• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Borok tojáshoz, sonkához

2011-04-21 ● borravalo.hu

A nyúlnak megint sikerült kisebb borcsokrot tojni, idén nyolc bor van benne. Vörösök, fehérek, magyarok és egy olasz, olcsók, drágábbak, magyar és világfajták, sonkához, tojáshoz, bárányhoz, meg a nehezebb húsvéti tálakhoz. Mindenkinek, aki keresi, mit bontson az ünnepi asztalhoz. Húsvéti borajánlat.

Hopp, hopp, hopp! Megint itt a húsvét, vethetjük bele magunkat a húsvéti dőzsölésbe. Aki programot szeretne magának, vesse bele magát mega húsvéti programajánlónkba. Aki pedig otthon tölti az ünnepet, már most állíthatja össze a menüsort. Ehhez nélkülözhetetlen pár palack a jóból, össze is állítottunk bármilyen összetételű és gondolkodású vendégsereget kiálló borsort az ünnepekre. Mindenekelőtt azonban Fater külön húsvéti üzenete:

„Valószínűleg az egész világirodalomban alig van megrendítőbb jelenet, mint Geard polgármesteré, aki Powys Glastonbury-regényében húsvét vasárnapján hatalmas kenyeret vesz hóna alá, a kancsóba bort tölt, kimegy a kertbe a virágzó fák alá, letérdel, a kenyérből kolosszális darabokat tör, magába tömi, és hosszú kortyokban issza rá a bort, miközben a feltámadásra gondol, és könnyei patakzanak. Ez az úrvacsora.” (Hamvastól)

A boroknál figyeltünk a kiemelkedő árérték arányra, és figyeltünk a kis finomságokra, melyek megfogtak minket egy-egy palacknál. Íme:

Dr.Nemtudomka:

Benedek Pince Chardonnay 2009

Mátra Selection, Benedek Péter. Nagyon chardonnay. Vidám és vibráló bor, gyümölcsösség (alma), alkoholédes érintés, telt kortyban jó balansz, finom bor, jó inni. Eleven borocska fincsi savakkal, bársonyos faktúrával, szépen csendül, 88 pont és 1290 Ft!

Heimann Baranya-völgyi Kékfrankos 2008

Elsőre zártabb illat, finom savú, gyümölcsös (meggy), mély és harmonikus karakter. Legömbölyödött, tiszta kékfrankos-definíció, a gyümölcsről, Szekszárdról a borászról, jó ízlésről szól, nem a fáról, fűről, kultúra hiányáról. Értők bora, halk, bölcs bor. 90 pont, hozzá 2590 Ft.

StevieKraft:

Grilli de Testamatta 2008 IGT Toscana, Bibi Graetz

A teljesen kettyós Bibi Graetz második bora ez a Sangiovese-Colorino-Canaiolo kombó, egy húsvéti tojásgurintásnyira Firenzétől. A bor neve amúgy „tücskök a fejben”-t jelent, vagyis, hogy az ember tele van jobbnal jobb ötletekkel. Leginkább ebédhez ajánlanám, báránysült társául szegődhet, hihetetlen mélységben van benne mindenféle cseresznyeféle, és egy kicsit CabSav-os, jó értelemben vett földesség  (noha a fajta nem része a cuvée-nek, csak, hogy tudjuk mihez kötni). 2008-ban a birtok csúcsbora, a Testimatta jégverés áldozata lett, igy az összes szőlő, ami azt túlélte a Grillibe került, tehát ez az évjárat még ANNÁL is jobb. Elegáns tanninok, szikár szerkezet, sok meggy es cserkó. Locsolóvers helyett.

Mandolás Furmint 2006 Oremus

Bacsó András saját bevallása szerint ez volt szárazborban az egyik legjobb évjárata. Nemrég kóstoltam újra, ez alkalommal kissé oxidalódó almás jegyekkel nyílt, aztán megjelent a márkavédjegynek számító kamilla. Az alkohol egy kissé magasabbnak érződött, de a sav továbbra is szépen fogta az egészet, mindenféle lédús szöttyös körték jöttek elő nagy számban. Nagyon szép bor ez még mindig, tartja magát így ötévesen. Amikor az ember húsvét reggelén nekiáll a nem agyonsózott (sőt, a sertéshús természetéből adódóan kicsit édeskés) sonkának, na akkor…. Klasszikus.

Fater:

Kolonics Károly Somlói Olaszrizling 2008

Vastag bor, gyógyszeres-jódos illatokkal, férfias kesernyével a korty végén. Jó szerkezetű savai miatt elbánik a nehezebb ételekkel is, mindeközben igazi somlói marad: bazaltos-szárított virágos-keserűmandulás. Tömör, de krémes textúrája miatt a Hölgyeknek sem kell megijednie tőle. 2000 Ft körül.

Pastor Szekszárdi Kadarka 2009

Akkor is viszem a kadarka zászlaját, ha idejétmúlt vagyok, vagy unalmas: húsvéti sonkához mi kerülhetne „hazaibb”? Ez a bor viszont akár kékfrankosnak is elmenne: feszes, tanninja is van, nem is túl halvány (annak ott van a 2010-es siller, akár azt is ajánlhatnám!). Viszont az illat fullos kadar: fehér ribiszke, meggy, édespaprika. Szájban a savak uralkodnak és a gyümölcsösség. Egy kis „zsír” még elférne benne, de ez egy ilyen kadarka-eszmény. Kb. 1500 Ft, pl. itt.

Kántorbandi:

Szeremley Badacsonyi Muscat Ottonel 2010

Intenzív, tiszta virág és szőlőillat, egy kis parfümösséggel. Akác, bodza és narancsvirág az ízében is tör előre, de megjelenik a friss citrusok és csemegeszőlős íz mellett némi ásványosság is. Üde, és egy leheletnyivel több, mint egy egyszerű friss bor. Jó lehet kezdésnek, vagy hajszálvékonyra szeletelt füstölt sonka és krémes, friss bivalysajt mellé. 1890 Ft.

Egri Kékfrankos 2006 (Kovács Nimród / Monarchia Winery)

Könnyen érthető, jól iható, közepesnél könnyebb testű kékfrankos. Meleg és buja bor, kandírozott meggy és vanília dominál, nagyon gömbölyűre, populárisra van csiszolva. A sav passzol a testhez és a tanninhoz, tán egy kis maradék cukor teszi kicsit behízelgővé. A korty hamar véget ér, de hívja a következőt. Egy kicsit az alkohol lóg ki fölfelé nekem, de nem tolakodóan. Ha azt nézzük, hogy 1200 Ft körüli áron van, akkor nagyon megéri.

Érdemes a pincénél vagy a Monarchiánál beszerezni, egy a lényeg, hogy ilyen helyen semmiképp. Ők, úgy látszik, nem értették meg ennek a bornak a lényegét.

Reméljük ezekkel szebben telik az ünnep. Sok pirostojást, sok locsolót! A végére pedig az elején látott kép teljes terjedelmében, amit egy üzlet kirakatában fotóztunk. (Ki mondta, hogy a húsvét nem az örömökről szól?)

Címkék: Badacsony, báránysült, Benedek, Bibi Graetz, chardonnay, Eger, furmint, Heimann, húsvét, húsvéti borok, kadarka, kékfrankos, Kovács Nimród, Mandolás, Mátra, muscat ottonel, olaszrizling, oremus, pastor, Somló, sonka, Szekszárd, Szeremley, tojás, Tokaj, Toscana

← Egri Rosé 2010 (Kovács Nimród Winery) Maurus Királyleányka 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!