• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Sok magyar érem az egyik legrangosabb versenyen

2009-06-11 ● borravalo.hu

A Decanter World Wine Awards 2009-es versenyének magyar eredményeit elnézve is láthatjuk, hogy tartjuk magunkat szépen az olyan versenyeken is, amely azért kicsit versenyebbek a többinél. Ami nekünk most elsőre szemet szúrt, hogy sok az olyan érmezett bor, amely: 1) vagy tokaj 2) vagy nagyon jól árazott.

Vannak ilyen, és vannak olyan borversenyek. A Decanter World Wine Awards a rangosabbak közé tartozik, és persze sokkal nagyobb szakmai sajtót is kap, mint sok más verseny, ami nem utolsó. Az eredmények között rengeteg a tokaji bor, de az aranyok közé betüremkedett egy villányi vörös is, ami azért érdekes, mert eddig csak egy aranyérmes vörösünk volt, és az is villányi, a Vylyan 2004-es pinója (a 2006-os most ezüst lett, és a Syrah is).
Érdekes még nagyon a Dereszla kabarja, az ezüstök között, autochton fajta ilyen elismerést még nem nagyon kapott, de izgalmas a Törely Gála Sec-je is, szintén ezüsttel. Általánosságban elmondható, hogy sok a nagyon jó ár-érték arányú bor az érmezettek között, és ez külön öröm nekünk. Mindenkinek nagyon gratulálunk, íme a lista:

Arany:
Béres Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005
Degenfeld Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Dobogó Pincészet – Tokaji 6 puttonyosTokaji  Aszú 2004
Erzsébet Pince – Tokaji Aszúeszencia 2003
Sauska – Villányi Cuvée 5 2006

Ezüst:
Baron von Twickel Szőlőbirtok – Baronesse Tereza Cuvée 2006
Bock – Villányi Capella Cuvée 2006
Dereszla Pincészet – Sauvignon Blanc 2008
Dereszla Pincészet – Tokaji Kabar 2007
Disznókő Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000
Királyudvar Borászat – Tokaji Hárslevelű Lapis Late Harvest 2006
Patrícius – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002
Patrícius – Tokaji Aszú Essencia 2002
Royal Tokaji – Áts Cuvée Late Harvest 2007
Royal Tokaji – Betsek 6 puttonyosTokaji  Aszú 2000
Dobogó Pincészet – Tokaji „Mylitta” 2006
Tokajicum – Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005
Tokajicum – Tokaji Aszú Esszencia 2003
Törley – Gála sec
Vylyan – Pinot Noir 2006
Vylyan – Syrah 2006
Wunderlich – Villányi Cassiopeia Cabernet Sauvignon 2006

Bronz:
Asda – Cabernet Sauvignon 2007
Asda – Medium Chardonnay 2008
Baron von Twickel Szőlőbirtok – Domaine Gróf Zichy Bikavér 2006
Bodri Pince – Szekszárdi Merlot 2007
Disznókő Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002
Dula Pincészet – Egri Hegybíró Bora 2002
Törley Zrt. – Francois Collection Villányi Cabernet Sauvignon 2007
Gere Tamás – Villányi Aureus Cuvée 2006
Törley Zrt. – Hungarovin Donatello Pinot Grigio 2008
Nyakas Pince – Budai Sauvignon Blanc 2008
Nyakas Pince – Budai Chardonnay 2008
Nyakas Pince – Budai Cuvée 2008
Nyakas Pince – Budai Irsai Olivér 2008
Nyakas Pince – Budai Riesling 2007
Patrícius – Tokaji Late Harvest 2003
Royal Tokaji – Aszú 5 Puttonyos 2005
Royal Tokaji – Furmint 2007
Szent Gaál Pincészet – Szekszárdi Bikavér Selection 2006
Törley Zrt. – Szent István Korona Etyeki Irsai Olivér 2008
Törley – Chardonnay Brut
Wunderlich – Villányi Cassiopeia Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2006

Korábban:
Bordeaux-i siker
Gerontofil élvezetek, spanyol módra
Brüsszeli aranyak

Címkék: arany, borverseny, bronz, Decanter, érem, ezüst, siker

← Még lehet jelentkezni a világ legjobb állására! Szétverte a Kopárt a jég →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!