• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bemutatkozik a németek legjobbja

2010-01-15 ● borravalo.hu

Tim Fröhlich lett az év Borásza Németországban 2010-ben, a Gault Millau Wine Guide listáján. Frölich úr Bockenauban, a Nahe-borvidéken készíti ásványos rizlingjeit. Stevie Kraft ott volt a londoni bemutatón, kóstolt és exkluzív interjút készített vele.

A családi vállalkozás 15 hektár, legjobb dűlőik (Gosses Gewächs, a Grand Cru német megfelelője) a Schlossbökelheimer, a Felsenberg, a Kupfelgrube, a Monzinger Frühlingsplätzchen és a Halenberg (ezeket próbálja valaki hadarva rendelni egy étteremben). A talaj vegyes zúzalékos elsősorban vulkáni, de találni itt fekete palát is.

timfrohlich2_470

Frölich úr a terroirra esküszik, boraiban elsősorban a dűlőt igyekszik megmutatni: a durva hozamkorlátozásba maximum 25-30 hl/ha fér bele, ráadásul a szokásoshoz képest később szüretel, így a gyümölcsök is sokkal intenzívebben jelennek meg a borban.

2008 Nahe Riesling, QbA Trocken

Nagyon erős tűzköves ásványosság társul friss citrommal az orrban. A sav magas, erre épül föl az egész bor. Tiszta sósság, folytatódik a tűzkő, és a citromhéj olajossága is megjelenik a szájban. Friss ropogós, hosszan tartó bor.

2008 Bockenauer Riesling, QbA Trocken

Sokkal halványabb a gyümölcs, és sokkal több a kovás, tűzköves jegy az orrban. A szájban először az ásványosság jelenik meg, csak ezután mutatja magát a magas, de jól kipárnázott sav, és később grapefruit íze érezhető, igen hosszan.

2008 Slossböckelheimer Felsenberg Riesling Grosses Gewachs, Trocken

Friss citrom és grapefruit illattal nyit, majd jön a petrolosság és az őrületes mennyiségű ásványos, tűzköves illat. A szájban a sósság és az ásványos ízek dominálnak, csak lassan mutatja meg magát a gyümölcs. A sav magas, a test közepesen szikár, de nagyon kiegyensúlyozott, igen szép bor.

timfrohlich3_470

2007 Monzinger Halenberg Riesling Spätlese 85g/l maradék cukorral

Illatra az ásványos karakterek mellé egy kis édeskés citrom és méz csapódik. A sav magas, a bor közepes testű, de hihetetlenül kiegyensúlyozott, nagyon szép tiszta citrus, és egy kis ásványos sósság balanszírozza a maradék cukker édességét.

2006 Schlossböckelheimer Felsenberg Riesling Auslese 120 g/l Maradék cukorral

Sűrű, mint a motorolaj, a szín aranysárga. Citrusok és valami kapros fűszeresség mutatkozik az illatban. Az ízben grapefruit, és citrom, valami virágosság is van (narancsvirág?) aztán jön a kötelező tűzköves íz. Egyszerre gazdag is, meg nagyon friss.

Lehet, hogy a leírásokban kicsit sok a citrus, de ez kérem így van, ezek a borok emelkedő sorrendet képviselnek, egyre koncentráltabbak, és gyönyörűen mutatják meg az egyes dűlők minden egyes rögét-kavicsát. De! Istentelenül férfias világ ez, komoly savakkal, szikár testtel, nem a barokkos formavilág jellemző rá, az hétszentség.

És, íme Tim Fröhlich, videónkon:

Címkék: ásvány, Beerenauslese, fröhlich, legjobb, nahe, német, németország, riesling, rizling, tba, Trockenbeerenauslese

← Quo vadis kadarka? Brunello skimming →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!