• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Budapesti hordómustra

2010-04-20 ● borravalo.hu

Egyre érthetőbb miért vált oly hirtelen szóbeszéd tárgyává a szekszárdi Szeleshát borisszák körében: hibákkal aligha találkozik az ember, ezzel szemben finom savakkal, jó struktúrával, kiemelkedő borokkal igen.

Profi prezentációval kísért borkóstolón mutatta be szortimentjét a fiatal szekszárdi Szeleshát Szőlőbirtok a Sas Center kellemes átriumában (Budapest, V. kerület, 1051 Sas u. 10-12).

Mindig jó széles spektrumon kóstolni egy pincét, jobban megérthetni, mit is akarnak a bormesterek és vannak-e hibák. Nos, itt hibákkal nem találkozhatott az egyre szélesebben mosolygó mintegy 30 vendég (újságírók, kereskedők és civil borszeretők), és érthetőbbé vált, miért is lett oly? hirtelen a szóbeszéd tárgya a Szeleshát borissza berkekben.

szeleshat_hordomustra470_1

A Szeleshát esetében vertikális kóstolóról beszélni kicsit vicces, lévén, hogy a pincészet a 2007-es szürettől készít saját bort, addig az egy tagban fekvő, csakugyan szeles dűlőről szüretelt kiváló alapanyagot eladták a legnagyobb szekszárdi borászoknak (igen sok nagynevű márka borait erősítette az innen fakadó anyag).

A Szeleshát-dűlő a Szekszárdi-dombságnak, erre a szőlőre kitalált löszhegy-rendszernek a legdélebbi nyúlványán, a 178,5 méter magas Nagyhegyen elterülő kis fennsík. Az alföldi forró levegő itt ütközik a dombok falának, ami állandó légmozgást generál, még a legmelegebb napokon is leken egy taslit a szél az embernek, aki épp? arra jár.

A talaj nem egyszerű lösz, ami már önmagában is elsőrendű vörösbor-talaj, hanem egyfelől igen magas aktív mésztartalma van, másfelől jó része ún. vörösföld, vörösagyaggal kevert barna erdőtalaj, azaz príma vörösbor-hardver. A pince a Várdomb nevű, Szekszárdtól délre eső kis faluban van, minden nagyon kompakt és jó ízlésről tanúskodik, ahogy pl. a prezin vetített fotók is kifejezetten szépek voltak. (ld. a pince honlapján).

szeleshat_hordomustra470_2

Ugye az ízek, szájak, szájízek is változnak, új paradigmák jönnek, színváltozások zajlanak. A vörös borok cunamija a nyolcvanas években indult el, domináns paradigmája az intenzív és vastag, újvilágiasított pomeroli ízkép volt, mostanság mintha (ennek dialektikus reakciójaként) egy gyümölcsösebb-ivósabb ízkép felé tolódna a világszájíz. Azaz Szekszárd és a Szeleshát felé, melyek borképe inkább erről az ízvilágról szól, semmint Bordeaux-ról.

A borok tükrözik az évjáratokat, ugyanakkor egységesek abban a jellegzetes (szekszárdias-szeleshátos) kettőségben, hogy egyfelől intenzívek, másfelől vinous-ak, jó ivásúak. Finomak a savak, nem lágyak a borok, jó struktúrájúak, nem teng túl bennük a tannin.

A szortiment íve töretlen. Kiemelkedően szép a kékfrankos 09 (kézi csömöszölés) a maga natúr, finom cserű, nem vastag karakterével, vagy a komplex, mentás-medicinális felhangokkal díszített, nem dagadt, gyümölcsös-meggyes, harmonikus kékfrankos 08. Ez utóbbi 90 pont körüli bor. Aztán az intenzív, fajtajelleges-délies merlot 09, és az egyre elegánsabb Nomád 08, a lekváros, kerek és érett hetes merlot, a szőlő, mák, csoki és paprika emlékét villantó gyümölcsös, még nem kész, finom sav-tannin egyensúlyú cabsav 09, és a vérszerű cabsav 08.

szeleshat_hordomustra470_4

A budapesti borbemutató tanúsága szerint tehát a Szeleshát-borok úgy intenzívek, hogy közben könnyedek és jó ivásúak maradnak. A Szeleshát-szortiment borai nem egyformák, így mindenki megtalálja köztük a maga kedvencét: a könnyű gyümölcsöt keresők csakúgy, mint a tüzes, mély és bonyolult történetekre szomjazók.

Őrült szép és komplex illatok kavarognak elő az ember poharából, a bor ízben is hozza azt, amit illatában ígér, de sosem vastag-szárító-csersavas-deszkás, hanem a telt korty mindig könnyed és finom.

Magas beltartalmi értékű borokról van szó, a könnyed egyensúly magas extraktra és alkoholra támaszkodik, amit néha a szemére szoktak hányni a Szeleshát-boroknak (is). Krajcsovszky László, a pincészet tulajdonosa-arca erre azt mondja: az a lényeg, hogy a kontextus is erős legyen az alkohol körül, azaz hogy minden lényeges komponens magas értékeket mutasson. Hogy a textúra, a sűrűség, a szárazanyag-tartalom és a csersav, azaz tannin egyensúlyban legyen a lobogó szesszel.

Az egész probléma abból fakad, hogy uralkodó paradigmává az alapanyag, magyarul a szőlő optimális biológiai érésben való leszedése, tehát magas cukorral, amiből magas alkohol lesz, azaz a bor tüzes lesz, mint a fene. Ami azért nem olyan nagy baj egy bornál, lássuk be.

Címkék: cabernet sauvignon, k2, kékfrankos, Krajcsovszky László, merlot, nomád, pinot noir, Szekszárd, Szeleshát, Várdomb

← A tokaji Londonban Mathilde & Yves Gangloff Condrieu Magnum 2003 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!