• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Az első évjárat – Zelna Borászat

2015-07-22 ● Kodela Mia

Három pincészet tételeit ismerhettük meg egyik kedd este a Képzeld el borbárban. Közülük most a viszonylag új és kezdő Zelna Borászatot mutatom be.

Lukács Lilla és a szőlész-borász végzettségű Barabás Barna 2014 januárjában vágtak bele a borkészítésbe a Balaton-felvidéken. A fiatal házaspár 8 hektáron termel szőlőt Balatonfüreden és Balatonszőlősön, nagyjából fele-fele arányú megoszlásban.

Ahogy a szavaikból kivettem, a balatonfüredi Farkó-kő dűlőre a legbüszkébbek, ahol olaszrizling, merlot és cabernet sauvignon terem. Ez a terület valamikor a Tihanyi Apátsághoz tartozott, majd ? ahogy sok más esetben is ? a TSZ rendszerbe került. Ennek megfelelően a rájuk maradt szőlőterületen a 30 éves tőkék hiányosak voltak, a sortávok 3 méteresek, egyszóval úgy néz ki, hogy újratelepítik ezt a részt. Kivéve az olaszrizlinget, amit szintén pótoltak ahol kellett és helyreállítottak, a szőlő viszont szép volt és jó termést hozott. A balatonszőlősi területeken, a Csiten dűlőben található a szürkebarát, merlot és a zweigelt, ezek újabb, nagyjából 15 éves telepítések és sokkal jobb állapotban voltak.

Zelna - Farkó kő dűlő

A borászat maga már kész van, tartályostól, hordóstól, saját palackozó is rendelkezésre áll, így a szőlő beérkezésétől a címkézésig mindent meg tudnak oldani. A Balatont idéző címkéket egyébként Pletser Cecília grafikus tervezte Lillának és Barnának. Most a vörösborokat nem kóstoltuk, pedig készítenek mindkét területről, azokra még kíváncsi vagyok, főleg a zweigeltre. Még 3 hektárt telepítenének, és szeretnének majd egy kóstolóhelyiséget is építeni az egyik dűlőben, ami már a vendégek fogadására is alkalmas. Megnéztem az oldalukon a képeket és remélem hamar elkészül, mert nagyon szép a tipikus balaton-felvidéki kilátás, amitől az embernek kedve támad egy üveg borral kiülni a fűbe, de persze ha van szék meg asztal, az is megteszi.

Rosé 2014

Merlot és zweigelt házasítása fele-fele arányban. Visszafogott illat, ízben eper, cseresznye, szamóca, kis só, ásványosság. Érezhető benne a 4 g/l maradékcukor, nekem ennél kevesebbel jobban tetszene, így behízelgőbb, de veszít is a lendületességből. Ennek ellenére teljesen korrekt, jó savszerkezettel, alacsony alkohollal (12,5%). 80 pont

Pinot Gris 2014

Barack, körte, zöldfűszerek, mandula, babér, fehérvirág, citrus, kis kesernye a végén. Élénk, izgalmasan fűszeres tétel, jó szerkezettel és egyensúllyal (13%). Könnyen iható, de tartalmat is kereshetünk benne, nagyon tiszta és egyenes. Nekem magában is a kedvencem volt, de gasztro bornak is szuper. 84 pont

Olaszrizling 2014

Reduktív tétel, amibe kerültek túlérett, töppedt szőlőszemek is. Alma, széna, citrus, almahéj, méz, zöldfűszer, ásványosság. Megvannak benne a tipikus jegyek, noha kesernyésebb, mint általában az olaszrizlingtől megszoktuk. Nekem disszonáns a túlérettség és a reduktív technológiás élénkség, az alkohol is kicsit melegít (13,5%). Az egyensúly most nincs meg, de ez korábbi szürettel jövőre kiküszöbölhető. 79 pont

foto 2

Csiten Pinot Gris 2014

Négy hónapot volt 500 literes light pörkölésű Trust hordóban. Mézes-fehérrépa illattal nyit, – ezt mondjuk én nagyon szeretem ? körte, barack, meszes- ásványosság, kis cseresség, vanília, pomelo. Elég élénk a sav, az alkohol nem lóg ki (13%), szép a hordóhasználat. Még talán érhet kicsit, de már most is jól iható. 83 pont

Farkó-kő Olaszrizling 2014

Visszafogott, citrushéjas illattal nyit, alma, almahéj, szép ásványosság, fűszeresség, kis méz. Enyhén olajos a textúra, mindenképpen érnie kéne, most nekem kicsit kusza volt. Közepes test, szerintem savat még elbírna, az alkohol 13,5%, melegíti a kortyot. Itt is érezni, hogy csúszott a szüret, de a hordós érlelés tompítja azért ezt. 82 pont

Összességében az volt a benyomáson a kóstolás után, hogy ha minden kezdő borászat ilyen szintről indulna, és már csak felfelé vezetne az út, akkor eléggé optimisták lehetnénk. Természetesen van még csiszolnivaló, tanulnivaló, de biztosak az alapok, jó a terület és a lelkesedésüket igazán örömteli nézni.

(A képet a Farkó-kő dűlőről a Zelna Borászat Facebook oldaláról szedtem.)

Címkék: 2014, Képzeld el Borbár, olaszrizling, Pinot Gris, Zelna Borászat

← Hőségnap Champagne, ahogy még sosem kóstoltad →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!