• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az évtized legjobb befektetése

2009-12-21 ● Kántor Endre

Így az év vége felé mindenki számot vet, mi volt a jó, mi volt a rossz. Olvasni rengeteg jó cikket arról, hogy ugyan mi minősült a legjobb és legrosszabb befektetésnek. A Financial Times szerint pl. a bor kimondottan jó biznisz volt, idén is.

Sorra jelennek meg a beszámolók, cikkek arról, hogy mik voltak az év legjobb, legrosszabb befektetései. Kicsit hülyén ül az ember ilyenkor, mi a csudát mondhatnának neki újat ezek? Hisz ha jó lóra tett, úgyis tudja. Hát még, ha rosszra.  Aztán meg, akinek bejött, minek olvasna el egy beszámolót arról, hogy mi nem volt jó, és miért nem. Hisz pont azért nem azokat választotta. Pláne, arról minek olvasson, hogy mi az, amibe tennie kellett volna a pénzt.

Mégis, minden évben jönnek ezek a beszámolók, és mégis, minden évben szépen elolvassuk őket, függetlenül a fent leírtak vas és acél logikájától. Talán az emberi természet, a kíváncsiság hajt ? hátha tudtunk volna nagyobbat aratni/bukni? Mit tudnak nálunk jobban?

A Financial Times-t hivatalból lapozgatva bukkantunk erre a gyöngyszemre, amely végül is arról szól, amiről ez az oldal: a borról. Mielőtt azonban eljutunk az édes kortyokig, menjünk végig azon az soron, amit a patinás lazacszín lap érdemesnek tartott megemlíteni.

Az FT nem csupán az évet, de az évtizedet vette górcső alá. Szerintük az elmúlt tíz év legrosszabb befektetése a tech-szektor, az USA tőkepiaca és Japán voltak. A tech-szektorba 1999 december 31-én tett 1000 pénz ma 448-at érne. Az amerikai tőkepiacok alapjaiba tett 1000 pénz 792-őt, míg Japánba (jen, alapok, kötvények) tett 1000 pénzünk 600-at.

Az tett jóra, aki a fejlődő piacokban, az árutőzsdében vagy angol inflációhoz kötött kötvényekben bízott.  Globálisan a fejlődő piacok 142 százalékot emelkedtek (ebből csak Peru tőkepiaca 850 százalékot ? ez majdnem olyan jó, mint a bor). Az árutőzsdei alapok úgy 103 százalékot bővültek, míg az angol inflációhoz kötött kötvények vagy 65 százalékot.

Alternatívát is felkínálnak a szerkesztők, pl. a bélyeget. Nos, magunk nem vagyunk nagy filatélusok, sokkal inkább vagyunk borisszák, és egy Lafitot is szívesebben szopogatnánk még a híres Black Penny-snél is.

Bizony, a Lafite. Ahogy már írtunk róla korábban, a bor nagyon jó befektetésnek bizonyult, a Liv-Ex Fine Wine Index 176 százalékot emelkedett az elmúlt tíz évben. A legeslegjobb befektetés pedig egy láda 1982-es Lafite Rothschild volt, amely boldog tulajdonosának 876 százakot hozott, már ha volt pénze kifizetni anno azt a kb. 10 ezer dollárt.

lafite_grafikon

Címkék: 1982, befektetés, bortőzsde, kereskedelem, lafite, liv-ex

← Jégbor szüret a Vylyannál Milyen pezsgőt igyunk? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!