• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Magyar Pezsgő Teszt tanulságai

2016-01-05 ● Kodela Mia

Mi a helyzet a magyar pezsgő fronton? Megnéztük és sajnos nem túl biztató az összkép, ráadásul most a magasabb árkategóriájú, tradicionális pezsgőkről beszélünk.

A Wine Porn csapata remek munkát végzett, hiszen 39 (!) palack méthode traditionelle pezsgőt raktak elénk, ami nyilván nem fedi le az összes itthonit, de már így is bőven elég széles skála ahhoz, hogy elkezdhessünk aggódni. Közel éjfélig tartó komoly munka volt mindet végigkóstolni, de kihagyhatatlan alkalom is, hogy a most piacon lévő magyar tradicionális pezsgőhelyzetről képet kapjuk és tájékozódjunk. Vakkóstoló volt természetesen, szakmabeliek, szakértők és laikusok vegyesen vettek részt az eseményen, ami persze bárki számára nyitott volt, akit érdekelt ez a téma. Jobb lett volna, ha arra kapjuk fel a fejünket kóstolás közben, hogy egyik jobb, mint a másik, de sajnos pont fordítva volt.

1474427_1215667698459831_2962496315528886475_n

Az este tanulságai nekem:

  • Nem igazán értem, hogy mi ez a cukor mánia, de legtöbb pezsgő – és ezt általánosságként többekkel megállapítottuk – édes volt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a doux kategóriába tartozott volna és annak megfelelő dosage lett volna benne, de a jegyzetemben folyton ezek szerepeltek: ?édes, túl édes, gejl, cukros?. És amikor még ezt egy illatos szőlőfajtával is megfejelik?.értem én, hogy a magyarok az édeset szeretik, populáris és gondolom jobban eladható, de biztos hogy nem nekem. Hagyjuk a túlcukrozást, nem elegáns.
  • Sok volt a hibás tétel, túl sok. Nyilván mindig akad egy-egy palackvariáció, de ennyi ?véletlenül? rossz tétel nem lehet egy kóstolón. Nézzük csak, miket is találtam: ?oxidáció, kapros kovászos uborka, bizonytalan, kesernyés, keserű, gyógyszeres, szappanos, sör, fedett, nem tiszta, illó, ecetes, gyurma??.hát ki akar ilyeneket inni?

12369249_1215666088459992_5765983212270779400_n

  •  Meglepő volt, hogy a rosé pezsgők általánosságban összeszedettebbek voltak. Mondom ezt úgy, hogy ez a műfaj amúgy nem áll közel a szívemhez. Két tétel be is került az összesített 10 legjobb közé, a saját listámon pedig az első ötben kettő is helyet kapott. De a többi is élvezhetőbb volt, mint a fehérek nagy többsége. Ilyen jó lenne nálunk a pinot noir? Vagy az alapbor sikerül jobban? Kevésbé oxidálódik? Bármi is az oka, plusz pont jár azoknak, akik készítik.
  •  Tokaj jól szerepelt a teszten, egyértelmű, hogy a furmintnak, hárslevelűnek és a tokaji terroirnak jelentős szerepe van/lesz/kell hogy legyen a magyar pezsgőkészítés terén. A furmint nyilvánvalóan alkalmas ugyanarra, amire a nagy pezsgőházaknál a chardonnay már régóta. Itt érdemes megemlíteni a somlói Kreinbacher Birtokot, aminek sikerült kiemelkedőt alkotnia a furminttal és chardonnay-val, és ha ehhez az kellett, hogy egy francia pezsgőmesterrel dolgozzanak együtt, akkor az minden befektetett fillért megért.

12347646_1215653058461295_8562971227388581245_n

A kóstoló összesített sorrendjében az első tíz:

  1. Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2011 ? 16 pont
  2. Szent Tamás Kishegy 2011 ? 15 pont
  3. Barta Öreg Király 2010 ? 14,5 pont
  4. Vissy 2013 ? 14,5 pont
  5. Királyudvar Henye 2010 ? 14,5 pont
  6. Taschner Pinot Noir Rosé 2012 ? 14 pont
  7. Sauska Extra Brut Rosé ? 14 pont     
  8. Pelle Brut Nature 2012 ? 14 pont
  9. Patrícius 2009 Extra Brut ? 14 pont
  10. Kreinbacher Classic Brut 2011 ? 14 pont

Az én első tízes sorrendem:

  1. Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2011 ? 17 pont
  2. Kreinbacher Classic Brut 2011 ? 16 pont
  3. Heimann Rosé de Noir 2011 ? 16 pont
  4. Sauska Extra Brut Rosé ? 15,5 – 16 pont
  5. Szent Tamás Kishegy 2011 ? 15,5 pont
  6. Királyudvar Henye 2010 ? 15 pont
  7. Barta Öreg Király 2010 ? 15 pont
  8. Sauska Extra Brut ? 15 pont
  9. Pelle Brut Nature 2012 ? 15 pont
  10. Szentesi Chardonnay 2013 ? 15 pont

Azért nem keseredtem el túlságosan, hiszen számos szép pezsgőt kóstolhattunk és hát pezsgőt inni jó, csak ügyesen kell a polcról választani.

(A fotókat Boldizsár Tamás készítette)

Címkék: Barta Pincészet, Heimann, Királyudvar, Kreinbacher Birtok, Magyar Pezsgő Teszt, Patricius, Pelle, pezsgő, pezsgőteszt, Sauska, szent tamás, szentesi, taschner, Vissy, Wine Porn

← Pezsgők és ünnepi fogások Janare Falanghina del Sannio DOP 2014 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!