• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Veneto borai

2010-03-30 ● Kántor Endre

Nemrég itt járt nálunk egész Veneto-tartomány, és rendeztek egy kis kóstolót. Izgalmas, nem elsősorban a minőségről (azért néha arról is), inkább az ár-érrték arányról, és a kiegyensúlyozott, korrekt borairól ismert a vidék, ráadásul szép emlékeket ébreszt, hát elmentem.

Anno Dr. Nemtudomkával róttuk a vidéket a Vinitaly alatt (akinek aztán volt még sansza tovább csócsálni a vidék borait). Mivel nem volt már hely Veronában, úgy kiszúrtunk magunkkal, hogy a várostól 35 km-re a hegyekben foglaltunk le egy agroturizmo házat, illetve ebben szobát. Borzalmas volt. Minden reggel madárfüttyre kelni, a frissen sült kenyeret olívaolajba mártogatni, kávézni a teraszon, este a kiállítást követően elbandukolni a 3 km-re lévő kis településre, ahol volt étterem, és a helyi vörös küvét inni a príma vacsorához. Brrrr? még ma is beleborzongok.

Szóval nagyon szép emlékek vannak, borok is derengtek, megnéztem hát csak az idő tette-e széppé ezeket. Próbáltam tartani valami sort, ez azonban hamar megdőlt, szóval ezt nézze el nekem, aki volt már kóstolón. (Meg az is, aki nem.) Csak azokat emelem ki, amelyek valami miatt emlékezetesek voltak.

Balestri Valda Soave Classico 2008

Halvány citrom szín, közepesen intenzív citrusos-friss gyümölcsös illat, rengeteg egressel. Szájban sokkal intenzívebb, itt is rengeteg egres és citrom, lecsengésben meg sok grapefruit. Könnyed, nagyon jó nyári bor, olyan 78 pont és *** körül.

A keserédes végzés egyébiránt a Garganegának köszönhető, mely a vidék elterjedt fehér fajtája, és a helyiek nagyon szeretik a ?finale amandollato? vagyis mandulás lecsengést, amit ad. Sokszor ez inkább grapefruitos a könnyebb borokban, a koncentráltabb cuccokban azonban tényleg mandulás érzetet ad.

veneto_balestri

Balestri Soave Brut 2008

Jó kis pezsgőbor, illata visszafogottabb, elegáns citrus, virág és némi petit grain jön belőle. Ízben azonban robbant, édes virágokkal, rengeteg citrommal, és meglepő struktúrával, amit a hosszú érleléstől kapott. 80 pont, ***.

Balestri Recioto di Soave Spumante

100 % Garganega különlegesség, ilyenbe nem ütközni bele minden nap, az biztos. Olyan, mint egy szénsavas recioto. Arany szín, elegáns mandulás illat, rengeteg virágokkal. Mézes, virágos, cukros-mandulás íz, a szénsav tovább katalizálja, a savak jól tartják a frontot a cukor mellett. 82 pont, *** és fél.

Zanovello Fior d?Arancio Passito 2007

Ha már, édes, legyen kövér, gondoltam. Hát ez kövér volt. Mélybe hajló borostyán szín, nagyon intenzív muskotályos illat rengeteg mézzel. Ízében is nagyon intenzív mézes, virágos jegyek kis karamellával, a sav lefelé kilóg egy kicsit, de izgalmas a sok fehérvirág miatt. 82 pont, *** és fél csillag ez is.

veneto_zanovello

Desmonta Nero D?Arcole 2007

Mély rubin szín, gránát éllel, izgalmas és összetett illattal. Ebben pirosbogyós gyümik keverednek fűszerzöldekkel, némi vaníilával és aszaltszilvával. Ízben a friss pirosbogyósok dominálnak, a közepesen hosszú lecsengés végén barackmagos kesernyével. 78 pont, ***.

veneto_arcole

Morar Amarone della Valpolicella 2004

Hát itt belefutottunk egy brutál illat és ízbombába. A Valentina Cubi pincészet egyik büszkesége mély gránát színű, egészen barna éllel. Kiugrik a pohárból a szárított gyümölcsös intenzív illat, meggy, cseresznye, szilva, és ízben is plusz édesfűszerek, gyógynövények ezerrel és némi menta. Egyensúlyos, klassz bor, nem kezdőknek. 86 pont, ****.

veneto_morar

Meliloto Recioto della Valpolicella 2003

Illatbomba folytatódik. Cseresznyés méz és zöldfűszerek jönnek ezerrel illatban és ízben egyaránt. A gyümölcsös érettek, aszaltak, lekvárosak, a tannin elegendő, a sav icipicit kilóg lefelé, de nem otromba ettől az édesség. Nagyon izgalmas gasztrobor lehet, és nem mellesleg 15 euró a fél liter, ami igen vonzóvá teheti. 84 pont *** és fél.

veneto_meliloto

Különben Veneto azért volt itt, mert a terjeszkedést tűzte ki célul borértékesítési stratégiájában, és több bort szeretnének eladni Magyarországon is. A helyzetről, és a válságról Luciano Pionát, a Venetói Borász Konzorciumok Egyesületének elnökét faggattuk, videón:

Címkék: amarone, Balestri, desmonta, garganega, luciano piona, olasz, Olaszország, recioto, soave, spumante, valentina cubi, valpolicella, veneto, zanovello

← Káli kövek Rizling 2008 Volnay 1er Cru ‘Robardelle’ 2006 Rossignol-Février →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!