• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tescós borok III.

2012-10-08 ● borravalo.hu

Ezúttal két shiraz került asztalunkra a hiperből. Ezeket is MW-k szelektálták, ezek is ezer forint alatt kaphatók, ezek sem kápráztattak el minket.

A múltkori kalandok legfeljebb fél sikernek tekinthetők, mármint a Tescóban kapható (külföldi, ezer forint alatt elérhető) borok tekintetében. Hiszen a kezdeti jó tapasztalatok gyorsan kudarcba csaptak át. De nem csüggedtünk, tovább szemléztük a brit hiperben elérhető olcsó borokat, most éppen két shiraz került a kosarunkba, majd az asztalunkra.

Simply Shiraz Reserve (Tesco, 698 Ft)

?Wine of South Eastern Australia?, hirdeti az évjárat-megjelölés nélküli két részes, vidám címke. Csavarzár, figyelemfelkeltő narancssárga tetővel: ?igyál meg mihamarabb?, nem érlelésre vagyok. A bor még a közepesnél is halványabb rubin színű, illatában csipkebogyó és málnahab, kissé plasztik-jellegű, enyhe alkoholtöbbletet is érezni, bár a deklarált alkohol csak 13%. Íze is egyszerű, elég művi édesfűszeresség és ugyanaz a műanyagos csipkebogyóhab-málnazselé vonal. A korty eleje kicsit üres, a végére érkezik egy pici tannin, hossza nem nagyon van. Alkoholos kesernye viszont nincs és hordó (chips, donga) erőteljesebb használatára utaló jeleket sem vélek felfedezni. A lecsengése egy fura, savanyú, adsztringens érzetbe fut bele. Fajtajellege nem igen van: egyszerű bor, mondjuk a ?vibrant red currant?-ot én nem írtam volna rá, mert legfeljebb a savnöveléstől vibrant, a red currant meg az első és egyetlen jegy, ami meg jól felismerhető felirat nélkül is. Azt meg, hogy mitől reserve, inkább nem firtatom. Azt kell mondjam, ennyi pénzért nem ihatatlan, ár-érték aránya szűk három csillag. Mielőtt valaki felhördülne, ezer forint felett már csak kettő lenne.

Blaxland Estate Shiraz 2011 (Tesco, 980 Ft)

Ez is South Eastern Australia, a címke viszont egy drágább bort akar sejtetni: aranyozott szövegrészek, mívesség (fekete-arany csavarzár a tetején, hogy nagyon azért ne tévedjünk el). Illata a Simply-nél is sokkal ribiszkésebb, műanyag érzetű piros bogyós gyümölcsökkel. Akkor estem le majdnem a székről, amikor a magyarázatot elolvastam a hátoldalon: flavours of blackberries and a hint of spice are complemented by ripe tannins and subtle american oak. Azon hezitálok, hogy melyik szó igaz a mondatban… talán a ?flavours?, a többi nem. Szájban is ez az őrült vidám ribizlihab megy, savat, tannint szinte abszolút nem érzek, az american oak valami tréfa lehet (csak én nem értem), de ez olyat maximum képről látott, ha van benne valami, az esetleg aroma. A test szinte már könnyű, kis maradékcukor is nyalóssá akarja tenni. A lecsengésben azért egy pici tannin mutatja magát, meg kesernye is, de ez is 13% (elvileg) és ugyanaz a furcsa savanya keretezi, mint a Simply-t, de ebből kevésbé szívesen innék újra. Kettő csillag, nem több.

Nem vagyunk lenyűgözve.

Címkék: 1000 Ft, 2 csillag, 2011, 3 csillag, árérték, Ausztrália, Blaxland Estate, Simply Shiraz, Tesco

← Tringa Diablo 2008 Ákos Pince Soproni Merlot 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!