• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban

2008-05-08 ● Kántor Endre

Történt vala, hogy azt halljuk csicseregni a madaraktól, hogy így, meg úgy nem írunk jókat erről meg arról. Ahogy ez Magyarhonban lenni szokott persze név nélkül, úgy a biztos. Álljon itt hát a kételkedőknek némi magyar érmekkel tarkított bizonyíték, egy kis rozé riposzt, Poirot és a szabadkőművesek bölcsességével átitatva.

 

Egy szép tavaszi reggelen kapjuk az infót egy rádiós kollégától, hogy bizonyos körökben komoly indulatokat váltott ki egy írásunk, mely a Bormarketing Kht.-vel való együttműködésünk jegye alatt született a Pesti Est általunk vezetett, hetente jelentkező boros rovatában. Nos, ahogy errefelé peremvilág szélsőországában mennek a dolgok, név nélkül illettek minket kritikával a Tavaszi stresszoldás rozéval című írásunk miatt.

 

Ebben a következőket írjuk:

?Amellett persze, hogy rendkívül sok nagyon jó minőségű rozé van a piacon, melyeket nagy kedvvel fogyasztunk, egyet ? na jó, valóban kettőt ? ki tudunk emelni a sorból. Ezek az Ostoros egri rozéi, a Pinot-Merlot és a Kékfrankos ? Ostorosék a régi nagy vállaltból privatizálódtak, a Bükk lábánál, az egri történelmi borvidéken, a várostól 4 km-re vannak szőleik, a legjobb, vulkanikus eredetű területeken. A Pinot-Merlot kicsit fifikásabb, be is gyűjtött egy országos aranyat a hazai rozémezőnyből, de megállta a helyét külhonban is, nemrég hozott haza egy Gran Menzionét a veronai Vinitalyról. Közben itthon az Egri Borvidékért Alapítvány első Országos Rozé Kóstoló rendezvényének igen neves mezőnyében az ötödik helyen végzett. A másik rozéjuk a borvidékre jellemzőbb kékfrankosból készül, a fajta gyors feldolgozásával. Könnyen érthető, barátságos bor ez, nagyon intenzív illattal és zamattal, dől belőle a málna és a szamóca. Külön dicséretre méltó, hogy alacsony, nem bántó a sav és az alkohol (11,5 %), szóval lehet nyugodtan nyakalni 8 Celsius fokon. Adjuk ehhez hozzá, hogy rengeteg helyen kapható (Spar, Interspar, Kaisers, Penny Market, Metro, Tesco, Auchan, Cora, Match, Interfruct, Coop, stb.), mindössze 400 forint körüli áron, ami bőven a vetélytársak alatt van. Árérték arányban is kedvencünk, tessék csak belegondolni: egy karton annyi, mint egy palack máshol. Futás megvenni.?

 

Értjük mi, mi nem tetszik drága bortermelő kritikusaink egyikének-másikának, hát persze. Hogy nem szakboltban kell venni, meg nem 1500 forint fölött. Sajnos azonban nálunk nem az ár határozza meg a minőséget, az összképnek csupán egy fontos összetevője, mely a végén, a mérlegelésnél ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a többi. Végül is, snoblesse oblige, hogy tiltakozzanak az ilysemi ellen, de, ahogy Poirot mondta, a tények makacs dolgok.

 

 

Apropó, Ostoros, apropó, rozé. Április végén (27-29) tartották Cannes-ban a szokásos nagy rozéversenyt, az idén 5. alkalommal megrendezett Mondial du Rosé versenyt. Összesen 20 magyar bort neveztek be, ami a teljes 787 nevezett tételből (24 országból) elenyésző, ami azonban fontosabb, hogy a magyar tételek 7 érmet ? 2 aranyat és 5 ezüstöt ? hoztak haza.

 

Arany érmesek:

 

Thummerer – Egri Kékfrankos-Merlot Rosé 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Pinot noir rosé selection 2007

Ezüst érmesek:

Dúzsi Tamás – Szekszárdi Merlot Rosé selection 2007
Dúzsi Tamás – Szekszárdi Kék Medoc Rosé 2007
Ostoros – Egri Merlot-Pinot Noir Rosé 2007
Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé 2007
Frittmann – Kékfrankos Rosé 2007

 

(Külön gratula a szekszárdi borszakinak, Dúzsi mesternek.)

 

Nos, szerény, de makacs véleményünk szerint igen fontos, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen igen jól szereplő tétel kiemelkedően jó ár-érték aránnyal kapható legyen nagyon frekventált helyeken, és lehet fanyalogni, de a magyar bor ügyét a piramis közepe is előbbre viszi, főleg, ha az a közép erős, jó minőségű kövekből van kirakva. Arra lehet zárókövet építeni, ahogy jól tudták azt a szabadkőművesek is, mert az nem omlik össze. Mi továbbra is rengeteg (és rengeteg féle) rozét nyakalunk majd, főként, ha 20 fok fölé megy a hőmérő szála, és egyelőre marad kedvencünk az Ostoros.

Címkék: arany, Cannes, Duzsi, érem, ezüst, Frittmann, Gál, magyar, Mondial de Rosé, Ostoros, Rosé, Rozé, Thummerer

← Multicégnél a fiatalság széruma Jobb lesz a zenétől a bor íze →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!