• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Parlez-vous borul?

2007-11-30 ● Kántor Endre

Na heló evribadi, follow me: disz iz lengvidzs sztádi. Vulevú ávek moá, vámosz álá vinotéken kursz. Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje némi támpontot adni a nyájas fogyasztóknak, ha már úgyis kiderült, hogy sokan veszik a borukat hiperben, szuperben. Abban biztosak vagyunk, hogy a Borravaló olvasói között soha nem fordul elő olyan, amiről most írni fogunk, gondoltuk azonban, hogy szépen tovább lehet küldeni a linket kevésbé pallérozott rokonoknak-barátoknak, esetleg ki lehet printelni és fellógatni a Gödörbe, a Villányi út-Móricz Zsigmond körtér sarkon a buszmegállónál.

Miért van az, hogy ha valamit nem az eredeti nyelven mondunk, és nem is a magyar megfelelőjén, akkor kitalálunk helyette valamit, ami majdnem olyan, mint az eredeti, csak valahol félremegy? Példa: David Duchovny ikszaktás mulderügynök, akit vagy három évig úgy mutattak be a tévében, hogy „dácsovni” pedig „djukovni” a szerencsétlen. Aztán persze itt van a „herlinek” hívott Harley Davidson és „merlinek”ejtett Bob Marley ? nyilván hárli és márli a helyes. A dzsibszon gitárt talán ne is említsük.

Na most, bár durvák a maguk nemében, ezek nem szántják fel annyira a borissza fülét, mint az elkövetkező gyöngyszemek, melyek fesztivál és médiagyűjtésünk koszorúját képezik. Persze nem mindenki az anyatejjel szívja magába a borneveket, de egy idő után azért valamennyi csak ráragad az emberre. A probléma leginkább abban állhat, hogy drága honfitársaink, szeretett magyar testvéreink ilyen-olyan okokból botrányos arányban nem beszélnek idegen nyelvül. Vagy, kéremszépen, marad a régi állításunk, hogy bizony sok a surmó.

A semmi nyelvtudás pedig alapból hozza magával a kiejtési töketlenkedést. A leggyakrabban előforduló talán a merlot, így, t-vel. Hijajj, annyi sokszor hallottuk már, hogy ?hoztam egy üveg merlotot?, ráadásul nem viccből, nem kedélyeskedve. Másik alap kedvencünk a kabernet. Nem valami avítt bútordarab az kérem. Tessék kabernéként tisztelni, ahogy neki dukál. Ha ezt sikerült már begyakorolni, kéretik nem túlflancolni a dolgot, ha esetleg egy palack cabernet franc jön szembe valami étteremben.

A fonetikai állatkertben kedvencünk az Öböl Tv Jó bort ígér a korai szüret című opusza, ahol a nagyon parvenü riporterhölgy kaberné franszról beszél. De az ámokfutásnak ezzel nincs vége, pár másodperccel később megtudjuk azt is, hogy korán szüretelik még a szevinyon blant is? Szegény Schweiger Rezső balatonkenesei borász meg otthon ült a tévé előtt és jól tökönszúrta magát.

Mi meg könnyeket törölgetünk, de tényleg, és alapvetően a nevetéstől, pedig a sírástól kéne. Ha már a sauvignon blanc-nál tartunk (ejcsd: szovinyon blan) az szántott rendesen, amit a szekszárdi szüreti fesztiválon (vagy a Várban?) hallottunk: szavinyon blans. Ennek létezik blankra végződő surmóverziója is, meg hát ugye a savinyon, de ezzel azt hiszem kimerítettük a lehetőségeket. Lehet ám még hozzátenni kommentben, több száj többet iszik, több fül többet hall.

A végére tartogattuk a koronaékszert, ezt a már-már városi legendáriumba tartozó briliánst, amely komplexitásával és paradoxonjaival egész pontosan ábrázolja a rögvalóságot. Fesztivál, pult, hölgy kér: „Félédes piros kardonájt szeretnék”. Nem szabad komolyan gondolkodni rajta, mert az személyi sérülésekkel jár. És nehogy azt higgye bárki is, hogy az ilyesmi szakmai rendezvényekről hiányzik. Legutóbb Légli Ottó vonta fel szemöldökét, amikor a Borakadémiai Vajdahunyadvár-béli gálaestjén odalépett hozzá egy Armani-keretes szemüveges úr, és azt mondta: „Valami fehéret lesz szabad?”

Címkék: angol, fonetika, francia, kiejtés, nyelv

← Ginzeng brandy of Kádár János és egyéb extrák Húsosfazék vagy bormarketing? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!