• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Dipak Das szituáció

2012-01-13 ● Kántor Endre

Vajon miért ugrottak rá a kárörvendők és überszkeptikusok Dipak Das bukására? Miért hiszik azt, hogy egy professzor hamisítási botránya több évtizedes kutatómunkát kérdőjelez meg?

Nem kevés malíciával és a tőle megszokott kárörömmel adott számot az Alkesz vezérkosa arról, hogy lebukott a Connecticuti Egyetem professzora, mert éveken keresztül hamisította a bor egészségre tett jótékony hatásáról számot adó tanulmányokat. Alföldi azt írja: ?A jó híreket a borsajtó lelkesen becumizza, és rendületlenül kopipészteli, mert a borfogyasztó olvasók körében mindig is lesz rá kereslet: szeretnénk azt hinni, hogy az az alkohol, amivel mi mérgezzük magunkat, egészen más, mint az az alkohol, amivel mások mérgezik magukat. És ahol van kereslet, ott kínálat is képződik.? Egyértelmű kárörömmel fogadja ezt a hírt, ahogy első kommentelője is teszi: micsoda hülyeségek voltak ezek a hírek, végre kiderült, hogy baromság az egész, olvasni ki a sorokból. Vajon így van-e? Szerintem nincs.

Vegyük először a kezdeti tézist: nyilván idegesítő, ahogy az Alföldit megihlető Vinography szerzőt is idegesítette, hogy rengeteg ilyen hír jelenik meg. Gondoljuk csak át, hogy miért jelenik meg ennyi hír a rezveratrolról, és a borban (szőlőben) található többi antioxidáns polifenolról, ezeknek kutatásáról? Lehet azt mondani, hogy divatos, meg lehet azt is mondani, hogy sokan kutatják, mert sok kutató jutott olyan eredményre, hogy van ebben az egészben valami. Nyilván nem a lebukott professzor látta el a világ összes kutatóintézetét tanácsokkal, hamis adatokkal, ez azért nyilvánvaló képtelenség. Továbbá: mivel a Connecticuti Egyetemen kívül számos más intézmény publikált több éves kutatómunka eredményeket a világ vezető szaklapjaiban, enyhén szólva rátartiság azt állítani, hogy ezzel a fiaskóval áthúzható az elmúlt mintegy 30 év összes eredménye és kutatása a témában.

Nagy kár, hogy a neves professzor ilyen marhaságot csinált, egyértelműen nem tesz jót az egyetemnek, és nem tesz jót neki sem. A bor pozitív élettani hatásait ez a hír nem rontja le. Ha lehet, még erősíteni fogja az ilyen irányú kutatásokat, lehetséges, hogy szigorít a rendszereken, újra tárgyaltatja a bizonyítékokat. Az, aki eddig nem értette meg, hogy az erről szóló eredmények egyike sem azt állította, hogy féktelenül lehet nyakalni az alkohollal rendelkező bort, az egyszerűen hülye. De az sem sokkal különb, aki nem tud különbséget tenni a borban, sörben található természetesen erjedt alkohol és a szintetikus szesz között, illetve nem érti a volumenszázalékok különbségeit. Nyilván nem kell most Dipak Das bukása után revideálni azt sem, hogy miért és milyen módon van jótékony hatása a különböző söröknek.

Kicsit olyan ez, mintha addig keresnénk a bizonyítékot arra, hogy kettőször kettő az öt, amíg meg nem találnánk. Pedig mindenki tudja, hogy az eredmény valójában öt mínusz egy. Ha nem kérünk az ilyen hírekből 2012-ben, akkor arra szuper megoldás van: nem kell elolvasni őket.

Én továbbra is nyitott szemmel a világban, mérsékelten szkeptikusan, de kellőképpen befogadón is, és többé-kevésbé hiszek abban, hogy amit mértékkel fogyasztok, az jót tesz nekem. Rossz hírből van elég más téren is.

Címkék: antioxidáns, Dipak Das, egészség, kutatás, kutató, kutatók, resveratrol, rezveratr

← Meglepett bormarketingesek Két bánatos grafikon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!