A vezető francia borvidékek mindegyike arról számolt be, hogy nagyon korai lesz az idei szüret. Champagne-ban nyolc éve nem szedték ilyen korán a szőlőt, Bordeaux és Burgundia pedig még soha nem szüretelt ilyen korán ? ha igaz, amit a szakértők jósolnak.
Champagne volt az első, hogy beszámoljon róla: nagyon korai lesz idén a szüret. A három francia borvidék közül a legészakabbikban sok olyan szőlő volt, ahol már május 21-én teljes virágzás volt. Ha ehhez 92 napot adunk, amely az elmúlt évtizedben a virágzás és szüret közti idő átlaga, akkor augusztus 22-én kezdődhet a szüret. Champagne-i gazdák azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ha nagyon meleg, esőmentes augusztus lesz, akkor ez az idő sokkal rövidebb lehet, és már 16-án szüretelni fognak, sőt, Chardonnay esetében ez akár 11-e is lehet. Ha így alakul, akkor még a kánikulai 2003-as évnél is korábban szüretelnek majd: akkor augusztus 18-án kezdték a szedést.
Champagne nincs egyedül, és nem lehet azzal magyarázni a dolgot, hogy ott nem kell megvárni a fenolos érettséget a szürettel, mert elég a technológiai érettség a pezsgőhöz: a délebbre fekvő Burgundia sem mért ilyen száraz és meleg májust 1920 óta: ez pedig felgyorsítja a vegetációs ciklust. Általában a virágzást követő 100 nap a mérce, de a modern szőlészeti technikákkal ez 90 nap körülire rövidült. A Domaine Leflaive-nál pl. augusztus 25-ére várják a szüretet, ilyen korán legutóbb 1893-ban volt.
Még délebbre, Bordeauxban, már május 1-én láttak virágokat a szőlőkben. Itt segíthet kicsit a hűvös tengeri levegő, amely az éjszakai lehűlésben nagy szerepet játszik. Ilyenkor a napközbeni 30 fokról 8-9 fokra is lemehet a hőmérséklet. Bordeauxban általában szeptember utolsó két hetében szüretelnek. Most van, aki augusztus végére számít a szüret kezdetével, de a Chateau Mouton Rothschild is azt jelezte, hogy valószínűleg szeptember elején szüretelni fognak már.
Mit jelent mindez? Egyelőre korai megmondani, még sok minden beleszólhat a dolgok alakulásába. Annyit tudni, hogy kockázatos lehet egy jó meleg évjárat is, mert ha túl hamar következik be az érés, a szőlő nem lesz elég aromás és komplex.