• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szlovének és az egészség

2011-05-11 ● Kántor Endre

Biztos észrevette mindenki, hogy öt napig nem volt elérhető a borravaló, egy sajátos helyzet miatt, amit most nem részletezünk (csak annyira, hogy kivülállóként szemléltük az eseményeket dühösen). A világ azonban nem állt meg, rengeteg minden történt, amit most ide sűrítettünk.

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy egyre menőbbek a kelet-európai borok az angolszász világban, ennek a hype-nak nyilván oka van, mégpedig az, hogy beindult a horvát, szlovén és bolgár bormarketing. Csak szólunk, hogy ha most ezt nem lovagoljuk meg, akkor elhúznak mellettünk és felzárkóznak az osztrákokhoz, ami, lássuk be elég nagy szégyen lenne. Lovagoljuk meg ezt a hullámot most, ne maradjunk láthatatlanok! A szlovén gépezet több megjelenést is eredményezett, pl.itt és itt és ebből azonnal kiderül, hogy becélozták Amerikát, telibe.

Közben a bolgárok is mozgolódnak, a saját hírügynökségük által generált sztori is végigsöpört a boros hírekkel foglalkozó oldalakon, bizonyítva ezzel, hogy van ócsó PR és marketing is, csak csinálni kell.

A németeknél közben mínusz 5 fokot is mértek 3-án és 4-én, és ezzel 30 éves hidegrekord született. Ami, a német szőlőkutató intézet szerint azt jelenti, hogy alaposan megtépázódott a 2011-es évjárat. Ez nem olyan nagy meglepetés, tekintve, hogy nálunk is mínuszok voltak ekkor az északkeleti országrészen.

A bor egészségügyi vonatkozásairól is jelent meg újabb érdekes tanulmány, kettő is. Ausztráliában kutatók felismerték, hogy az 50 év fölötti férfiaknál a vörösborfogyasztás jelentősen csökkenti a csontritkulást, sőt meg is állítja azt. Amerikai tudósok pedig arra jöttek rá, hogy egy resveratrolhoz hasonló antioxidáns, mely a különböző diókban-mogyorókban és szőlőben található, védelmet nyújt a sugárfertőzés (ARS ? akut sugárzási szindróma) ellen. A felfedezés természetesen Fukusima miatt is aktuális, és azért is fontos, mert az acetyl resveratrol nevű anyagot nagy mennyiségben elő lehet állítani és szájon át lehet adagolni vész esetén. (Vagy, sok diót, mogyorót kell enni és bort inni rá.)

Végül, megmenekült a világ legidősebb tőkéje, amely korábban vandálok áldozata lett. Ennek örülünk, mégsem sikerül kinyírni a Veltelini-papát.

Ezek történtek hát az alatt a pár nap alatt, míg mi azon izgultunk, mi lesz. Reméljük többet ilyen nem fordul elő.

Címkék: bolgár, bormarketing, Bulgária, egészség, fagy, fagykár, kutatás, marketing, németország, rezveratrol, szlovén, Szlovénia, tudósok

← Kaló a Borászok Borásza A legdrágább burgundi →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!