• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szabózé hetényből

2011-07-13 ● borravalo.hu

Még májusban, a Pannon TOP25 bírálat után látogattunk ki Szabó Zoltánhoz Hosszúhetényi pincéjébe. A fiatal borász csak pár éve került a látókörömbe a ?Baranya Kincsei? nevű kóstolón, ahol régi magyar fajtákból összeállított házasításával, mikrotételeivel, szép kadarkájával hívta fel magára a figyelmet.

Aztán odaérve megértettük, hogy mire ez a nagy ?felfordulás?: a területek vegyesen vásárolt, kis parcellák mindenféle szőlővel (alanttermő, járdovány, hólyagos furmint, stb.), a pincében pedig lépten-nyomon hordóba-palackba-ballonba-tartályba ütközünk a másfeles pillétől az ötszázas ászokig. Zoli sem tagadja, hogy néha a kényszer szüli a házasítási ötleteket, ugyanakkor jól sültek el a dolgok nem egyszer.

Kóstoltunk csóka rozét, 2010-es chardonnay-t, ami tökös, jó savú, mégis gyümölcsös bor maradt, félszáraz rizlinget 2009-ből (hordóminta, már most szépen petrolos, ugyanakkor szerintem ennek jobbat tenne a tiszta tartályos érlelés). A 2009-es cirfandli finoman túlérett jegyekkel birses-krémes, sűrű anyag, lecsengésében gyógyszeres kesernyével, 2008-as édes társa enyhén vegetális, kései karaktert mutat grapefruittal a lecsengésben.

Legjobban a Csigavér nevű küvé tetszett, ami csóka-pinot-kadarka ?vegyes évjáratból?, csak helyi használatra. Vad dolog, de támogatom: zsíros, de szikár, finoman porózus tanninnal, fél lábbal pinó, fél lábbal kadarka (marha érdekes volt érezni az ibolyás-málnás és az édesfűszeres jegyeket együtt). A 2009-es kadarka szinte silleres színű, enyhe alkoholtöbblettel, ribiszkés, szépen fűszeres aromákkal, nagyon jó gasztrobor, 2008-as társa füstös-toastos, szikár bor közepes testtel és szintén ételért kiáltó szerkezettel. A vége felé 2007-es cirfandlit is kóstoltunk, ebből már nem sok van. Kissé idősödik is már, szárított virágok, nyári alma mutatja még a hajdani dicsőséget.

Több bornál is éreztem, hogy törékeny állapotok ezek, úgyhogy mire valaki odaér, lehet, hogy teljesen más arcukat mutatják majd a tételek (és lehet, hogy nem is ezek lesznek). Ahogy elnézem folyamatos a megújulás-kísérletezés, ezért inkább kedvcsináló ez a pár leírás és bemutatása a különleges fajtaválasztéknak. A velünk együtt kóstoló kétszeres szerb sommelier-bajnok hölgy, Đurđa Katić is elégedett volt a borokkal, bár a nemzetközi orrnak kissé magas illókkal sem itt, sem a versenyen nem tudott teljesen megbarátkozni.

Én szimpatikusnak találtam a vendégszerető, lendületes, mosolygós borászt, úgyhogy aki a környéken jár (Pécstől mindössze 15km), annak közvetlensége, rugalmassága miatt is mindenképpen ajánlom egy látogatásra. (Zoli oldala a Facebookon.)

[googlemap lat=”46.149589″ lng=”18.359068″ align=”undefined” width=”470px” height=”300px” zoom=”15″ type=”G_NORMAL_MAP”]Morolo utca 55, Magyarország[/googlemap]

Címkék: alanttermő, cirfandli, Csigavér, csóka, csókaszőlő, hólyagos furmint, Hosszúhetény, járdovány, kadarka, Pécs, pécsi borvidék, pinot noir, szabó zoltán

← Royal Tokaji Szt. Tamás 6 puttonyos 2003 Grillborok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!