• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

2008-02-01 ● borravalo.hu

Betették a lábukat Bordeaux-ba a kínaiak; rekordmértékben nőtt az amerikaiak szomja a borra; kalóriákat akarnak borcímkékre; egy tanulmány szerint jobban ízlik a bor, ha drága; Schwarzenegger kampányol a kaliforniai bornak; kisebb palackokat akarnak a britek a kocsmákba; széndioxid szintet mérnek Bordeaux-ban; katborral rukkoltak elő az etiópok. Hírszüret.

Ha péntek, akkor rendszeres heti hírszüret. Kicsit amerikai túlsúlyosra (ez freudi) sikeredett, de ennek megvan az oka: úgyis mindenki rájuk figyel, kiváltképp a legvidámabb Barackra – de végül is ők a legjobban fejlődő borfogyasztó nemzet, hát miért is ne. Azért kompenzáltunk némileg.

Betették a lábukat Bordeaux-ba a kínaiak

Úgy néz ki, Kína a bor területén is megállíthatatlanul nyomul: most az orosz és indiai konkurencia elől happoltak el egy bordeaux-i chateau-t, amellyel mondhatni betették a lábukat a világ legismertebb bortermelő vidékére, még ha egy nem túl ismert Latour-Laguens-ről is van szó. A 60 hektáros szőlővel bíró, évi 160 ezer palackot termelő (eddig!) 500 éves chateau vételárát nem hozták nyilvánosságra, a dealt január 24-én ütötték nyélbe. Ez az első alkalom, hogy kínai cég ? ez esetben a Longhai International Trading Company ? bordeaux-i ingatlant és pincét vásáról.

Tovább: AFP hírügynökség

Nagyobb lett az amerikaiak szomja a borra

Ahogy múlt heti hírszüretünkben beszámoltunk róla, egyre több olasz bort importálnak az amerikaiak. Ami nem csoda, tekintve, hogy az borfogyasztás összességében nőtt az USA-ban. Tavaly 314 millió karton bort téptek fel az amcsik, ami új rekordnak számít, és persze alátámasztja azt, hogy az USA a világ leggyorsabban fejlődő borpiaca. Az eladások 4 százalékkal nőttek, 30 milliárd dollárra. Az import borok mértéke is egyre nő, naná, sokan felismerték a lehetőséget: az eladott borok 31 százaléka származott behozatalból, ez rekordmértékű, 9 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb termelő még mindig Kalifornia, a maga 192 millió rekeszével.

Tovább: The Press Democrat

Kalóriákat a borcímkékre?

Bizony. És ki más forszírozná ezt, mint a legdinamikusabban fejlődő piac szereplői. Az amerikai fogyasztók egy tanulmány szerint szeretnék látni a borok címkéin a teljes információt, magyarán nem csupán az alkohol fokát, hanem azt is, hogy mennyi alkohol van egy pohárban, hány pohárra való van az üvegben, hány kalóriát jelent ez, mennyi a szénhidrát, zsír és fehérje a palackban.

Tovább: Decanter

Madarat tolláról, bort áráról

Egy tanulmány bebizonyította, amit már eddig is sejtettünk: az ár igen is befolyásoló tényező a vásárlásnál. Félretéve a viccet: a tanulmány szerint a drágábbra tartott bor jobban ízlik. Tényleg. Kutatók az alanyok agyát vizsgálták, miközben borokat kóstoltattak velük. Kiderült, hogy két azonos borból az ízlett jobban az alanyoknak, amelyikről azt mondták nekik, hogy drágább. A kutatás arra is kitér, hogyan lehet a fogyasztókat ez alapján marketing taktikákkal „tőrbe csalni”.

Tovább: The Salisbury Post

Schwarzi kampányol a bornak

Ilyen mértékű importbővülés után nem csoda, ha a kaliforniai borászok megijedtek: azon nyomban kampányba is kezdtek, és nem mást nyertek meg rá, mint kormányzójukat, Mr. Schwarzeneggert. Arnold mellett persze még rengeteg híresség vesz részt a kampányban, amely a kaliforniai turisztikai hivatal és a borászati intézet közös akciója (www.landofwineandfood.com). Ne lepődjünk meg, ha jövő héttől a CNN is nyomni fogja azt a reklámot, ahol Schwarzi és felesége egy tengerpartra néző étteremben dőzsöl.

Tovább: AP

Kisebb palackokat a kocsmákba!

A brit szabaddemokraták azt forszírozzák, hogy a pubok, klubbok, éttermek kisebb borospalackokat is tartsanak ? ezzel a túlzott alkoholfogyasztást szeretnék visszaszorítani a szigetországban. A libdemek szerint az,hogy a legtöbb vendéglátóhely mostanra csak 175 és 250 milliliteres palackokat kínál csak arra szolgál, hogy több pénzt pumpoljanak ki a kuncsaftokból. Szerintük a káros mellékhatás az, hogy így a kuncsaft többet is iszik, ha már egyszer megvette a bort. Azt akarják ezért elérni, hogy ismét lehessen 125 ml-es palackokat rendelni.

Tovább: The Guardian

Széndioxid szintet mér Bordeaux

A vezető francia borrégió mérni kívánja a széndioxid kibocsátást, a környezettudatosabb gazdálkodás érdekében. A bordeaux-i borintézet, a Conseil Interprofessionel des Vins de Bordeaux (CIVB) azt szeretné kideríteni, mennyit is tesz hozzá a globális felmelegedéshez a régió borászata, és az egyéb, ehhez kapcsolódó tevékenységek, mint a szállítmányozás.

Tovább: AFP

Unja a vöröset? Itt a katbor!

Emlékszünk még erre? „Észak-Jemen jó hely, ott mindenki katlevélen él, Észak-Jemen jó hely, van elég katlevél” Na ugye. És honnan viszik oda a katot? Hát Etiópiából, nagyrészt onnan. Tavaly 100 millió dollárnyit exportáltak. Egy etióp kutató fejéből meg az pattant ki, hogy katbort készítsen. Eddig 500 alanyon tesztelte, akiknek bejött a dolog, a kutató Ejaszu Haile Szelasszié szerint pedig a katlevélből készített bor ugyanolyan jó, vagy még jobb, mint a szőlőből készülő társa. Az amfetamin tartalmú kat Afrika keleti részén és az arab világban kedvelt bódítószer. A kutató szerint nem szabad rosszra gondolni: a borkészítés közben a készítmény elveszti amfetamin-tartalmát.

Tovább: Yahoo! News

Kántorbandi

Korábban:

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek


Címkék: Bordeaux, borfogyasztás, borhírek, Etiópia, Hírek, kat, katbor, Kína, Schwarzenegger

← Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!