• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A jó, a rossz és a csúf

2012-06-27 ● Kántor Endre

Ahogy azt elvártuk tőle, Alder Yarrow a Vinography hasábjain részletes és kimerítő helyzetjelentést adott azokról a magyar borokról, melyeket a Pannon Bormustrán kóstolt. Az iromány több mint érdekes, a fogyasztók és pincészetek egyaránt elgondolkodhatnak rajta.

Alder Yarrow ismert és szeretett grafomán boríróról megírtuk már, hogy várható tőle egy extenzív kitekintés a magyar borokra, legalábbis, ami arra a párszáz borra vonatkozik, mellyel a 2012-es Pannon Bormustrán találkozott. Nem is tévedtünk. Korábban írt egy zanzát az élményről, most azonban itt a teljes paletta. Vannak benne evidenciák, de meglepetések is szép számmal, és már a poszt elnevezése előrevetít egyet, s mást.

Azért is érdemes a listára ránézni, mert Yarrow az összes jegyzetét elérhetővé tette, a totális transzparencia jegyében. Leírta még egyszer, hogy a szervezés jó volt, és a verseny sok ismerettel és tanulsággal látta el, annak ellenére, hogy volt, amikor nem megfelelő hőmérsékleten kapták a bort, és sokszor kevés idő jut egy bor kiismerésére. Gyors megítélésnél és nem megfelelő hőmérsékleten ugyanis sokszor kiugrik az alkohol vagy túlzottnak tűnik a hordós hatás. Ha olyan fajtával találkozott egy külföldi zsűritag, amit nem ismert, minden információt megkapott róla.

Yarrow arra is felhívja a figyelmet, hogy jegyzeteit nem szabad a legfelsőbb kinyilatkoztatásnak venni, inlább sorvezetőnek tekinteni, hiszen a fentiek miatt is becsúszhat némi balítélet. Ennek ellenére, azt is leírja, hogy a zsűri nagyon egyhangúan ítélte meg a borokat. A jegyzeteken nem változtatott, csak helyeírást ellenőrzött és a 100 pontos rendszert saját, 10 pontos skálájára alakította, melyben nagyobb a mozgástér.

Még egyszer leírta, hogy mennyire sajnálja a kevés számű édes nevezést, mert ebben a kategóriában Magyarország fantasztikus borokat vonultat fel.

A teljes itt érhető el. Mindenképpen érdekes a jó árérték arányú borok listája (8-8.5 közti pontszámmal), ahova befért a 2011-es Font Ezerjó, vagy Bujdosóék 2011-es Frissecco Királyleánykája és a Kertész pince 2011-es Carla Pinot Noirja is.

Izgalmas és elgondolkodtató a 9-9.5 közti pontszámot elért fehérek listája, ahogy a Somlói Apátsági Pince három borral is domborít (2010-es hárs, juhfark és furmint, gratula!), de ott van, nem kis meglepetésemre a Varga Pincészet 2009-es Aranymetszés Rózsakőve és a a Hilltop Neszmély 2011-es Prémium Kalács-hegy dűlő bora is. Míg mindkét borról igen jó véleménnyel vagyok, furának tartom a magas pontszámot mindkét esetben.

Ahogy a vereseknél is vannak érdekességek. Pl. az, hogy a 2008-as Chateau Teleki Cabernet Franc, mely maximum egy igen jó középkategóriás bor lehet, magasabb pontszámot kapott ? s nemcsak magasabbat, de 8.5-9 pont közöttit, mint a 2007-es Sauska Cuvée 5 vagy a St. Andrea 2009-es Hangács Egri Bikavér Superior, a Vylyan Mandolás 2007-ről, Heimanék és Taklerék borairól (többek között) nem is beszélve. Ahogy egyébként a 2008-as Chateau Teleki Cabernet Sauvignon is ott, megelőzve az említett borokat.

Míg Alder Yarrow-t messzemenően tisztelem, ezeket a borokat rendszeresen szoktam fogyasztani, és biztosan állíthatom, hogy nem tartoznak a 8-9 pontos kategóriába. Még emésztem az olvasottakat, és nem zárom ki a ?versenyre készített? borok lehetőségét sem.

Címkék: Alder Yarrow, Bujdosó, Chateau Teleki, font, Hilltop, Kertész, Pannon Bormustra, pannonhalma, Sauska, Somlói Apátsági Pincészet, St. Andrea, Varga, Vinography, Vylyan

← Nesze semmi, fogd meg jól Akcióban a borbarát hölgyek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!