• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az első évjárat – Zelna Borászat

2015-07-22 ● Kodela Mia

Három pincészet tételeit ismerhettük meg egyik kedd este a Képzeld el borbárban. Közülük most a viszonylag új és kezdő Zelna Borászatot mutatom be.

Lukács Lilla és a szőlész-borász végzettségű Barabás Barna 2014 januárjában vágtak bele a borkészítésbe a Balaton-felvidéken. A fiatal házaspár 8 hektáron termel szőlőt Balatonfüreden és Balatonszőlősön, nagyjából fele-fele arányú megoszlásban.

Ahogy a szavaikból kivettem, a balatonfüredi Farkó-kő dűlőre a legbüszkébbek, ahol olaszrizling, merlot és cabernet sauvignon terem. Ez a terület valamikor a Tihanyi Apátsághoz tartozott, majd ? ahogy sok más esetben is ? a TSZ rendszerbe került. Ennek megfelelően a rájuk maradt szőlőterületen a 30 éves tőkék hiányosak voltak, a sortávok 3 méteresek, egyszóval úgy néz ki, hogy újratelepítik ezt a részt. Kivéve az olaszrizlinget, amit szintén pótoltak ahol kellett és helyreállítottak, a szőlő viszont szép volt és jó termést hozott. A balatonszőlősi területeken, a Csiten dűlőben található a szürkebarát, merlot és a zweigelt, ezek újabb, nagyjából 15 éves telepítések és sokkal jobb állapotban voltak.

Zelna - Farkó kő dűlő

A borászat maga már kész van, tartályostól, hordóstól, saját palackozó is rendelkezésre áll, így a szőlő beérkezésétől a címkézésig mindent meg tudnak oldani. A Balatont idéző címkéket egyébként Pletser Cecília grafikus tervezte Lillának és Barnának. Most a vörösborokat nem kóstoltuk, pedig készítenek mindkét területről, azokra még kíváncsi vagyok, főleg a zweigeltre. Még 3 hektárt telepítenének, és szeretnének majd egy kóstolóhelyiséget is építeni az egyik dűlőben, ami már a vendégek fogadására is alkalmas. Megnéztem az oldalukon a képeket és remélem hamar elkészül, mert nagyon szép a tipikus balaton-felvidéki kilátás, amitől az embernek kedve támad egy üveg borral kiülni a fűbe, de persze ha van szék meg asztal, az is megteszi.

Rosé 2014

Merlot és zweigelt házasítása fele-fele arányban. Visszafogott illat, ízben eper, cseresznye, szamóca, kis só, ásványosság. Érezhető benne a 4 g/l maradékcukor, nekem ennél kevesebbel jobban tetszene, így behízelgőbb, de veszít is a lendületességből. Ennek ellenére teljesen korrekt, jó savszerkezettel, alacsony alkohollal (12,5%). 80 pont

Pinot Gris 2014

Barack, körte, zöldfűszerek, mandula, babér, fehérvirág, citrus, kis kesernye a végén. Élénk, izgalmasan fűszeres tétel, jó szerkezettel és egyensúllyal (13%). Könnyen iható, de tartalmat is kereshetünk benne, nagyon tiszta és egyenes. Nekem magában is a kedvencem volt, de gasztro bornak is szuper. 84 pont

Olaszrizling 2014

Reduktív tétel, amibe kerültek túlérett, töppedt szőlőszemek is. Alma, széna, citrus, almahéj, méz, zöldfűszer, ásványosság. Megvannak benne a tipikus jegyek, noha kesernyésebb, mint általában az olaszrizlingtől megszoktuk. Nekem disszonáns a túlérettség és a reduktív technológiás élénkség, az alkohol is kicsit melegít (13,5%). Az egyensúly most nincs meg, de ez korábbi szürettel jövőre kiküszöbölhető. 79 pont

foto 2

Csiten Pinot Gris 2014

Négy hónapot volt 500 literes light pörkölésű Trust hordóban. Mézes-fehérrépa illattal nyit, – ezt mondjuk én nagyon szeretem ? körte, barack, meszes- ásványosság, kis cseresség, vanília, pomelo. Elég élénk a sav, az alkohol nem lóg ki (13%), szép a hordóhasználat. Még talán érhet kicsit, de már most is jól iható. 83 pont

Farkó-kő Olaszrizling 2014

Visszafogott, citrushéjas illattal nyit, alma, almahéj, szép ásványosság, fűszeresség, kis méz. Enyhén olajos a textúra, mindenképpen érnie kéne, most nekem kicsit kusza volt. Közepes test, szerintem savat még elbírna, az alkohol 13,5%, melegíti a kortyot. Itt is érezni, hogy csúszott a szüret, de a hordós érlelés tompítja azért ezt. 82 pont

Összességében az volt a benyomáson a kóstolás után, hogy ha minden kezdő borászat ilyen szintről indulna, és már csak felfelé vezetne az út, akkor eléggé optimisták lehetnénk. Természetesen van még csiszolnivaló, tanulnivaló, de biztosak az alapok, jó a terület és a lelkesedésüket igazán örömteli nézni.

(A képet a Farkó-kő dűlőről a Zelna Borászat Facebook oldaláról szedtem.)

Címkék: 2014, Képzeld el Borbár, olaszrizling, Pinot Gris, Zelna Borászat

← Hőségnap Champagne, ahogy még sosem kóstoltad →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!