• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A kékfrankos mátrai arca

2015-05-04 ● Kodela Mia

A Nagy Kékfrankos Kóstoló általam leginkább várt mesterkurzusa a Mátrai Tőkések borainak a kóstolója volt.

Na, nem mintha a többi előadás nem lett volna érdekes, de Losonci Bálintot, Karner Gábort és Szecskő Tamást ritkán látni így együtt és miután márciusban tettünk egy gyors látogatást más mátrai pincészeteknél, szerettem volna még többet kóstolni erről a borvidékről. És az, hogy ? kis csavarral ? egy fajtán keresztül meg lehetett nézni a borászok elképzeléseit, még izgalmasabbá tette a kóstolót.

Igazán tudatos munka folyik náluk, mindhárman a kézműves és természetközeli szőlőművelésben és borkészítésben hisznek, fontos nekik, hogy megmutassák, a vulkanikus talaj és a dűlők egyedisége mire képes. Az ő boraikban kétségkívül megjelenik a mátrai terroir, amihez ha talán egy kicsit alacsonyabb alkohol társulna, az még közelebb vinné ahhoz a burgundi stílushoz a borokat, amit példaként állítottak maguk elé.

Sofitel sétálós kóstoló

Losonci Bálint, Úrráteszi 2011

Ásványos, földes, meleg illat, kis likőrösséggel. Ízben szeder, áfonya, meggy, édesfűszerek, fahéj, szegfűbors. Gyümölcsös, lágy és komplex bor. Kis alkoholos melegséget ad, jó savval, sima tanninnal. Ez az utolsó évjárat ebből a dűlőből, ugyanis eladták a területet.

Losonci Bálint, Gereg 2011

Meggy, cseresznye, feketeribizli, medvecukor, ásvány, gyógynövény, kis karamell. Fanyarabb, mint az Úrráteszi, a 8 g/l savtól friss, de nem érezni ennyinek. Az alkohol melegíti a kortyot (15%), de semmi nem billen túlzottan, a közepes tannin sem húz. Gyümölcsös, komplex és sűrű, hosszú lecsengéssel. Van benne bőven élénkség, tartanám még egy kicsit.

Karner Gábor, Tavaszföld 2012

Vajkaramella, kis füst, fűszeresség, ezzel indít. Ízben édesség, kékvirág, meggy, cseresznye, szép ásványosság, bors. Egy éjszakát volt héjon, se mély színe nincs, tannin is alig. Mégis van benne koncentráltság, jó a savszerkezete, az alkohol az egyetlen, ami kilóg belőle. Gyümölcsös, érett, lágy bor.

Karner Gábor, Tavaszföld 2008

Likőrösség az illatban, gyógynövény, medvecukor, aszalt füge, kis mazsola, cseresznyebefőtt, édesfűszerek, földesség, vanília, idővel füstös-animális illatot hoz. Késői szüret, ami két napot volt héjon, 7,5 g/l maradékcukorral és 6,5 g/l közepes, lágy savval, hozzá 16% az alkohol. Kékfrankostól, pláne mátrai kékfrankostól szokatlan ez az édes portói stílus, mindenesetre érdekes volt kóstolni. Intenzív illatok és aromák jellemzik, olajos textúra és hosszú lecsengés.

foto 4Karner Gábor, Vitézföld 2012 (hordóminta)

Egy éve van hordóban a bor, bíbor szín és intenzív, friss illatok jellemzik. Kékvirág, gyógynövény, vörösszőlő, szeder, meggy, szilva, fűszeresség, csipkebogyó lekvár, mineralitás. Nagyon gyümölcsös és fiatal, kicsit most még rendetlen is, de szép anyag, sűrű lesz és komplex. Közepes sav mellett az alkohol melegíti a kortyot, nem lesz egy könnyed tétel, viszont nagyon ígéretes.

Karner Gábor, Vitézföld 2008

A bor illóval nyit, ami Karner Gábor elmondása szerint igazából észteresség. Bármelyik is, de nem nagyon tűnik el a pohárból. Meggy, fűszeresség, kömény, mineralitás, kávé. Fanyar és főleg az ásványosságot érezni, az alkohol melegít, közepes sav és tapadós tannin. Ez most sem aromatikájában, sem szerkezetében nem tetszett sajnos. Talán egy újabb kóstoláskor mást mutat majd.

Karner Gábor, Vitézföld Boróka 2009

Karamelles, édes illat, mély szín. Ízben is behízelgő, aszalt megy, érett szeder, édesfűszerek, vanília, földesség, mineralitás kis sóval, fahéj. Nagyon kedves és lágy bor, érett, de egyáltalán nem fáradt. Az alkoholt azért itt is érzem, közepes sav, sima tannin. 28 hónapot volt hordóban. Komplex, jól iható, hosszú lecsengéssel, nagyon tetszett.

Szecskő Tamás, Rubintos 2012

Kadarka és kékfrankos nemesítése a rubintos. Fűszeres, kékvirág, feketecseresznye, kis vanília, kakaó, ásványosság. Nyolc hetet volt héjon, másfél évet hordóban. Gyümölcsös, a jó sav élénken tartja, picit szárító a tannin. Nagy mélységek nincsenek benne, de az nem is baj, mert alapvetően jól lehet inni, és szépen elkészített bor. Még mindig van benne frissesség, a kadarka pedig hozza a fűszeres jelleget.

Címkék: karner gábor, kékfrankos, kékfrankos most, Losonci Bálint, Mátra, mátrai tőkések, nagy kékfrankos kóstoló, Szecskő Tamás

← Nagy borok, kis tételek – Kislaki borbemutató Szóládi Merlot 2012 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!