• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Terroiristák harca

2010-12-03 ● borravalo.hu

Bocs, hogy csak most referálunk a Terrior Club november 19-i, negyedik szülinapjáról, rút restségünk mellett a zúgó életben való ratfingolászásunk, szerencsére durva sok teendőnk is oka fertelmes henyeségünknek. Szimpi rendezvény volt, ahogy szimpi az egész törekvés: Európa Természethű Borainak terítése ezen az árra inkább, mint értékekre érzékeny honi piacon.

Mert nem könnyű kenyér a szofisztikált, egyedi, a tájat-fajtát-borászt-kultúrát tükröző-közvetítő fehérek-vörösök eladása itten mostan. Nyilván van egy szűk piac, értők, borszeretők, kíváncsiak vagy borsznobok halmaza Pesten és a vidéki városokban, akik igénylik ezeket a borokat és meg is tudják fizetni, de ez a termékpiramis csúcsa.

Egy olyan országban, amit nem hat át a borkultúra, ahol a fogyasztási kultúra és a zéró tolerancia nehezen engedi meg a napközbeni, akár egy pohárnyi borivást, ahol a többség nem nyitott az új ízek megismerésére és nehezen változtat megszokásain, ahol az egyik legelterjedtebb fajta az édes vörös és 800 Ft/palack az ideális ár, ahol a felnőtt népesség fele fogyaszt csak bort, heti szinten ötöde, ott valóságos misszió terroirborokkal foglalkozni.

Itt a borfogyasztó 50 százalék 18%-a ínyenc, ők az elsődleges célcsoport-szegmense az egyedi csúcsboroknak (GfK Hungária, 2008). De egyszer azt találtam mondani a rádióban, hogy ez egy ízléstelen ország, mire fajgyalázásért vagy miért kiszerkesztett az egyik kritponyilas villanyos gennylap, úgyhogy csitt.

Na de emlékezzünk csak a szépre, pár önkényesen kiragadott idézet, távirati stílusban. Somló, ásványok és kőzetek világa, Györgykováccsal kezdünk: virágos-mandulás-sós furmint 08, mézes hárs, egyensúly, nem extrém koncentráltság, szép és karcsú szerkezetek.

Irtó jól néznek ki a Ság-hegyi Dénes Tibor palackjai, végre modern és jó ízlésű etikett, a könnyű, kőszagú Premier küvé 08-on csavarzár, sokkal több csavarzáras bort szeretnék, sok könnyed borra nem merik rátekerni a borászok, mert a fent vázolt befogadói kultúrában lelassítja a bor mozgását, de csitt.  A Furmint 09 gyümölcsös-almás-fügés-mézes-naspolyás, kicsit lágyabb karakter, mint a többi somlai, mintha az összes Dénes-bor kicsit lágyabb lenne.

Laposáék borainak zöme rém maszkulin, szép savtérképűek, minerálisak és gyümölcsösek, nem keresik a popularitást, a mézes-ánizsos-mazsolás-sós-medicinális Olaszrizling 08 csakúgy, mint a zárt, csontszáraz kőbor Juhfrakk 08, az olasz nekem jobban bejön. Ezt meg is jegyzem, mire kapok egy nyolcas hársat, ami pont nem maszkulin, hanem lekváros-hecsedlis-birsalmás felhangjaival afféle jin a többi Laposa-bor jang-ja mellett, azaz femininebb kiegészítés, 89 pont.

És persze Takács Lajos, főleg a kilences hárs, kő, vulkánpetrol, földimogyoró és ama férfiszíveknek oly kedves, a finomseprőn-tartásból fakadó tejsavas impresszió, gyengébbek kedvéért a parahidroxi-benzoésav-metilészter, ugyebár. (92 pt).

Elképesztően szép illatok integetnek a Bott-borokból, szép a mézes-fűszeres-fahéjas 09-es határi Furmint, de a 08-as Csontos tán még szebb gyantás-medicinális illatával, komplexitásával és szép szerkezetével, nálam olyan 93 pont.

Erről, Demeter Zoltán meseillatú Főborától, a Pósták vöröseitől és a Karner Gábor kékfrankosaitól hidalt le e sorok írója a Zichy-palota parkettjén, ahol amúgy Nemes Ricsiék tündéri, sebes mászással közlekedő kislánya kavart órák hosszat fáradhatatlanul. Nagyon szép és fontos kékfrankos-kép körvonalait láthatni a Karnerekben. Mostanában volt szerencsénk mindenféle honi kékfrankosokat csócsálni, sok egysíkú és savankás, dísztelen és középszar tételt szerte az országból, melyek közül kiemelkednek a szekszárdiak meleg, telt, tüzes, színesebb karakterükkel, járjanak bár a karcsúbb és gyümölcsösebb, vagy a vastagabb-fásabb úton.

Mármost ez a mérvadó mátrai kékfrankos-kép egy harmadik út, nem olyan meleg, de telt, gyümölcsös, elegáns, fémesen csendül, a Vitézföldi 09 meggyes-csokis-lekváros, nagyon intenzív illatú, ásványos, finom tanninú és főleg jó balanszú bor, 90 pont.

A PostaBorház már a tavaszi szekszárdi felvonuláson kitűnt, akkor fehér boruktól visongtunk a gyönyörűségtől, hogy kivezettek minket a Zichy-palotából, most tehát a kékfrankos és a dohányos-toszkános-levendulás, állandóan hullámzó, kinyíló illatú, vörösborédes, csípős cabfranc-tól kaptunk sírógörcsöt, hogy ismét kivezettettünk, 88 pont.

Vigyázó szemetek Szekszárdra vessétek, mink már évek óta károgjuk, hogy ottan történnek a dolgok, új ízek fakadnak a meszes-mesés löszből, a talentumból, tudásból és tösszefogásból, a mélyen tagolt tájból és mélyen tagolt kulturális tradícióból, satöbbi. Juszt se mondjuk, hogy Jóska, jó bort hozott a pósta, és hiába írjuk le, hosszú ó, csak ez az önálló életet élő számítógép mindig kijavítja, de mindjárt a baltával jól megbumzolom őtet, már ez is visszapofázik itten, nemcsak az autó riasztójával kell laookóni harcot vívnom minden reggel.

Címkék: Bott, cabernet franc, Demeter Zoltán, Dénes Tibor, furmint, Györgykovács, hárslevelű, Hollóvár, juhfark, karner gábor, kékfrankos, Laposa, Mátra, olaszrizling, pósta, Somló, Szekszárd, születésnap, Takács Lajos, Terroir Club, Tokaj

← Borműhely de facto 2008 Néhány fehér tanulság →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!