• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két Jani Szekszárdról II.

2010-09-24 ● Kántor Endre

Németh János is azok közé a fiatal borászok közé tartozik, akik nemrég tűntek fel a szélesebb értelemben vett palettán, és akikről az első benyomás nagyon jó lett. Janó energikus, zamatos, koncentrált, szép borokat készít, közben pedig bővíti a pincét. Érdemes rá odafigyelni.

A Szekszárdi Szüreti napokon ismét sikerült jól érezni magunkat. Szombaton azzal mulattuk az időt, hogy a felvonulást követően felnéztünk Németh Janó újonnan kibővített, Iván-völgyre néző pincéjébe.

Az új feldolgozó és a terasz stílusában szépen illeszkedik a felújított régi családi présházhoz, mindenhez érzékkel és visszafogottan nyúltak. A teraszról elképesztő kilátás nyílik az Iván-völgyre, el tudok képzelni itt egy jó tavaszi pörköltezést. Volt itt egy pincenyitó buli, amiről sajnos lemaradtunk, viszont arról hál? istennek itt maradt a milliós kávégép, melynek profi kezeléséről Janó tanúbizonyságot tett.

Janó 2009-es, még hordóban lévő boraira voltunk különösen kíváncsiak, de (persze) becsúszott pár korábbi tétel is. Elsőként a 48-as telepítésű kadarkát néztük. Sokféle klón 2 dűlőből, 12,5 %-os alkohollal. Ahogy sok 2009-esnél már láttuk, nagyon érett alapanyag, illatbomba, gyümölcs és fűszer, málna és borsos jegyek, illatban még parfümös virágok is. Ízben is nagyon érett, a sav és tannin lágy, a test könnyű, a lecsengés azonban közepesnél hosszabb, nagyon kis finom cucc.

Következett egy küvé, 85% Zweiget és 15% kadarka (az előző bor ideházasítva). A zweigeltet 20 fölötti cukorral szedték, sűrű anyag volt, 14 %-ra erjedt ki. Ezt csillapították a kadarral. Intenzív illat, rengeteg gyümölcs és fűszer, cseresznyebefőtt és szegfűszeg. Ízre is ezt követi, médium pluszos tannin és savak, hasonló lecsengés, és végig marad a cseresznye.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Janóék összes bora spontán erjedt, érlelésre másod és harmadtöltésű Trust hordót használnak.

Jött az eddig a ház alapbora, 2009-től Virtusra keresztelt kékfrankos (50%), CabSav (25%), zweigelt (25%) küvé. Még fiatal, kb. 6 hónapot még hordóban lesz, de rögtön érezni, hogy szép anyag. Itt is rendkívül beérett alapanyag, a CabSav-ot érezni illatban és ízben, még nem integrálódott, a másik kettő hozza a sok gyümölcsöt és érett jegyeket. Érdemes lesz rá odafigyelni, 1000 és pár forintos áron az egyik legjobb ár-értékű bor lesz a piacon.

Elérkeztünk a kékfrankoshoz, 2 hektárnyi, 30 és 40 éves dűlőről származik Hidaspetréről. Janó itt elmesélte, hogy nem nagyon keresik a kékfrankost, a tőle vásárló vendéglátósok a Cabernet-ket, a merlot-t, és a bordeaux-i házasításokat viszik, ezt veszik tőlük. Pedig. Pedig ez nagyon szép anyag, eszméletlen jó. Megy, szilva és mandula, marcipános jegyekkel. Ízben jön hozzá némi karácsonyi fűszer, sav és tannin közepes, a lecsengés is. Ennek a tételnek van egy tesztje első töltésű hordóban is, ez kövérebb, melegebb, de elvész a gyümölcsösség.

Görögszó, 2009-es syrah. Ha nem számítasz rá, nagyon becsap, elsőre erőteljes animális, bőrös, istállós illatok jönnek, csak utána kullog a gyümi és a fűszer. Janónak eszébe jut a fajtáról korábban beszerzett jó tanács, mely szerint ?ne ijedj meg, ha a syrah erjed, mert szarszaga van!?? Komoly bor lesz ez, 80 dekás volt a terhelés, brutálisra, 15,8%-ra erjedt. Kell még neki idő a hordóban, hogy megnyugodjon, ízben a sok gyümölcs mellett némi meszes ásványosság is felfedezhető.

Ugyanennek a nagytestvére 2008-ból már teljesen mást mutat: itt sokkal intenzívebb gyümölcsök vannak, ízben is brutálisan jönnek. Bors és málna, narancshéjasság, ami lecsengésben is marad. Harmonikus, pluszos savval és tanninnal. Ebből 1000 palack lesz.

A végére egy 2007-es bor került, Janó szerint a fekete bárány. November 16-án szüretelték a Cabernet sauvignont, 32 hónapja van másod és harmadtöltésű Trust hordóban. Eklatáns példája annak, hogy miért nem szabad a CabSavot hamar palackozni, gyorsan fogyasztani. Ez is (ahogy már Márkvárt Janinál is kiderült) most kezdi el megmutatni magát. Egy szóval: gyümölcsbomba. Többel: Cassis, feketeribizke, szeder, még vibráló nagyon fiatalos savak, óriási koncentráció, inkább borsos, mint fűszerpaprikás jegyek. Nagyon tetszett, az ilyesmi nálam, ismerve Janóék árképzését 5 csillag.

Németh Janóék tolják tehát a szekeret előre. Nem csak magukét, de Szekszárdét is. Olyan pincét képviselnek, amelyből többre lenne szükség. Nem áraznak túl, lendületesek, hagyományt ápolva törnek előre. Ja, és finomak a boraik.

Címkék: 2007, 2008, 2009, cabernet sauvignon, görögszó, hidaspetre, kadarka, kékfrankos, németh janó, syrah, Szekszárd, szüret, zweigelt

← Orbán Pince Chardonnay Battonage 2009 Mas de Daumas Gassac 1990 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!