• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Dipak Das szituáció

2012-01-13 ● Kántor Endre

Vajon miért ugrottak rá a kárörvendők és überszkeptikusok Dipak Das bukására? Miért hiszik azt, hogy egy professzor hamisítási botránya több évtizedes kutatómunkát kérdőjelez meg?

Nem kevés malíciával és a tőle megszokott kárörömmel adott számot az Alkesz vezérkosa arról, hogy lebukott a Connecticuti Egyetem professzora, mert éveken keresztül hamisította a bor egészségre tett jótékony hatásáról számot adó tanulmányokat. Alföldi azt írja: ?A jó híreket a borsajtó lelkesen becumizza, és rendületlenül kopipészteli, mert a borfogyasztó olvasók körében mindig is lesz rá kereslet: szeretnénk azt hinni, hogy az az alkohol, amivel mi mérgezzük magunkat, egészen más, mint az az alkohol, amivel mások mérgezik magukat. És ahol van kereslet, ott kínálat is képződik.? Egyértelmű kárörömmel fogadja ezt a hírt, ahogy első kommentelője is teszi: micsoda hülyeségek voltak ezek a hírek, végre kiderült, hogy baromság az egész, olvasni ki a sorokból. Vajon így van-e? Szerintem nincs.

Vegyük először a kezdeti tézist: nyilván idegesítő, ahogy az Alföldit megihlető Vinography szerzőt is idegesítette, hogy rengeteg ilyen hír jelenik meg. Gondoljuk csak át, hogy miért jelenik meg ennyi hír a rezveratrolról, és a borban (szőlőben) található többi antioxidáns polifenolról, ezeknek kutatásáról? Lehet azt mondani, hogy divatos, meg lehet azt is mondani, hogy sokan kutatják, mert sok kutató jutott olyan eredményre, hogy van ebben az egészben valami. Nyilván nem a lebukott professzor látta el a világ összes kutatóintézetét tanácsokkal, hamis adatokkal, ez azért nyilvánvaló képtelenség. Továbbá: mivel a Connecticuti Egyetemen kívül számos más intézmény publikált több éves kutatómunka eredményeket a világ vezető szaklapjaiban, enyhén szólva rátartiság azt állítani, hogy ezzel a fiaskóval áthúzható az elmúlt mintegy 30 év összes eredménye és kutatása a témában.

Nagy kár, hogy a neves professzor ilyen marhaságot csinált, egyértelműen nem tesz jót az egyetemnek, és nem tesz jót neki sem. A bor pozitív élettani hatásait ez a hír nem rontja le. Ha lehet, még erősíteni fogja az ilyen irányú kutatásokat, lehetséges, hogy szigorít a rendszereken, újra tárgyaltatja a bizonyítékokat. Az, aki eddig nem értette meg, hogy az erről szóló eredmények egyike sem azt állította, hogy féktelenül lehet nyakalni az alkohollal rendelkező bort, az egyszerűen hülye. De az sem sokkal különb, aki nem tud különbséget tenni a borban, sörben található természetesen erjedt alkohol és a szintetikus szesz között, illetve nem érti a volumenszázalékok különbségeit. Nyilván nem kell most Dipak Das bukása után revideálni azt sem, hogy miért és milyen módon van jótékony hatása a különböző söröknek.

Kicsit olyan ez, mintha addig keresnénk a bizonyítékot arra, hogy kettőször kettő az öt, amíg meg nem találnánk. Pedig mindenki tudja, hogy az eredmény valójában öt mínusz egy. Ha nem kérünk az ilyen hírekből 2012-ben, akkor arra szuper megoldás van: nem kell elolvasni őket.

Én továbbra is nyitott szemmel a világban, mérsékelten szkeptikusan, de kellőképpen befogadón is, és többé-kevésbé hiszek abban, hogy amit mértékkel fogyasztok, az jót tesz nekem. Rossz hírből van elég más téren is.

Címkék: antioxidáns, Dipak Das, egészség, kutatás, kutató, kutatók, resveratrol, rezveratr

← Meglepett bormarketingesek Két bánatos grafikon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!