• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Érett gyümölcsök és szigorú gránit

2011-01-17 ● borravalo.hu

A Velencei-tó környékét borissza ember manapság leginkább Szentesi József miatt jegyzi. A kereskedőből lett gazda ? ha velünk ellentétben nem is tartja magát igazi borásznak ? szemünkben fontos érdemeket szerzett több okból is.

Először is a jó borok okán, másodszor pedig a magyar fajtákkal folytatott munkája miatt. A kék szőlők közül fontos számára a szinte már elfeledett  csóka, feketefájú bajor, kék bajor, laska, purcsin, tihanyi kék és tarcali kék (no, meg a fekete muskotály); a fehérek közül pedig a kolontár, a balafánt, a szerémi zöld, a piros bakator, a hamvas, a lisztes, a fehér gohér, a sárfehér. Ma már 9,5 ha méretű a birtok, lépésről-lépésre zajlanak a területvásárlások, átoltások és a művelés meg- valamint átszervezése.

Szentesi József a Pincekulcs borkereskedés ?éjszakai vásárlás? sorozatának volt a vendége, a remek hangulatú kóstolón bemutatott borokról rövid jegyzeteimet ezúton osztom meg a szomjas közönséggel. Bár a fenti különleges fajták ezúttal nem jutottak nagy szerephez (sok a palackba sem kerülő mikrotétel), a pincéhez érdemes előzetes egyeztetést követően elzarándokolni és új ízeket keresni a néha már unásig ismételt tíz-tizenkét világfajta mellett.

J&J Methode Traditionelle pezsgő (Hamburgi Muskotály)

A pezsgő műfaja új színfolt a pincénél, ugyanakkor a monstre beruházás (2000nm-es pince, degorzsáló, gyropalette, stb.) más kézműves borászoknak is lehetőséget nyújt majd pezsgő készítésére. Érdemes körülnézni, hogy hagyományos eljárással (amikor a második erjedés is a palackban történik és a seprő legalább kilenc hónapig dolgozik) készült magyar pezsgőkből eddig mennyire szerény volt a kínálat. A hamburgi muskotály alapvetően egy csemegeszőlő, valószínűleg az alexandriai muskotály és a frankenthali trollinger fajták keresztezése. 1956-ban vált államilag minősített szőlőfajtává. Illatában friss citrusok, szolid élesztősség, szőlővirág. Apró, hosszan gyöngyöző, ugyanakkor krémes buborékok szépen betöltik a szájat, ízképe a (horribile dictu ?normál?) muskotályra emlékeztet, főleg gyümölcsös és érezni mögötte a jól elkészített alapbort. Precíz, tetszik (és elvileg ez a belépő szintű pezsgő, úgyhogy muszáj lesz megkóstolni a többit is).

Szentesi József ?A? Cuvée 2009

Lédús, vajas textúra fehér virágokkal, érett almával, mineralitással, selyemcukorkával. Szóhoz jut a maradékcukor, a korty lédús barackot, zöldalmát, enyhe vaníliát mutat, a cukor miatt testesebbnek hat a bor, sok jó és sima sav támasztja. A 2008-as évjárat nagy kedvencem volt, pár hónap palackban és méltő lesz az elődhöz. (A 2008-as összetétele – zengő, zöld veltelini, ezerjó és rajnai volt.) A 09-es is már forgalomban van, összetétele pedig ezúttal veltelini, zengő, olaszrizling és szürkebarát.

Szentesi József Nadapi Zengő 2009

Illata forgatást kíván: zöldalma, citrusok, mineralitás; intenzív primer gyümölcsösség, mellette egy icipici petrol. Az íz is hasonló, rágcsálhatók szinte ezek a gyümölcsök, vastagon, nagyon frankó savszerkezettel a háttérben. Tiszta bor, 10-12g maradékcukorral és azzal a kellemes élesztősséggel, amit az újboroknál szoktunk tapasztalni, csak itt jó a tech és passzol, bájos. Lecsengése kellemesen hosszú. Egy palackkal vételeztem is a kóstoló után, melynek már másnap a nyakára hágtunk családi körben, osztatlan tetszést aratott.

Szentesi József ?Öcsi? Rajnai Rizling 2009

Ez a magasabb tőketerheléssel és reduktív technológiával készült rajnai, de nem feltétlenül a tesó (?Bátyus?) árnyékában. Az illata fűszeres, érett körtével és már orrban felfedezhető édességgel, amely cukorka krémessé teszi a kortyot is. Vastag-vaskos a korty, nem a németes-acélos vonal, inkább a behízelgő gyümölcsösség viszi. Enyhe kesernye és előbújó savérzet van a lecsengésében. Biztosan jót tesz neki a fektetés, vettem is belőle néhányat, önigazolásból.

Szentesi József Nadapi Zöldveltelini 2009

Nekem némileg kilógott a sorból: a krémesség itt már túlérettséggel társult, vilmoskörte-befőtt és társai jutottak az eszembe a virágokkal, herbáriákkal tarkított illat után. A sav és az alkohol is több szerepet kap a kelleténél, kissé keserűvé teszik a lecsengést.

Szentesi József Pázmánd Cuvée 2008

Azonnal kiszúrtam a pinot-dominanciát már orrban (jól esett volna a sorban egy tiszta pinot is, szép emlékeket őrzök a régebbi évjáratokról): 40% van belőle, mellette 25% merlot 25% kadarka és 10% kékfrankos. Illatában málna, kék virágok, enyhe gumisság, meszes-ásványos tónusok (szuper). Szájban is ezt hozza, de ott beerősít a bors és a fűszerek, közepesnél erősebb savakkal és jól illeszkedő tanninnal. Hosszú lecsengésében ismét a pinot noir jellege marad meg.

Olyan konklúzió fogalmazódott meg bennem a kóstoló végére, hogy szívesen járok azon az ösvényen, amelyet Szentesi József tapos ki. A borravaló stábja tervez egy pincelátogatást, ahol reményeink szerint nagyobb merítést tudunk venni a jó ügy érdekében. Beszámoló természetesen lesz, a megvalósulást követően.

Címkék: ezerjó, hamburgi muskotály, hungarikum, kadarka, kékfrankos, merlot, pinot noir, Rajnai Rizling, szentesi, velence, zengő, zöld veltelini

← Domaine du Traginer Collioure 2007 Etyek? Metyek! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!