• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ahogy egy gengszter rendel

2011-03-23 ● Kántor Endre

Óriási jelenetet fedeztem fel egy nem kimondottan nagy ívű de azért élvezhető filmben: egy rendes londoni alvilági kiskirály virítja tudását. Sancerre és Haut-Brion, mindenhez persze a megfelelő pohár. A kiejtésre külön érdemes odafigyelni.

Nemrég láttam a London Boulevard című gengsztermozit, és direkt nem határoztam meg jobban a műfajt, ugyanis nem tudom. Néha komédiába illő jelenetek, néha drámába csap át, és kölcsönöz mindentől a Get Carter sorsszerűségétől a Ravasz az agy? kocsmajeleneteiig. A szakma eléggé lehúzta, ami finnyáskodás, mert annyira nem rossz. Mondjuk Keira Knightley-nak nálam még bizonyítania kell, Colin Farell már az In Bruge-el (magyarul a rossz címadás versenyen dobogós helyet szerező Erőszakik) már megtette. Knightley ebben a filmben sem alakít nagyot, az olyan karakterek, mint Davis Thewlis is ? aki nekem a Mezítelenül (Naked) című Mike Leigh filmben égett a tudatomba, és legutóbb a Howard Marks igaz történetét feldolgozó, Rhys Ifans nevével fémjelzett, kihagyhatatlan Mr.Nice-ban domborított, jó irányba viszik a filmet.

Illetve hát, ott van az a karakter, aki miatt ez a poszt is keletkezett, Gant a gengszter, azaz Ray Winstone. Megkockáztatom, hogy a londoni Ritzben játszódó jelenet az egyik legjobb filmes borrendelés, amit valaha is láttam. A Ray Winstone által játszott karakter valódi suttyó paraszt és nyilván ijesztő szociopata, aki azonban eljutott addig a felismerésig, hogy a komoly, befolyásos ember, nem csak gazdag, de művelt is. Fontos neki, ha valaki olvasott ember, ő is éppen próbálja átrágni magát egy Penguin Classicsen, ami kb. olyan, mintha itthon az Európa Diákkönyvtárat bújná. És persze borban is művelődik, amit demonstrálni is kíván a londoni Ritzben, ahova elviszi a nemrég szabadult és a bűnözés útjáról letérni akaró Mitchellt (Colin Farell), hogy elkápráztassa. Itt óriási jelenet következik, érdemes megnézni.

Először az étellel kezdi:

?If I can recommend the lemon sole, it?s blinding. A bit flashy I know but it’s fuckin’ British?.

Majd rátér a borra. Átírtam ide, annak, aki nem vágja annyira a cockney-t:

?Start with a bottle of Sancerre (sincere-nek ejti), a bottle of Haut-Brion (eight brionnak ejti) and a glass for each one. One glass. The right fucking glass.?

Majd, mikor a pincér kérdőn néz rá, hogy mégis, mit gondol, hiszen ez a Ritz, persze, hogy jó pohár lesz, Gant ezt úgy értelmezi, hogy a pincér nem érti, mit akar, akkor jön a jelenet sluszpoénja:

?Send me the Somali (sommelier helyett)? you know, the wine geezer?

A film alapjául szolgáló, magyarul nem kapható Ken Bruen könyvet Oscar-díjas William Monohan forgatókönyvíró vitte filmre, saját rendezése ez, melyben a couleur locale-al próbálkozik, hangulatot akar teremteni, és bejön a néha a kevesebb több érzés. Erősen nyomják benne a cockney-t, erőltetik a teázást, és általában túl sokat foglalkoznak a külcsínnel, amit a filmzene is jól demonstrál. Hangulatos, vagány gitárzenék ezek, csak képtelenség egy lemezen meghallgatni. A film azért mégsem olyan rossz, végül is 6,4 pontot kapott az IMDB-n.

Címkék: Chateau Haut-Brion, Colin Farell, film, gengszterfilm, Haut Brion, kiejtés, London, London Boulevard, mozi, Ray Winstone, Ritz, Sancerre, sommelier

← VinCE 2011 benyomások Egy, csak egy legény →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!