• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bioborok a csúcson

2010-04-30 ● Kántor Endre

Már negyedik alkalommal rendezték meg a Pusztai Bioborversenyt, melyen részt venni egyet jelent a felismeréssel: a bioborok évről-évre jobbak. Sőt, simán össze lehet ereszteni őket a nem-bio mezőnnyel, megállják a helyüket.

Kovács Paliék negyedszer is nekifutottak a Pusztai Bioborversenynek, melyet minden évben Hortobágyon, a ?magyar biogazdálkodás fellegvárában? rendeznek meg. Nekem mindig is fura volt, hogy át lehet hajtani a Kilenc lyukú hídon, ahelyett, hogy a műemlék mellett vezetne a buszos turizmus. Meg az a kirakodóvásár is, mely a hortobágyi tájkép szerves része lett: a szürkemarha és a gémeskút mellett a facsoda, nemez-cowboykalap és karikás-kulacs árusok tarkítják a tájat.

A versenyt évente a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. támogatja, idén kis jóindulattal már 4 ország (francia, német, szlovák és magyar) borai indultak. Kis jóindulattal, mert összesen 9 külföldi bor volt. De legalább voltak, ennek tükrében lett sokkal izgalmasabb az eredmény. Úgy tűnik, mostanra kezdett beérni az ötlet is, hisz rekordmértékű lett a nevezés, 59 bor, ami kétszer annyi, mint tavaly ? és ne feledjük: csak olyan pincék vehettek részt, melyek biogazdálkodó minősítéssel rendelkeznek.

A két csúcsbor idén:

Szent-Györgyhegyi Olaszrizling 2007, Szászi Pince, Szigliget.

Cabernet Sauvignon 2008, Hárs Pincészet, Szajk.

Rengeteg izgalmas bor volt még jelen, és legfőbb tanulság, az, amivel idén is, és múltkor is kezeltem ezeket a borokat: rég túl vagyunk már azon, hogy a ?bio? címke negatív megkülönböztetés legyen. Úgy kell ezekhez a borokhoz viszonyulni, mint borhoz. Illetve bor PLUSZ az a jóság, hogy ezek teljesen bio gazdálkodásból származnak, ami azért nem mindegy. Kedvenceim a mezőnyből még:

Szürkebarát – Tramini házasítás 2008, Dobosi Pincészet, Szentantalfa (arany)
Rajnai Rizling, 2007, Weingut Eymann, Pfalz, Németország (ezüst)
Chenin Blanc, 2007, Domaine Huet Vouvrey, Loire, Franc.o. (ezüst)
Cserszegi Fűszeres, 2009 Szászi Pincészet, Szigliget (ezüst)
Kékfrankos Rosé 2009, Dobosi Pincészet, Szentantalfa (ezüst)
Cabernet Franc 2008 Dr. Papp istván Géza, Tihany (ezüst)

És ha már bioborról van szó: érdemes elolvasni 2008-as londoni kalandunkat, mikoron StevieKrafttal együtt átestünk azon az elementáris meglepetésen, amit a világ legjobb bioborai jelentettek.

A 20 legjobb biobor – óvilág

A 20 legjobb biobor – újvilág

Címkék: bio, biobor, Biodinamika, Biodinamikus, borverseny, dobosi, domaine huet vouvray, Dr. Papp, eymann, francia, hárs pincészet, hortobágy, Loire, német, Organikus, Pfalz, Szászi, szentantalfa, szlovák, tihany, verseny

← Nero D’Avola, Tenuta Rapitalá, Campo Reale 2008 A szülőszoba előtt állva →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!