• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Persze, hogy a kutyafáját!

2007-10-01 ● Kántor Endre

Napbor a hajón, mondtuk múlt héten, meg, hogy mennyire várjuk az A38 borvacsorát, de amit ott kaptunk, az messze felülmúlta a várakozások szintjét. Amikor a St. Andrea válogatás találkozott Sampi úr fogásaival, kicsit megint lendültünk egyet (egy jó nagyot) Európa felé. Megismételnénk, bármikor.

A kutyafáját. Zanzásítva így tudnám jellemezni a csütörtök esti borvacsorát, lévén ez a kifejezés hagyta el leginkább Lőrincz György száját az este folyamán. Eszembe is jutott, amit Dr. Nemtudomkától hallottam: Történt, hogy Jásdi István és Lőrincz György együtt utaztak és kóstolták a borokat valahol Burgundiában. Komolyabbnál komolyabb tételeket, koncentrált, igazi száraz fehéreket, tán egy Mersault-t vagy Puligny Montrachet-t. Szóval egy tökéletes borkölteményt, mely annyira jó volt, mesélte Jásdi Csopakon, hogy még Lőrincz Gyuri is az elragadtatás szélsőséges, nála merőben szokatlan, túláradó és parttalan megnyilvánulására ragadtatta magát, és az elismerés non plus ultrájaként, önkontrollját elvesztve azt mondta: a kutyafáját!

Nos, az előételnél jártunk valahol, amikor először hallottam ezt az este folyamán. Hogy pontosan hogy zajlott minden, itt olvashatja mindenki, szépen, részletesen, nagyokat nyelve, száj szélét megnyalva.

Egy dolgot fontosnak tartok kiemelni: voltak, akiknek nem jött be az Áldásnak keresztelt, ötös bikavér mellé tálalt makrélafilé roston. Szerintem rossz beidegződés áldozatává válik könnyen az, aki bevett szokásokhoz ragaszkodva előítélettel kezd valamibe. Ilyen alapon soha ne kísérletezzünk, ragadjunk a megszokottnál. Persze, a baconos burgundi mártás, és maga a makréla, amely egy ízesebb, sötétebb hús hal, alapvetően jól támasztotta meg a könnyed bikavért, nemhogy elviselték egymást, de egyenesen öröm volt a vörösbor ehhez a fogáshoz, Sampi séf úré ? és persze azé, aki javalotta a fogást – minden tiszteletünk.

Egyébként Lőrincz György egy igazi gentleman, ami igen ritka dolog. Modora, megnyilvánulásai, stílusa pont olyan, mint boraié. Ezek milyenek? Gyümölcsös, többnyire elegánsan barrikolt, igen koncentrált, mégis könnyed borok, melyeket karcsú, mégis tartalmas jellegük okán leginkább a burgundi stílhez lehetne hasonlítani. Egyesek szerint egri stílus, Lőrincz György szerint St. Andrea stílus. Azt mondja, Eger ma még nem tudja pontosan, mire is képes, „mi, egri borászok még nem tudjuk megmutatni, milyen is az igazi egri bor-definíció, az egri stílus”. Az tuti, hogy a St. Andrea nagyon jó úton jár afelé, hogy megmutassa.

Felesége, Andrea (Lőrincz György szerint ő a főnök, szerintünk meg minden valamire való borász mellett van egy borászné, aki nélkül, ugye, sok minden nem úgy lenne?) vacsora közben elmondta, hogy boldogulnak négy gyerekkel egy családi borászatban, a mobil nagy szerepet kap itt, még ha először ellene is voltak a dolognak. Az egyik fiú mostanában azt mondja, borász lenne szívesen, Andrea szerint nekik, az ő generációjuknak már sokkal könnyebb lesz.

Ahogy az elején mondtam: ezt bármikor megint. Ilyenkor érzem úgy, hogy a héten kapott banánköztársaság-gellereket ellensúlyozandó dolognak vagyok résztvevője. Aztán kaptunk egy ajándékot. 2002-es Cabernet Franc volt ő, abból az évből, amikor a St. Andrea létrejött. A készlet felét magával hozta Lőrincz György, azt mondta ő is kíváncsi rá. Nekem az jutott eszembe: a természet és a fizika törvényei szerint minden rendszer egyensúlyra törekszik, a St. Andreának eddig ez a törekvés elég jól ment.

St. Andrea Pincészet 

Kántorbandi

Korábban:

Napbor a hajón

Budavári reflexió

Borfalusi környezet a Műcsárdánál

Must a Szigeten

Címkék: A Kutyafáját, A38, Áldás, Lőrincz György, Merengő, Napbor, Örökké, St. Andrea

← Napbor a hajón Úszik Tokaj is →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!