető amerikai borárverési házat, mert szerinte hamis muzeális pezsgőket adtak el neki. William Koch, bor ?és műgyűjtő több pert indított már hamisított gyűjtői borok miatt.

Bővebben: New York Sun

Resveratrol, a fiatalság széruma

Borban az igazság, tartja a mondás, pedig voltaképp veritas helyett juventus kellene, hogy ott legyen ? a GlaxoSimthKline multi gyógyszeripari konszern is rámozdult a dologra. Hogy mire? Hát a főként vörösborokban előforduló resveratrolra, mégpedig úgy, hogy megvásárolja azt az amerikai biotech céget, amely az első kísérleteket végezte a resveratrol élettani hatásairól. A Sirtris Pharmaceuticals-ra 84 százalékos felárat kínáltak április 22-én, úgy vélik a resveratrol fiatalító hatású. (Hamarosan mi is beszámolunk az ügy hazai vonatkozásáról.)

Bővebben: New York Times

Dívnak a borbárok New Yorkban

Új divat ütötte fel a fejét a New York-i gasztró fronton: borbárokat nyitnak. A gazdasági recesszió miatti félelem, a fogyasztási kedv lanyhulása visszavetette az éttermek és bárok fogyasztását is, de van megoldás: az egyre növekvő borfogyasztási trendet kell meglovagolni. Tavaly két tucatnál is több olyan hely nyílt a világvárosban, amely borra fókuszál, kimondottan borbisztró vagy borétterem.

Bővebben: USA Today

Korábban:

Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón

Fekete arany és Rolling Stones bor

Rovarirtó van a borban, mégis legyőzi a rákot

Címkék: borhírek, Haut Brion, Hírek, hírszüret, Hong Kong, New York, Petrus, resveratrol, Screaming Eagle

← Kifehéredik Bordeaux, hibás borok olcsón Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!