• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A kékfrankos mátrai arca

2015-05-04 ● Kodela Mia

A Nagy Kékfrankos Kóstoló általam leginkább várt mesterkurzusa a Mátrai Tőkések borainak a kóstolója volt.

Na, nem mintha a többi előadás nem lett volna érdekes, de Losonci Bálintot, Karner Gábort és Szecskő Tamást ritkán látni így együtt és miután márciusban tettünk egy gyors látogatást más mátrai pincészeteknél, szerettem volna még többet kóstolni erről a borvidékről. És az, hogy ? kis csavarral ? egy fajtán keresztül meg lehetett nézni a borászok elképzeléseit, még izgalmasabbá tette a kóstolót.

Igazán tudatos munka folyik náluk, mindhárman a kézműves és természetközeli szőlőművelésben és borkészítésben hisznek, fontos nekik, hogy megmutassák, a vulkanikus talaj és a dűlők egyedisége mire képes. Az ő boraikban kétségkívül megjelenik a mátrai terroir, amihez ha talán egy kicsit alacsonyabb alkohol társulna, az még közelebb vinné ahhoz a burgundi stílushoz a borokat, amit példaként állítottak maguk elé.

Sofitel sétálós kóstoló

Losonci Bálint, Úrráteszi 2011

Ásványos, földes, meleg illat, kis likőrösséggel. Ízben szeder, áfonya, meggy, édesfűszerek, fahéj, szegfűbors. Gyümölcsös, lágy és komplex bor. Kis alkoholos melegséget ad, jó savval, sima tanninnal. Ez az utolsó évjárat ebből a dűlőből, ugyanis eladták a területet.

Losonci Bálint, Gereg 2011

Meggy, cseresznye, feketeribizli, medvecukor, ásvány, gyógynövény, kis karamell. Fanyarabb, mint az Úrráteszi, a 8 g/l savtól friss, de nem érezni ennyinek. Az alkohol melegíti a kortyot (15%), de semmi nem billen túlzottan, a közepes tannin sem húz. Gyümölcsös, komplex és sűrű, hosszú lecsengéssel. Van benne bőven élénkség, tartanám még egy kicsit.

Karner Gábor, Tavaszföld 2012

Vajkaramella, kis füst, fűszeresség, ezzel indít. Ízben édesség, kékvirág, meggy, cseresznye, szép ásványosság, bors. Egy éjszakát volt héjon, se mély színe nincs, tannin is alig. Mégis van benne koncentráltság, jó a savszerkezete, az alkohol az egyetlen, ami kilóg belőle. Gyümölcsös, érett, lágy bor.

Karner Gábor, Tavaszföld 2008

Likőrösség az illatban, gyógynövény, medvecukor, aszalt füge, kis mazsola, cseresznyebefőtt, édesfűszerek, földesség, vanília, idővel füstös-animális illatot hoz. Késői szüret, ami két napot volt héjon, 7,5 g/l maradékcukorral és 6,5 g/l közepes, lágy savval, hozzá 16% az alkohol. Kékfrankostól, pláne mátrai kékfrankostól szokatlan ez az édes portói stílus, mindenesetre érdekes volt kóstolni. Intenzív illatok és aromák jellemzik, olajos textúra és hosszú lecsengés.

foto 4Karner Gábor, Vitézföld 2012 (hordóminta)

Egy éve van hordóban a bor, bíbor szín és intenzív, friss illatok jellemzik. Kékvirág, gyógynövény, vörösszőlő, szeder, meggy, szilva, fűszeresség, csipkebogyó lekvár, mineralitás. Nagyon gyümölcsös és fiatal, kicsit most még rendetlen is, de szép anyag, sűrű lesz és komplex. Közepes sav mellett az alkohol melegíti a kortyot, nem lesz egy könnyed tétel, viszont nagyon ígéretes.

Karner Gábor, Vitézföld 2008

A bor illóval nyit, ami Karner Gábor elmondása szerint igazából észteresség. Bármelyik is, de nem nagyon tűnik el a pohárból. Meggy, fűszeresség, kömény, mineralitás, kávé. Fanyar és főleg az ásványosságot érezni, az alkohol melegít, közepes sav és tapadós tannin. Ez most sem aromatikájában, sem szerkezetében nem tetszett sajnos. Talán egy újabb kóstoláskor mást mutat majd.

Karner Gábor, Vitézföld Boróka 2009

Karamelles, édes illat, mély szín. Ízben is behízelgő, aszalt megy, érett szeder, édesfűszerek, vanília, földesség, mineralitás kis sóval, fahéj. Nagyon kedves és lágy bor, érett, de egyáltalán nem fáradt. Az alkoholt azért itt is érzem, közepes sav, sima tannin. 28 hónapot volt hordóban. Komplex, jól iható, hosszú lecsengéssel, nagyon tetszett.

Szecskő Tamás, Rubintos 2012

Kadarka és kékfrankos nemesítése a rubintos. Fűszeres, kékvirág, feketecseresznye, kis vanília, kakaó, ásványosság. Nyolc hetet volt héjon, másfél évet hordóban. Gyümölcsös, a jó sav élénken tartja, picit szárító a tannin. Nagy mélységek nincsenek benne, de az nem is baj, mert alapvetően jól lehet inni, és szépen elkészített bor. Még mindig van benne frissesség, a kadarka pedig hozza a fűszeres jelleget.

Címkék: karner gábor, kékfrankos, kékfrankos most, Losonci Bálint, Mátra, mátrai tőkések, nagy kékfrankos kóstoló, Szecskő Tamás

← Nagy borok, kis tételek – Kislaki borbemutató Szóládi Merlot 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!