• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két Jani Szekszárdról II.

2010-09-24 ● Kántor Endre

Németh János is azok közé a fiatal borászok közé tartozik, akik nemrég tűntek fel a szélesebb értelemben vett palettán, és akikről az első benyomás nagyon jó lett. Janó energikus, zamatos, koncentrált, szép borokat készít, közben pedig bővíti a pincét. Érdemes rá odafigyelni.

A Szekszárdi Szüreti napokon ismét sikerült jól érezni magunkat. Szombaton azzal mulattuk az időt, hogy a felvonulást követően felnéztünk Németh Janó újonnan kibővített, Iván-völgyre néző pincéjébe.

Az új feldolgozó és a terasz stílusában szépen illeszkedik a felújított régi családi présházhoz, mindenhez érzékkel és visszafogottan nyúltak. A teraszról elképesztő kilátás nyílik az Iván-völgyre, el tudok képzelni itt egy jó tavaszi pörköltezést. Volt itt egy pincenyitó buli, amiről sajnos lemaradtunk, viszont arról hál? istennek itt maradt a milliós kávégép, melynek profi kezeléséről Janó tanúbizonyságot tett.

Janó 2009-es, még hordóban lévő boraira voltunk különösen kíváncsiak, de (persze) becsúszott pár korábbi tétel is. Elsőként a 48-as telepítésű kadarkát néztük. Sokféle klón 2 dűlőből, 12,5 %-os alkohollal. Ahogy sok 2009-esnél már láttuk, nagyon érett alapanyag, illatbomba, gyümölcs és fűszer, málna és borsos jegyek, illatban még parfümös virágok is. Ízben is nagyon érett, a sav és tannin lágy, a test könnyű, a lecsengés azonban közepesnél hosszabb, nagyon kis finom cucc.

Következett egy küvé, 85% Zweiget és 15% kadarka (az előző bor ideházasítva). A zweigeltet 20 fölötti cukorral szedték, sűrű anyag volt, 14 %-ra erjedt ki. Ezt csillapították a kadarral. Intenzív illat, rengeteg gyümölcs és fűszer, cseresznyebefőtt és szegfűszeg. Ízre is ezt követi, médium pluszos tannin és savak, hasonló lecsengés, és végig marad a cseresznye.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Janóék összes bora spontán erjedt, érlelésre másod és harmadtöltésű Trust hordót használnak.

Jött az eddig a ház alapbora, 2009-től Virtusra keresztelt kékfrankos (50%), CabSav (25%), zweigelt (25%) küvé. Még fiatal, kb. 6 hónapot még hordóban lesz, de rögtön érezni, hogy szép anyag. Itt is rendkívül beérett alapanyag, a CabSav-ot érezni illatban és ízben, még nem integrálódott, a másik kettő hozza a sok gyümölcsöt és érett jegyeket. Érdemes lesz rá odafigyelni, 1000 és pár forintos áron az egyik legjobb ár-értékű bor lesz a piacon.

Elérkeztünk a kékfrankoshoz, 2 hektárnyi, 30 és 40 éves dűlőről származik Hidaspetréről. Janó itt elmesélte, hogy nem nagyon keresik a kékfrankost, a tőle vásárló vendéglátósok a Cabernet-ket, a merlot-t, és a bordeaux-i házasításokat viszik, ezt veszik tőlük. Pedig. Pedig ez nagyon szép anyag, eszméletlen jó. Megy, szilva és mandula, marcipános jegyekkel. Ízben jön hozzá némi karácsonyi fűszer, sav és tannin közepes, a lecsengés is. Ennek a tételnek van egy tesztje első töltésű hordóban is, ez kövérebb, melegebb, de elvész a gyümölcsösség.

Görögszó, 2009-es syrah. Ha nem számítasz rá, nagyon becsap, elsőre erőteljes animális, bőrös, istállós illatok jönnek, csak utána kullog a gyümi és a fűszer. Janónak eszébe jut a fajtáról korábban beszerzett jó tanács, mely szerint ?ne ijedj meg, ha a syrah erjed, mert szarszaga van!?? Komoly bor lesz ez, 80 dekás volt a terhelés, brutálisra, 15,8%-ra erjedt. Kell még neki idő a hordóban, hogy megnyugodjon, ízben a sok gyümölcs mellett némi meszes ásványosság is felfedezhető.

Ugyanennek a nagytestvére 2008-ból már teljesen mást mutat: itt sokkal intenzívebb gyümölcsök vannak, ízben is brutálisan jönnek. Bors és málna, narancshéjasság, ami lecsengésben is marad. Harmonikus, pluszos savval és tanninnal. Ebből 1000 palack lesz.

A végére egy 2007-es bor került, Janó szerint a fekete bárány. November 16-án szüretelték a Cabernet sauvignont, 32 hónapja van másod és harmadtöltésű Trust hordóban. Eklatáns példája annak, hogy miért nem szabad a CabSavot hamar palackozni, gyorsan fogyasztani. Ez is (ahogy már Márkvárt Janinál is kiderült) most kezdi el megmutatni magát. Egy szóval: gyümölcsbomba. Többel: Cassis, feketeribizke, szeder, még vibráló nagyon fiatalos savak, óriási koncentráció, inkább borsos, mint fűszerpaprikás jegyek. Nagyon tetszett, az ilyesmi nálam, ismerve Janóék árképzését 5 csillag.

Németh Janóék tolják tehát a szekeret előre. Nem csak magukét, de Szekszárdét is. Olyan pincét képviselnek, amelyből többre lenne szükség. Nem áraznak túl, lendületesek, hagyományt ápolva törnek előre. Ja, és finomak a boraik.

Címkék: 2007, 2008, 2009, cabernet sauvignon, görögszó, hidaspetre, kadarka, kékfrankos, németh janó, syrah, Szekszárd, szüret, zweigelt

← Orbán Pince Chardonnay Battonage 2009 Mas de Daumas Gassac 1990 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl
Loading
00:00 / 39:05
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!