• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Plumptoni szüret: lendületből nem röhögni

2008-10-29 ● borravalo.hu

Angliai tanulmányútját rögtön metszőolló-csattogtatással kezdte Stevie Kraft. A méltán híres Plumpton környéki szőlőültetvényeken szüretelt, pezsgőnek valót. Kis kitekintés a brit boriparra, különös tekintettel Sussex borvidékére. Ha valaki korábban azt mondja, hogy Angliában fogunk szüretelni, azt lendületből körberöhögjük.

Mivel szüret ideje van, egyértelmű, hogy Stevie Kraft első útja a szőlőbe vezetett. Hogy ez a szőlő történetesen Sussexben van, hát egye fene. No persze ha valaki korábban azt mondja Kraftnak ? akár csak egy héttel a landolás előtt is, hogy Angliában fog szüretelni, azt lendületből körberöhögi.

A Plumpton College nevezetű tangazdaság, és agráregyetem szervezett szüret-szafarit olyan borszakembereknek, akik még nem láttak szőlőt, hidraulikus-vertikális prést, meg refraktométert. Nem olyan egyértelmű az, hogy mindenkinek a kezében volt már metszőolló, aki tudja sznobmód pörgetni a borospoharat. Sőt.

2008_10_plumton1

Anglia, meg a szőlő, az aztán a valószínűtlen kombináció. Pedig koránt sem olyan valószínűtlen a dolog, mint az elsőre látszik. Egyrészt mielőtt a késő középkorban odavert volna a kis-jégkorszak, Dél-Angliában voltak szőlők. Vagy ott vannak a rómaiak. Lehet, hogy nem sikerült fulerniumi minőségeket előállítani, de termeltek bort Britannia provinciában. A londoni Vinopolis borcenter pont egy római borászat romjaira épült.

A történeti háttér – és a klímaváltozás hatásainak – ismeretében nem is olyan meglepő, hogy a nagy champagne-i pezsgőházak elkezdtek területeket vásárolni dél-Angliában. Mert az idő egyre jobb, a hardver: portlandi mészkő, és Kimeridge-i agyag, ugyan az, mint Chablis-ban, illetve a Marne völgyében, Champagne-ban. Deviszont ellenben Anglia nem melegszik olyan tempóban, mint a Marne-völgye. Akkor is Veuve Cliquot lesz az a pezsgő, ha nem írják rá az, hogy Champagne, na.

2008_10_plumton2

Az új ültetvényekhez pedig borászok is kellenek, rendes mennyiségben. Plumptonban a hetvenes években dugdosták le az első oltványokat, borászati tanszék 1988 óta van. Három területen van szőlő, összesen hat hektár. Főleg Geisenheimben kinemesített német klónokat használnak, azok maradnak csak meg az amúgy nem túl szőlőbarát klímán.

Évente 90 nappali tagozatos, és 250 levelező hallgató iratkozik be. Sok az azért egy olyan országban, ahol úgy tudjuk, hogy nincs is szőlő. Az oktatók felét Bordeaux környékéről szalajtották, a többiek meg ausztrálok, visszatelepülők. Ez utóbbi elég vicces, merthogy az ausztrálos, ?mindent meg lehet csinálni” mentalitást hozták magukkal borászatilag. Hogy aztán ettől túlságosan technológiaiak lesznek-e a borok, nos, azt döntse el mindenki maga.

2008_10_plumton3

Jelen állás szerint Anglia az EU ?A” zónájába tartozik borászati szempontból. Ez azt jelenti, hogy a gyenge mustot fel lehet erősíteni cukorral, illetve megengedett a savcsökkentés. A britek nem is csinálnak titkot a dologból, a Plumptoni képzésen a borász szakember boldogan számoltatta ki a csoporttal, hogy mennyi cukker kell a frissen préselt, és valljuk be, eléggé savhangsúlyos musthoz, hogy a potenciális 7-es alkoholfokot fel lehessen tornászni 11-ig.

Rövidke elméleti felkészítés után mikrobuszba ültették a társaságot, aztán irány a szőlő. Pinot Meunier volt a program, jutott belőle fejenként egy sor, ládát, metszőollót kapott mindenki. A szőlész az Új-Zéland-i Kevin Sutherland annyit mondott munkavédelmi oktatásként, hogy lehetőleg senki ne vágja le az ujját, mert a maga részéről gyűlöli a papírmunkát. A szőlőt amúgy pezsgő-alapbornak szánták, szépen gondozott ültetvény volt, kivéve persze azt a részt, amit lezabáltak a szarvasok. Az Ausztráliát megjárt szőlész szerint persze a szarvas sokkal jobb, mint a kenguru, mert legalább nem kezd el ugrálni a kordonok között, és nem kell feltétlenül lelőni ahhoz, hogy megelőzze az ember a vadkárt.

2008_10_plumton4

Vígan csattogtak a metszőollók, komoly borkereskedők ismerkedtek a kordonmenti hátfájás szépségeivel, mindenki megkapta, amire vágyott. A préselést nem a csapat által szedett anyaggal mutatták be, de legalább volt olyan is. A borászat amúgy egy sima mezőgazdasági csarnok, semmi romantika, hordók is csak úgy mutatóba – kísérletezni – vannak, de aki akart, így is batonázsolhatott. Kellemes kis üzemlátogatás íze volt az egésznek, közben vígan bugyogtak az acéltartályok üvegszelepei.

Plumpton amúgy évi 20 000 palack bort ad el, ami nem is rossz egy tangazdaságtól. A csúcstermék a The Dean, vagyis a ?dékán” nevű pezsgő, palackját húsz fontért mérik. Stevie Kraft egyrészt egy erjedőben lévő rozét kóstolt, egyenest a tartályból. Színre, mint a rózsaszín öblítő, egyáltalán nem tisztult le, de hiszen erjedőfélben volt, miért is kérnénk ezt számon rajta. Sav, na, az volt rendesen, más sem.

Kész borként a 2007-es Cloudy Ridge-t lehetett megkóstolni, főleg Bacchus alapú küvé, van benne egyebek mellett kicsi chardonnay is. Halovány szalmasárga szín, minimális illat, elsősorban zöldalma van benne. Ízre citrusok, kis egres mutatkozik, de nem túl intenzíven. Ami viszont van, az jó erős egészséges hersegő sav. Ami megciccenti a fogzománcot. Egyelőre nem kell attól tartani, hogy Anglia bornagyhatalommá válik. Viszont egy magára valamit is adó divatos londoni étterem ma már nem engedheti meg azt, hogy ne legyen a honlapján angol bor. A brit szigeten készített pezsgőket pedig harminc-negyven fontért pukkogtatják a brightoni plázson. Szívük joga, az idő ? meg a klímaváltozás ? úgyis nekik dolgozik.

Címkék: Anglia, Bacchus, pezsgő, pinot meunier, Plumpton, sussex, szüret, vinopolis

← Népszabóság Szop Táz: egy párhuzamos világ WTF?! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!